Чому фіолетового кольору немає на прапорах країн?

Історія фіолетового кольору приховує багато цікавих фактів. Цей колір до ХІХ століття був предметом розкоші, доступний лише обмеженому колу осіб. За чутками, навіть, римський імператор Авреліан не дозволив своїй дружині купити фіолетову шовкову хустку, бо вона коштувала 300 тисяч динаріїв. Історики порахували, що ціна хустки була еквівалентна 56 тисячам доларів.

Пурпур мав велику цінність в минулі часи, оскільки його виготовляли із морських молюсків-іглянок. Мінойська цивілізація на острові Крит і фінікійці відігравали важливу роль у поширенні цього цінного кольору в античному світі (Тіріанський пурпур). Він став дуже бажаним і асоціювався з розкішшю, королівською владою та престижем. Його використовували для фарбування тканин і текстилю, а саме тих, що носили вельможі, аристократи та правителі, бо барвник коштував дорожче золота.

У більшості країн прапори почали зароджуватися в давнину. Ось і вийшло, що через ціну фіолетовий колір свою нішу зайняти не встиг. Для вилучення 1,5 грама чистого барвника потрібно було трохи 12 000 молюсків. Скільки би коштувало пофарбувати прапори тільки одного корабля, не кажучи за прапори усієї країни?

Проте, усе змінилося в 1856 році, коли англійський хімік Вільям Перкін випадково відкрив синтетичний фіолетовий колір, шукаючи ліки від малярії. Він знайшов золоту жилу. Тепер фіолетовий колір став доступним для мас. Люди почали носити одяг, пофарбований у цей чарівний відтінок, а Перкін став дуже заможною людиною.

Все ж таки, чому багато країн не використовують фіолетовий колір на своїх прапорах? Загалом, я думаю, що тут важливу роль відіграють історичні, культурні та політичні фактори, які впливають на дизайн прапора. Багато прапорів походять ще з давніх часів і не відображають використання сучасних синтетичних барвників. Крім того, деякі кольори на прапорах можуть мати символічне значення для країни і представляти її історію, традиції та цінності.

Домініка та Нікарагуа вирішили додати фіолетовий колір до своїх прапорів. На прапорі Домініки зображено птаха з фіолетовою головою, а на прапорі Нікарагуа є веселка з фіолетовим кольором.

Так, фіолетовий колір на прапорах є рідкістю, але завдяки синтетичному фіолетовому коліру, який був винайдений Вільямом Перкіном, цей чарівний відтінок тепер доступний для всіх і може бути використаний на прапорах та в інших сферах життя.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
І
Ігор@IA_ihor

1.7KПрочитань
9Автори
58Читачі
На Друкарні з 15 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (5)

Сленг молоді мого часу: “А мені фіолетово!”- “А мені байдуже!”

Вам також сподобається