Донбас чи Донеччина?

Понад рік як новини для українців почали сприйматися по новому. Раніше вони йшли фоном коли хтось готував чи прибирав, але зараз починаєш вчитуватися в кожну букву написаного і помічаєш багато нового. Іноді гарного, іноді не дуже.

У ДонОВА повідомили про втрати серед мирного населення за добу внаслідок  обстрілу окупантів (інфографіка) – Східний варіант

Наприклад, мене здивувало як часто в інформаційному просторі зустрічається слово Донбас. Його вживають теле- та радіоведучі, політики, адміністратори телеграм каналів, блогери та звичайні люди. Але нікого не турбує звідки взялось і як раніше використовувалася це слово.

Назву «Донецький басейн», скорочено «Донбас» дав Ковалевський Євграф Петрович, гірничий інженер із Харкова, який виконав перше стратиграфічне і геологічне дослідження Донбасу і подав першу карту залягання вугільних пластів Донбасу (початок ХІХ ст.).

Донецький басейн

Основне, що ми маємо знати про Донецький басейн так це те, що він найважливіший вугільний басейн в Україні та промисловий регіон, що охоплює більшу частину Донецької області без Приазов'я та крайньої півночі, південь Луганської області, а також прилеглі частини суміжних зі сходу і заходу областей — схід Дніпропетровської та захід Ростовської області.

Можлива комусь буде цікаво, що першу шахту в Донецькому вугільному басейні збудовано в Лисичанську 1796 року, але це ніяк не впливає на поставлене у заголовку питання.

Тепер розберімося що ж таке Донеччина.

Доне́цька о́бласть або Донеччина — адміністративно-територіальна одиниця на сході України, утворена 2 липня 1932 року з адміністративним центром у м. Бахмут (тоді - Артемівськ), з кінця 1932 р. - м. Сталіно (нині - Донецьк).

Зі значенням цих двох слів ми визначилися, а тепер розберемося чому одне почали називати іншим.

Зростання популярності слова «Донбас» припало на 2014 рік. Особливо активно його використовували російські та проросійські політики, ведучі та блогери.

Якщо придивитися до їх тодішніх виступів можна помітити, що Україна вживається з прийменником на (прийменник на – належить до чогось), а Донбас з прийменником в(прийменник в – щось окреме). Тобто вони намагалися штучно виокремити цей регіон, а враховуючи, що географічно в Донбас (Донецький басейн) входить територія ростовської області, то на їхню думку він мав зв’язок з Московією.

Краматорськ — Вікіпедія
Краматорськ, площа Миру

Тож підбиймо, по-перше, Донбас – це донецький басейн який розміщений на декількох областях; по-друге, називати східні регіони Донбасом – це нав’язування російської пропаганди та спосіб штучно його відокремити.

Так що припинімо використовувати російські наративи та почнемо називати регіон красивим українським словом – Донеччина.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Софія Павлова
Софія Павлова@girl_from_donetsk_region

114Прочитань
2Автори
1Читачі
На Друкарні з 4 травня

Більше від автора

  • Шлях від ненависті до любові до паперових книг

    Взагалі у мене були важкі стосунки з книгами. Не знаю як у кого, але школа відбила усе бажання читати «трагічними творами» які пропонувала шкільна програма.

    Теми цього довгочиту:

    Книги
  • Студенти та сон, чи як спиться студентам

    Сподіваюсь ця розповідь підніме настрій студентів перед початком сесії, а дорослі впізнають себе у юності й також посміхнуться.

    Теми цього довгочиту:

    Студент

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається