Чому я ніколи більше не зіграю у DnD 5E

П’ята редакція Підземель та Драконів стала сенсаційною грою, яка змінила світ НРІ назавжди. Найбільш популярна та домінуюча ігрова система на цій планеті. Від Брами Балдура і Дивних Див, до власного фільму в стилі Марвел. Бренд, який заробляє неймовірні суми грошей, та притягує гравців і гравчинь зі всього світу. О, ледь не забув:

Це погана гра — яка не справляється із власним жанром

Так, тобі не здалось! Сьогодні бунтуємо проти корпорацій, та повертаємо Настільні Рольові Ігри народу. Спробуємо розібратись, чим мені насолила DnD і чи потрібно спробувати щось інше

Спойлер — потрібно!

✌️

“Білди” ігрових персонажів (персонажок)

Подивіться на персонажів типової DnD групи, що в них найважливіше? Можливо, це “душа” персонажів? Їх характер, відіграш? Можливо те, які нестандартні та цікаві рішення вони приймають по ходу гри? Наче реальні особи, що існують у світі, та діють згідно зі своєю мотивацією і керуються здоровим глуздом?

Звісно ні! Головне — білд!

Я взяв нового варлока, і хочу поєднати цікаві комбінації заклятьМені набридла моя персонажка, хочу спробувати цікавий мульти-клас Здібності виявились не такими крутими, як я думав, ми можемо трохи змінити персонажа?

Герої більше не особистості. Вони аватари діаблоїда, що тицяють кнопки заклинань панелі, що закріплена внизу екрана. Обмежена кількість ефективних здібностей змушує тебе “натискати” однакові навички, закляття, та комбінації знову і знову, гру за грою..

Епічна фентезі історія не про це!

Менеджмент ресурсів

Звісно, передісторія цього Гіганта дуже сумна, і нам його шкода, але може вб’ємо його і знайдемо МЕЧ НА +1 ?

Прогресія персонажів та персонажок це їх білд, і вони будуть робити все, щоб його поліпшити! Вбивати, красти, брехати та діяти нелогічно — головне це ефективність!

Скоро прибуде загін із підкріпленням, який винищить наших друзів? В мене тільки половина комірок заклять, та і здоров’я малувато.. Може підемо на довгий відпочинок?

Гравців із гравчинями в цьому важко звинувачувати! Ми люди: підсвідомо ми хочемо оптимізувати ефективність, та раціонально керувати обмеженими ресурсами. Комірки заклять, кістки здоров’я, зброя, сувої, баночки із зіллями, нові блискучі обладунки та бажаний КБ 30..

От тільки є нюанс…

Це ГЕРОЇЧНЕ ФЕНТЕЗІ, а не гра в стилі survival horror

Ваша основна мотивація не має крутитись навколо предметів, “прокачки”, та збору найкращого “луту” на всі випадки життя

Вгадали — геройська епічна історія теж не про це!

П’ята редакція нібито “про історію” та “кінематографічні круті пригоди” — як це в’яжеться із “білдами” та менеджментом буквально всього?

Чим відрізняється мудрий чарівник від брутальної варварки і хитрого пройдисвіта?

Правильно — нічим! Користь героїв та героїнь вимірюється тільки одним параметром: наскільки швидко вони можуть вбити ворогів.

Ти мудра людина, що сиділа у вежі, та вчила таємниці існування? Навіщо? Треба йти у сусіднє підземелля та кидати вогняну кулю!

Я розумію, ця гра про битви. Основний спосіб вирішення конфліктів це битва. Але у героїчному та епічному фентезі є ще багато цікавих способів вирішення проблем.

Ти просто хейтер! Є навички Аркани та Непомітності, тому чарівник та пройдисвіт відчуваються зовсім по різному!

Ця гра більш весела на перших рівнях, бо на них всі однаково нічого не вміють, та шукають цікаві і нестандарті способи вирішення конфліктів. Але із рівнем, гравці та гравчині заточують своїх персонажів під дуже конкретний тип задач — всі конфлікти вирішуються однаково. Наприклад, пройдисвіт отримує бонус +20 до Непомітності…

Пам’ятаєш аргумент про менеджмент ресурсів, білди та ефективність? Він там само працює тут. Гра чітко каже, що ми можемо, чи не можемо робити, і вимірює це у навичках, які будуть прокачані до неба завдяки прагматичним гравцям і гравчиням

Різниця в класах існує тільки в твоїй голові — ти завжди робиш одне й те саме, тільки різними “кнопками”

Бойова система

Добре, ця гра здебільшого про битви. Отже вони мають бути круті, правильно? Прааааавильно?

Пам’ятаєте сцену битви у “Хельмовій Глибині” у другій частині Володаря Перснів? Чи як хоробрі дварфи намагались залити Смауга золотом у другому Хобіті (так я знаю, цього не було у книзі). Тепер уявіть, що ви граєте ці адреналінові події по правилам 5Е. Більше годин, ніж займають усі режисерські версії Володаря Перснів..

Те, що потрібно для героїчної та епічної історії, це багатогодинні битви, які система намагається збалансувати, але не може — бо додала занадто багато опцій

Механіка дій просто не дає можливості зіграти ситуацію аналогічну Хобіту:

Пересуванням я добігаю до візочка, тааак, основною штовхаю себе на візочку. Наближаюсь до обриву.. Майстрине, даси стрибнути бонусною дією, хоч мій клас і не може? Позаду мене дракон поливає все вогнем?? А точно, не його ініціатива..
Епічна фентезі битва за віртуальним столом

Добре, можливо битви тактичні? Має сенс використовувати різні типи спорядження, робити круті маневри (не тільки специфічному воїну), використовувати цікаві комбінації здібностей?

Майстриня: Так, ну ти кидаєш цю саморобну бомбу. Вона наносить, еем, 3D6Гравець: Блін, стільки часу на це витратив, треба було як завжди використовувати Кару після попадання..

Якщо ти достатньо довго граєш у гру певним класом — ти знаєш про що я. Нема сенсу використовувати оточення та креатив. Нема сенсу комбінувати здібності чи робити ефектні маневри та застосовувати клепку. Просто використовуй здібності свого БІЛДУ, прямо як у комп’ютерних іграх. Обмежена кількість опцій у світі нескінчених можливостей, це тааааак весело!

Відкрию тобі таємницю:

КОЖНА битва у DnD 5E це ОДНА Й ТА САМА БИТВА

Звісно, в тебе з’являються нові предмети, більше зіль, нові опції, але суть завжди однакова! Ви гуртом скидаєтесь своїми крутими здібностями, щоб вбити страшну загрозу. Забиваєте до смерті двадцятигранниками: змушуєте кидати рятівні кидки, робите непомітні атаки, бойові маневри та ще багато чого. Але СУТЬ ЗАВЖДИ ОДНА. Паперовими, заздалегідь підготованими кнопками, ви вбиваєте боса рейду.

Не забудь про моменти, коли битва зупиняється, щоб хтось із групи прояснив правила. Чи ви витратили 20 хвилин сперечаючись про суть здібності
Нарешті — сьогодні нова та унікальна битва із босом

Які механіки взагалі підтримують ідею епічного hight фентезі?

  • Механіка смерті та 3-х провалених кидків

  • Натхнення

  • Із натяжкою Перевага/Недолік

На цьому все 😊

Оці всі: обери, кислотна стріла на 3d6 - 2, чи хвиля грому на 2d8 * ½.. Дуже цікаві варіації здібностей героїв та героїнь! Я відчуваю себе вмотивованим гортати унікальні закляття, маневри, підкласи — та обирати, які саме куби і до чого мені додати

Намагання збалансувати грає злий жарт, та робить досвід пісним і нецікавим. Всі ми знаємо, існують перевірені, більш ефективні закляття, підкласи та опції. ІЗ НИХ І МОЖНА БУДУВАТИ БІЛДИ! (Все, мовчу)

Список збалансованих заклять всіх класів. Всі ми знаємо, ти візьмеш вогняну кулю

Баланс битв

Вони стільки часу витрачають на баланс. Битви збалансовані? Вони ж збалансовані, так?

Ну що, признавайся! Скільки часу вивчав(вивчала) класи небезпеки у надії побудувати збалансовану битву для своєї ігрової групи? І що із цього вийшло? Іноді вони просто винищують все навколо, а іноді отримують TPK за 2 раунди (мат у 2 ходи)

Як же так? Ця гра стільки часу витрачає на баланс, опції, підкласи, значення кубів, спорядження. Невже вони самі не розуміють, що роблять?

Швидкість розвитку історії

Ви коли небудь думали, чому кампанії по DnD тривають роками? Через усі унікальні та цікаві події? Залученість гравців та гравчинь у світ? Ролеплей та каскад епічних наслідків дій? А ні, то просто одна битва триває цілу ігрову сесію. А потім ще пів наступної сесії треба збирати “лут” і планувати наступну битву..

Сетинг

Добре — я скажу це:

Сетинг Забутих Королівств не має сенсу

У нас є могутні чарівники та чарівниці, які можуть створювати золото із чогось там. У нас є потужні артефакти та можливості підіймати мертвих за певну плату. Є різні плани, демони, дияволи, фракції із власними цілями, підземні раси та жахливі чудовиська.

Як це взагалі вживається у одному світі (на Узбережжі Меча)? Як у них працює економіка? Політичний устрій не виглядає феодалізмом, але є знатні. Яка у них насправді політична система? Це як Дикий Захід? Чому із таким рівнем магії та технологій (які доволі поширені) ми часто бачимо звичайних фермерів, які вирощують картоплю біля своїх халуп?

Якщо “технології” для еліт, як це впливає на соціум?

ЧИМ БІЛЬШЕ Я ДУМАЮ ПРО ВСІ ДЕТАЛІ СВІТУ, ТИМ БІЛЬШЕ ВСЕ ЗДАЄТЬСЯ БОЖЕВІЛЬНИМ САЛАТОМ, І В МЕНЕ ЛУСКАЄ ГОЛОВА

Я сиджу та думаю, що взагалі відбувається у цьому дикому сетингу

Ще один факт про сетинг — він не має “зубів”. Це просто світ, який не має сенсу і намагається запхнути у себе безліч тем і жанрових елементів. Мені важко зрозуміти основний глобальний конфлікт. Раси це іграшки богів та хтонічних сутностей? Наче не зовсім. Про що цей світ і чому він такий кольоровий але не цікавий?

Головна проблема

Я міг би ще довго копати ногами цей корпоративний недоробок: писати про неможливість провести цікаві “піджанри” ігор, хоч і існують різні сетинги. Aka зіграти Ревейнлофт як горрор по 5Е (удачі із цим)

Чи про сміховинну секцію для майстрів, яка не дозволить Вам адекватно підготуватись до гри. Але все це вторинне. Головні проблеми гри —

Її необґрунтована популярність та вплив на філософію НРІ

Вона не виконує свою задачу ефективно. Вона не дає досвіду героїчної фентезі пригоди. Люди грають в неї із тієї самої причини, із якої у незнайомому місті йдуть у Mcdonald's

Розумні люди у діловому одязі та перебіг історії, створили у Ваші голові асоціацію:

НРІ = DnD

Пам’ятайте, це не так! Шукайте ігри, що задовольняють Ваші потреби. Розширюйте кругозір і не сидіть на одному місці, навіть якщо там комфортно!

Бо потім фанати п’ятірки думають, що настільні рольові це про білди та битви по 10 годин…

Хочеться пограти у фентезі героїку, що робити?

  • Dungeon World: легко зіграти епічне пригодницьке фентезі

  • 13-й вік: схоже на минулі редакції DnD, але менше опцій, перші кроки, щоб злізти із голки 5Е

  • The One Ring: якщо от хочеться взяти, і зіграти Володаря Перснів!

  • Quest: дуже проста штука, яка може бути ефективною, щоб відійти від складних опцій і сфокусуватись на дійсно важливому

  • Dungeon Crawl Classic: якщо чесно, це чіт-код. Технічно, це OSR (зовсім окрема тема), і лут тут має неймовірне значення.. Але DCC пропагандує, що епічні та круті історії не повинні наступати із високими рівнями. Буквально із першого рівня (іноді нульового 😊) Ви будете попадати в інші плани, битись із проєкціями богів та втрачати персонажів у шаленому темпі. Так-так, один гравець(гравчиня) контролює одразу декількох персонажів

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
the.pie_is_a.lie
the.pie_is_a.lie@the.pie_is_a.lie

Поціновувач НРІ (TTRPG)

120Прочитань
7Автори
5Читачі
На Друкарні з 23 липня

Більше від автора

  • То як, дідько, мені провести довгу кампанію?

    Раніше ми виявили, що проводити кампанії по більшості готових книжок доволі важко. Що тоді робити? Здатись? Рішуче НІ! Сьогодні поговоримо про методи, які вдихнуть життя у Ваші довгі ігри

    Теми цього довгочиту:

    Dnd
  • Чому тобі не варто проводити кампанії по готовим книжкам

    Всім нам відома ситуація береш новесеньку книгу по відомій DnD кампанії, надихаєшся, та думаєш як прекрасно буде провести її своїм друзям. Не граєте DnD? Нічого страшного, багато ігрових систем наслідують вади, задані цією прекрасною грою!

    Теми цього довгочиту:

    Настільні Рольові Ігри
  • Головне правило Ведучих НРІ, або Чому твій реалістичний світ нікому не потрібен

    Щоб розібратись у Вашій основній задачі як Ведучого, треба спочатку розібратись, у чому вона НЕ полягає. Давайте подивимось на деякі категорії майстрів, які неправильно інтерпретують обов'язки ведучого, та нарешті дізнаємось ГОЛОВНИЙ СЕКРЕТ майстрування..

    Теми цього довгочиту:

    Нрі

Вам також сподобається

Коментарі (4)

Що ж… недарма я ніколи не брався за днд, а зразу грав у те, що правда подобалося

Вам також сподобається