Чим відрізняються здорові стосунки від емоційної залежності

Як проявляється любов дорослих, а як - незрілих особистостей, інфантильних?
Кордони
Між дорослими людьми завжди є кордони. Є чітке розуміння: «ти», «я» і «ми». Немає цілковитого і тотального злиття і розчинення один в одному (ніби цукор у чаї – рррраз і нема!).
При емоційній залежності у людини є тільки одне відчуття - «ми».
Це стається через відсутність власних інтересів, захоплень, друзів, розуміння себе і своїх істинних бажань, потреб.
Тоді стосунки – це сенс всього життя. А головний орієнтир - настрій іншої людини, а також: що скаже, що подумає, як відреагує.

Контроль
Незріла особистість завжди прагне контролювати свого партнера.
За цим бажанням стоїть дитячий страх покинутості, відторгнення батьками. А контроль дає людині певне відчуття безпеки.

У гармонійних стосунках має бути повага до свободи і волі іншої людини. Нічим не можна втримати людину, якщо вона захоче піти. За стосунки відповідають обидва партнера.

Контакт із реальністю
Інфантильна людина ідеалізує «свою» людину. Прагне не помічати, не хоче приймати свого партнера таким, яким він є. Коли ж очікування не виправдовуються, коли реальність виявляється взагалі іншою (а ми ж знаємо - ідеалу немає), людина по-справжньому страждає.
І знецінює стосунки, вважає, що її зрадили. Так часто буває, коли проходить стадія закоханості.

Самодостатність
Самодостатня людина вміє про себе піклуватися, чітко сказати «так» і «ні», знає свої потреби й можливості, обирає себе і своє життя.
Незріла людина не вміє про себе піклуватися, але може про інших або ж узагалі ні про кого. Тому вона шукає того, хто символічно замінить їй батьківську фігуру. Інфантил нездатний любити і займати дорослу позицію - психологічно не доріс.

Рівність
В емоційній залежності не може бути жодної рівності, якщо один із партнерів обрав собі роль Дитини, а інший - турботливого Батька.

У гармонійних стосунках є повага, рівність, кожен відчуває себе дорослою і самодостатньою людиною, може подбати про себе сам, прийняти рішення.

Цілісність
Емоційна залежність руйнує, у таких стосунках людина втрачає сама себе. У якийсь момент вона перестає відчувати, що вона є сама в себе. Коли такий зв'язок закінчується, людина взагалі не розуміє - хто вона і для чого їй жити, як жити?

Любов теж може завдавати болю, можуть бути і страх, і втрати. Але психологічно зріла людина може все це пережити, зберігши себе. Розуміючи, що в житті не все йде так, як хочеться.
І будь-який кінець - це всього лише початок чогось іншого.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Юлія Коробенко
Юлія Коробенко@j_korobenko

Психологиня

55Прочитань
0Автори
2Читачі
На Друкарні з 25 серпня

Більше від автора

  • Стосунки під час війни

    Війна – це випробування. І для стосунків в тому числі. З одного боку багато людей розлучаються, розходяться, у них закінчуються довгі стосунки. Люди зраджують один одного, таємниці виходять на поверхню, руйнується все звичне.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Чи зцілюються душевні рани

    Довго. Дуже довго. Деякі – ніколи. Можливо, це прозвучить незвично і навіть дивно, але найкращий спосіб жити з душевними ранами – це знайти нове щастя. Звісно, воно не придушить біль і не замінить горе, але з ним, з цим новим щастям, у вас будуть сили

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Про тривожну прив’язаність

    Тривожна прив’язаність – це: - Напруга. Ви весь час насторожені. Якщо все добре – боїтеся від душі порадіти і поділитися своїм щастям. Якщо ж трапляються проблеми – сприймаєте їх у сто разів сильніше, ніж вони є насправді.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається