Чорний монах

То було ще дуже давно. На тім місці вже й нічого ніде нема . Але колись там був дуже гарний монастир. З великими стінами. Казали, що ще за Польщі був будований. А які там були стіни. Такі широкі, що можна було возом проїхати по стіні. Навіть кулі з гармат не брали ті стіни. Там монахи ховалися від воєн. Тай багатьох переховували в себе. Там ніхто не міг нічого зробити. То аж вже в сорокових роках як бомбили – то все розрушили. Нічого не лишилося.  Страшенно бомбили те місце. А старі люди казали, що то все через чорного монаха…

Колись туди приїхав один молодий пан. Гарний, високий, статечний. І дуже просився щоб монахи його прийняли до себе. Ну та вони спочатку не дуже хотіли це робити. Але вже потім якось прийняли. І от він там лишився з ними. Робив усе, що казали. Був дуже послушним.

А десь перед тим десь за рік. Як ще було тепло, ближче до осені. Було це нічної пори. Монахи всі сиділи в себе по кімнатах. На небі світив місяць. Такий великий, повний. Так  близько виглядає до землі.

І от вони  чують як в полі (недалеко від самих мурів монастиря) вовк виє. Тоді вовки були звичним явищем. Але аж в літку підійти так близько до людей.

 Вони звісно, всі добре перелякалися. Що робити? Тоді настоятель почав всіх збирати до каплиці. Всіх обійшли. А одного нема. Нема і крапка. Тай його кімната закрита. Відімкнули а його нема. Лише вікно відкрите. Виглядало, наче б то вискочив через вікно. Посвітили – ніде нема внизу. Вікно було високо, десь як другий поверх( або й вище). Скільки вони його не шукали цілу ніч по цілому монастирі – а нічого не могли знайти.

Наступного дня з самого ранку, пішли вони шукати. Ніде нема. Пропав. Аж десь під обід, один чоловік сказав їм що вчора щось бачив, як щось тікало в поле. Щось велике. Монахи подумали що то вовк або ж ведмідь. Тож вони пішли шукати в поле.

 І лишень на скошеній траві знайшли кров. Хто там знав чия то кров. Може вовки напали на когось. Ну але всі ніби були. Ніхто не казав, аби щось з тварин пропало. Десь аж за кілька днів знайшли того сердегу роздертим посеред лісу.

Так ніхто і не знав, з чого він відкрив вікно і вискочив. І хоча то було дуже якось підозрілим і дивним такий вчинок. Як не як але довкола була довкола добра слава про тих монахів. Бо добрі були такі і чесні і з людьми добре велися. І помагали. І гроші не брали. А тут – як один взяв тай втік. Ні з того ні з сього. Ну та нічого не поробиш. Втік то втік. Ну але чого? І куди? Почалися ходити різні поголоси. Як то часом буває. Тай на всіх тих решту тінь впала. Бо як то так...

Але десь за місяць, а може два, прийшов до них старець. То колись такі старці ходили. Вони були або бідні люди, або якісь старі монахи, десь йшли на прощу. І не одноразово спочивали. А іноді котрий і ночував десь серед монахів. Ну та вони його запросили до себе на трапезу. І вході вечері розповіли йому що сталося.

Те, що він їм розповів налякало монастирську братію не на жарт. Виявилося, що той їх «братчик» продався дияволу. Він брехав їм увесь час. Сам був них економом і все скиглив, що немає грошей. А вони й не йняли віри, що та й як. Нема та й нема. А він продавав потихенько їду. Деякі речі цінні звідти продав. А гроші ховав. Бо хотів втекти геть звідти. Припускалося також, що мав у селі любовницю. Але то було не найгіршим його гріхом видно.

Бо перед тим він займав місце десь високо в канцелярії при королівському дворі. Наче б то мав бути послом якимось чи щось таке. І хоча був сам з не заможної родини, та однак зумів високо піднятися.

Але нчого не буває просто так. тож аби отримати такий статус він уклав з дияволом угоду. І той сприяв його швидкому кар’єрному зросту. Мав він усе, що лише хотів. Однак, була умова – це трити мало дуже не довго. Близько десяти років. А тоді він мав відправитися до пекла. То він ходив, гуляв, пив, робив що хотів. І все йому сходило з рук.. Але до пори до часу.

Однак, пишла пора віддавати борги. І все почало сипатися. Він мало не потрапив на ешафот. Та бо щось там натворив. Маєтки позабирали. Гроші конфіскували. Ну але якось йому вдалося відкупитися там трохи чи що. Бо не все забрали.

Отож він вирішив втекти до монастиря, щоби перечекати. Ну там він довго був. Певно десь років зо вісім. Однак, жадоба не змогла стримати себе і там. Гроші крав, брехав, мав коханок не далеко в селі. Ну одним словом ніяк не міг спинитися. А в монастирі сидів бо думав, що тут його не дістане. Але кінець виявився інакшим.

А потому, вже десь за кілька місяців почалося таке творити… 

В ночі було чули як на подвір’ї хтось плаче. Інші чули якісь кроки по коридорі. А ще до року помер монах, котрий сповідав їх всіх. Але перед лицем смерті признався, що він знав про цього чоловіка. Та й вони довго собі дружили. Але нічого не робив для того, щоб цей якось змінився. Ну одним словом змовчав на гріх. А той брехав був і на сповіді і так. А цей його покривав все, як колегу, перед настоятелем.

А тим часом то щось страхало і страхало їх ночах. Тож вони нарешті рішили викопати того першого і геть поховати десь аж поза монастирем. А коли відкопали, то мало не помліли. Так смерділо страшно що не могли витримати. Леве тут домовину перенесли десь за стіни і там зарили. Казали, що ні хреста не поклали ні нічого. Бо як вже мали класти. Раз він сам добровільно йшов на то і ніяк не хотів змінюватися то які там почесті тепер йому поможуть. От так зарили як здохлу корову тай все. То ж ніби перестало гримати. Але від тоді бачили не раз там якусь тінь не далеко де, його поховали.

А то вже було потім, десь певно після війни. То робили об’їзну дорогу. Тай будувалися тут. То поприходили нові люди, котрі не знали нічого тай будували. Бо з місцевих ніхто там не брав план ніколи. Ну тай понабудовували там хати. Та не могли там жити. Говорили, що все щось стукає, хтось ходить. Бачили, що йде дорогою якийсь чоловік весь в чорному. І кілько слідкують і ніде його нема. Як за ходить за поворот то раз і нема. І скільки аварій там все на дорозі. Що року хтось на смерть.

Та й навіть Володя, наш сусід їхав якось в ночі. Та він ще тоді був молодим. Ну тай розказував, що дивиться а по обочині йде щось таке чорне. Тінь не тінь, людина не людина. Хто його там знає. Але якийсь такий страх напав, що ледве доїхав. Аж руки ся трясли. Ну а він був молодим, міцним. Нічого не боявся. В війську відслужив. То каже, що такий страх був, навіть не знав від чого. Але він такий чоловік нормальний і все кожного послухає і чесно робить. Тож його ніяка напасть не чіпала. Але більше не їхав в ночі ні разу ніде. І так, кажуть, ходить той чорний монах ночами. Не може заспокоїтися ніяк. Тримає багатство цього світу. Не пускає душу.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ruslan Barkalov
Ruslan Barkalov@rusik

117Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 27 квітня

Більше від автора

  • Як Босорка врятувала від темного прокляття

    Петро сидів, підперши голову руками. Сьогодні для нього був справді якийсь чорний день. Все йшло шкереберть. Все валилося. Усе, що він так довго досягав, до чого так довго йшов, усе що він так невтомно збирав до купи наче мозаїку – усе це руйнувалося буквально на очах.

    Теми цього довгочиту:

    Містика
  • Аделаїда

    Аделаїда Марківна Жинозверхня вийшла на балкон. Там, за вікном знову буяла весна. Цвіли дерева. Співали пташки. Все пробуджувалося від довгого зимового сну. І тільки вона не могла ніяк пробудитися від свого – сну.

    Теми цього довгочиту:

    Історія З Життя
  • До неба і вниз

    До неба і вниз – в нічній темноті Орлиний політ, мов дикий ведмідь Ти загнаний тут – малюєш свій світ У безліч зірок – до неба і в низ До неба і в низ – без часу ця мить Ти йдеш на пролом та сили не ті Мов осінній листок у шаленій грі Летиш до небес і падаєш в низ

    Теми цього довгочиту:

    Філософія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається