Цільова Аудиторія: що це і як визначити свою

Художниця: https://www.instagram.com/helga_sable_sketchbook/

Якщо ви колись подавали свою книгу до видавництва, то могли зіткнутися з питанням:

Хто ваша цільова аудиторія? (Хто ваш читач?)

Неправильна відповідь: моя книга для всіх / вона буде цікава будь-кому. Вона сприймається як “Я не знаю”.

Книг, що підходять будь-кому не існує: по-перше, третина українців не читає взагалі, по-друге, навіть серед тих, хто читає є осередки тих, кому не подобається ані класика, ані “Гаррі Поттер”, ані що ще можна було би спробувати назвати “книгою для всіх”.

А Цільова Аудиторія (ЦА) — це саме та частина читачів, на яку ви розраховуєте, ті, на яких ви орієнтуєтеся, ті, кому видавництво (або ви самі) будуть рекламувати вашу книжку.

Головна спільна риса представників Цільової Аудиторії — це їхні смаки і те, як вони сприймають текст. Їм будуть подобатися схожі книжки, жанри, тропи і типи персонажів. Наприклад, на блогерській премії Книжкової Країни, коли десять блогерів попросили назвати будь-які 5 книжок, що вони вважають найкращими за рік, у двох блогерок з 5 книжок співпало 4. Це гарний показник для ЦА.

Навіщо потрібна ЦА

При редагуванні / виборі бета-рідерів

Якщо ви пишете детектив, а пораду просите у людину, що “не любить зайві складнощі”, вона може вам нарадити прибрати всі цікаві загадки в книжці, що розчарує вашого справжнього читача.

При поданні до видавництва

Як я писала вище, це можуть спитати, або навіть не питати, а просто очікувати, що ви напишете це одразу в листі.

При просуванні книжки

Щоб знати, де і якими словами ви будете її рекламувати, як про неї розповідати. Якщо вашу аудиторію захоплюють новітні технології і небезпечні пригоди з іншопланетними расами, варто розповідати саме про них.

(Тут я просто зобовʼязана пожалітися, тому що ГОСПОДИ, як же часто анотація книжок зовсім не відповідає змісту. По анотації думаєш: пригодницьке фентезі. По факту: може бути що завгодно. Або думаєш: любовний роман. Читаєш — а там гостросоціальна драма).

При взаємодії з аудиторією

Завжди гарно памʼятати, що коли вас критикує “не ваша” аудиторія, наприклад, жаліється, що в ромфентезі забагато романтики і сексу, ця критика набагато менш цінна, ніж невдоволення фанатів жанру.


Як визначити ЦА

  1. Чи є у вашої книги вікові обмеження?
    Найпростіше питання, бо тут ви можете звернутися до юридичної бази. Наприклад, якщо в вашій книзі є графічні сексуальні сцени, то вашою ЦА вже не можуть бути діти і підлітки. Якщо ж ви хочете писати саме для підлітків, доведеться книгу редагувати.

  2. До якого жанру (піджанру) відноситься ваша книжка.
    На які книжки вона схожа? Це теж часте питання від видавців. Буває, що автору важко відповісти. Але обовʼязково треба. Просіть допомогти в цьому в друзів та бета-рідерів, читайте більше і шукайте книжки, що схожі на вашу.

  3. Хто вже читав вашу книгу? Кому вона вже подобається?
    Подумайте, що їх обʼєднує, можливо, вони читають одні і ті самі жанри, чи мають схожі інші зацікавлення, образ життя тощо.

  4. Що подобається вам? Чи є ви самі читачами текстів схожих на ваші?
    Якщо так, то це може спросити як опис аудиторії, так і пошук її представників.

Також є класичний шлях, коли ви пробуєте уявити собі вашого читача: якої він/вона статі, якого віку, чим цікавиться поза книжками, де працює, де живе, скільки заробляє, яку має освіту тощо. Але в останні роки навіть в маркетингу відмовляються від таких описів, бо вони жахливо неточні. Наприклад, жанр Young Adult за припущенням мав би цікавити в основному підлітків, а по факту серед його фанатів немало жінок і чоловіків 40-45 років.


Бонус-порада від автора

Найкраще, коли ваша ЦА це не просто образ у вашій голові, а ви реально маєте у своєму оточенні таких друзів, редакторів, бета-рідерів або просто читачів.

Часто їх знаходять не стільки раціонально, скільки інтуїтивно — ці люди можуть мати спільні смаки з вами, наприклад, ви читали одну і ту саму книжку, обговорювали її і повністю або майже повністю погодилися в її оцінках. І так не одна книжка. (З оцінкою вашого тексту це може не спрацювати, бо письменники і читачі дивляться на текст часто під дуже різним кутом)

Якщо у вас є така людина, ви можете не просто припускати і вгадувати — ви можете створити опис ЦА, розпитавши її про смаки, життя і вподобання. Або якщо вам потрібна думка цільового читача про якісь частини тексту — то знову ж таки, показувати і питати. Цей процес не завжди легкий, але він може принести багато користі.

Тож, пишіть із задоволенням!

Авторка: Тетяна Гринько

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
UWURead
UWURead@uwuread

Книжкова платформа

895Прочитань
1Автори
36Читачі
На Друкарні з 6 січня

Більше від автора

  • Чому ми любимо поганців?

    Люди люблять поганців, лиходіїв, злочинців-трикстерів, антигероїв. Із цим важко посперечатися: варто лиш поглянути на те, з якою швидкістю і до якої кількості інколи доростає фанбаза антагоністів фільмів, книг та ігор. Але чому так?

    Теми цього довгочиту:

    Література
  • Як перетворити піар у скандал: конфлікт із авторкою Кеccі Рефл/Cassie Reffle

    Якою буде ваша реакція, якщо ми вам скажемо, що хтось на повному серйозні використовуватиме для промоутингу своєї dark romance історії образ реального сучасного живого вбивці і казатиме: “Якщо вам подобаються гарячі кримінали, то вам точно сподобається моя нова книга?”.

    Теми цього довгочиту:

    Письменництво
  • Герої: від “супер” до не дуже

    Сьогодні на нашому виставковому столі архетип, який найбільше звинувачують у «пластиковості» – це архетип героя!

    Теми цього довгочиту:

    Письменництво

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається