Довго думав про написання першої статті. Одне діло викладати готові роботи і зовсім інше писати статтю-роздум, прямо виставляючи власні думки на огляд. Тому й почати думаю вирішив з тої теми, що першою прийшла в голову і про яку вже неодноразово розмірковував. Вона не надто складна в своїй суті, і не має якоїсь значної глибини. Та це те про що мені хотілось би поговорити. То ж, чому фентезі?

Вступ

Думаю почати варто з того чому ми взагалі любимо історії. Драма, хоррор, триллер, детектив, пригода та безліч інших жанрів книг, кіно, серіалів та манги. Кожен підбирає найбільш пригожий для себе варіант, той що викликає найяскравіші емоції, той що міцніше за інші вчіплюється в нашій свідомості.

Збудження, страх, сміх, інтерес, гнів, радість або ж горе, як на мене то це приклади найбільш яскравих емоцій, що можуть у нас викликати історії. Залежно від людини, те чи інше кіно (наприклад), буде сприйматися по різному, ясна річ. Набір емоцій, що ми відчуваємо буде різнитися від людини до людини, хоча звісно вони можуть бути дуже подібними. І кожен буде вибирати те, що найгучніше відбивається ньому. То ж це все? Єдине, що впливає на наш вибір улюбленого жанру - емоції, що ми від нього отримуємо? Так, я вважаю, що це вірно. То навіщо тобі було починати цей роздум, якщо я на цьому і закінчу? Давай відійдемо до чогось менш чіткого ніж емоції. А саме - до “відчуття”.

Відчуття, які ми отримуємо.

На перший погляд, якщо не вглядатися, відчуття не сильно відрізняється від емоцій, відчуття радості, страху, гніву тощо. Дуже схоже, вірно? Та хіба можна отримати емоцію подорожі? Ми можемо відчути збудження, та чи рівносильно воно відчуттю пригоди? Я так не думаю. Звісно, можна сказати, що відчуття просто представляє собою набір декількох емоцій, і це напевно буде вірно, та якщо почну про це розмірковувати - стану душнити собі свої ж роздуми. Тому давайте забудемо про це…

В такому випадку, як іще відчуття можуть бути, окрім відчуття подорожі або ж пригоди? Як щодо відчуття рідного дому або відчуття свободи? Підходять? А як на рахунок відчуттів тривоги або дискомфорту? Це скоріше назвати станами в яких ми можемо перебувати, та особисто я буду вважати, що вони підходять. Та є ж ще відчуття, які важко описати словами, або просто декількох слів не вистачить для цього. Також може бути так, що одне й те саме почування кожен протрактує для себе по різному. Наприклад відчуття усвідомлення чогось. Не рідко ж бува, коли під час перегляду історії, ти різко можеш щось для себе зрозуміти, можливо навіть сам не будеш знати що конкретно, та відчувати це. То ж, якщо підсумувати, відчуттям може бути, щось більш розмите ніж емоція - їх набір, переплетених між собою, або те що ти можеш не знати як конкретно описати, а лише саме відчути, як не дивно.

Фентезі, та що ми від нього відчуваємо.

The Berserk Manga Returns Thanks to His Friend and Studio

Думаю, головною особливістю фентезі, тим що відрізняє його від більшості інших жанрів виступає те, що воно не має чітких кордонів. Фентезійна основа визначає лише майданчик на якому відбуватися гра, та не диктує її правила, на відміну від інших жанрів. Для авторів це означає певну розкутість у тому, що вони пишуть, а для читача або глядача, те що досвід який він може отримати від таких творів, буде не схожим до того, що він відчував від інших жанрів. Для авторів це також означає, що вони буквально можуть робити все, що заманеться зі своїм світом, ліпити з нього те, що найкраще підійде для тієї історії, яку вони бажають розповісти. Або ж навпаки, створивши свій незрівнянний всесвіт, розповісти таку історію, та показати таких персонажів, що могли виникнути лише в ньому.

Добре, а яке ж тоді відчуття викликає в нас фентезі, що ми всі його так любимо (якщо ти зайшов на цю статтю і дочитав до цього моменту, то думаю, що воно має бути тобі вже як мінімум не байдужим)? Чесно? Не знаю. Я не знаю як правильно описати те почуття, що я особисто отримую від фентезі. А за всіх говорити я тим більш не можу. Та все ж, якщо спробувати якось описати моє почування, то це буде краса. Гарне фентезі завжди викликає у мене почуття неймовірної краси яку ти відчуваєш, розглядаючи прекрасну, деталізовану картину. Картину яку ти можеш роздивлятися годинами, вглядаючись в кожен її сантиметр. І відчуття тепла у грудях, викликаного цією красою.

( Хех, а мені вдалося краще описати ніж я очікував, який я молодець :) )

Фінальна вставка

А що для вас фентезі? Які відчуття воно викликає у вас? Напишіть про це в коментарях, мені буде цікаво почитати чи є хтось зі схожими думками, або ж навпаки, можливо ви відчуваєте щось кардинально інше. (Якщо ви звісно його любите, хоча, знову ж, якщо ви дочитали аж до кінця, то воно має вам подобатись, хоча ви звісно могли читати це з простої цікавості). І на кінець, тут лише мої роздуми стосовно цієї теми, я не претендую на вірність своїх висловів і не нав’язую їх, то ж не якщо що - не душіть будь ласка…

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Марк
Марк@Rraogh

108Прочитань
8Автори
18Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Туди де не горять свічки

    Оповідання в стилістиці темного фентезі. Вже довгий час група солдатів бродить цими темними катакомбами, все більше занурюючись у відчай.

    Теми цього довгочиту:

    Темне Фентезі
  • Коли палає душа

    Невелике оповідання в жанрі фентезі. Розповідь про лицаря, якому випала вдача вжити на полі бою.

    Теми цього довгочиту:

    Фентезі
  • Тиша незморених

    Оповідання в жанрі темного фентезі. Ще одна незвична ніч в цьому моторошному селищі.

    Теми цього довгочиту:

    Фентезі

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Вам також сподобається