Фундаментальність конфлікту між Локі і Геймдалем🐍📯

Зміст

Хто головний ворог Локі ? Одін чи можливо Тор, чи всеж хтось з тих кому він дошкуляв раніше? Ну не зовсім, відповідь не очевидна з першого боку і безумовно логічна з іншого🎭

https://pin.it/5ApAwXb
https://pin.it/5ApAwXb

Довідник📝

Якщо +- знайомі з міфологією можна пропустити, бо коротко не вийшло🦦

Локі

Локі чи Лофт – син велетня Фарбауті, і мати Лаувейя чи Наль. Гож собою, злісний вдачею і мінливий. Він перевершив усіх людей тою мудрістю, що зветься підступністю. Лофт божество полум’я і породження хаосу

Також є братом Одніна по клятві ( про це ми говорили раніше в «Чому Локі не брат Тора і чому все трохи складніше» )

https://pin.it/2HMw9sJ
https://pin.it/2HMw9sJ

Геймдалль

Сам Геймдалль, як і багато скандинавських божеств, є сином Одіна, а також дев’яти матерів ( дев’яти сестер ). Ці дев’ять матерів, ймовірно, були відсилкою на Дев’ять Царств, за якими він спостерігав.

Один там народився в минулі дні, Із раси богів, і велика була його сила; Дев'ять велетенських жінок на краю світу Колись несли чоловіка на руках. Гйолп народила його там, Грейп народила його там, Ейстла народила його, і Ейрг'яфа, Ульфрун народила його, і Ангейя, Імт і Атла, і Ярнсакса. Сильний він був зроблений силою землі, з крижаним морем і кров'ю свиней "Пісня про Волюспу"

Також можна сказати трохи про його імена - його звуть «сином дев'яти матерів», «вартовим богів», «білим асом», «недругом Локі» та «тим, хто здобув намисто Фрей».

Якщо говорити про його зовнішність то спираючись на одне з його імен можна сказати, що воно говорить про його яскраво-біле волосся. Крім того він був високим і міцним чоловіком в залізній кольчузі з золотими зубами. Завжди носив з собою ріг в який мав протрубив попереджаючи асів про фінальну битву.

Хоча у давньоскандинавському контексті білість означає не расу Геймдалля, а радше його красу. Називання Геймдалля білим богом також може бути посиланням на його народження, оскільки деякі вважають, що він народився від дев’яти матерів, які уособлювали хвилі. Білість у цьому контексті мала б на увазі пінистий білий кінчик хвилі. 

Деякі вчені вважають, що посилання на захисника Асгарда, який має золоті зуби, порівнює його зуби з зубами старого барана. 

Кажуть, що він був мудрим і розумним, і його часто закликали вирішувати суперечки між богами. У багатьох відношеннях Геймдалль розглядався як уособлення порядку та стабільності в часто хаотичному світі скандинавської міфології.

І одне з головних, це його функція - він захисник. І як всі знають охороняє Біфрьост ( веселковий міст ). Як охоронець він має декілька рис, що допомагать йому нести свій тягар - він мало спить, має гостре око і кажуть може навіть чути, як росте трава.

Крім своєї захисної функції, Геймдалль також був відповідальним за відбір душ померлих у битві для відправлення їх у Вальхаллі. Він мав здатність бачити майбутнє і попереджати інших богів про наближення небезпеки ( за допомогою рогу ).

Що є доволі цікавим Геймдаля можна знайти в міфах, але немає жодних збережених джерел, які б свідчили про те, що йому поклонявся будь-який культ, який, наприклад, міг назвати місце на його честь. Що перегукується з ситуацією Локі.

https://www.britannica.com/topic/Heimdall
https://www.britannica.com/topic/Heimdall

Рагнарек, як найлегший спосіб показати

Спочатку розберемось хто, а потім чому📝

Якщо розібрати всі фільми/серіали/ігри, які були натхненні скандинавською міфологію, можна побачити закономірність - аси протиставляються йотунам. Можна зробити припущення, що Локі протистоїть комусь з асів. І дійсно під час Рагнареку він і його діти цілковито перейшли на бік йотунів. Однак, хоч Локі і очолив темну сторону, не можна сказати, що він протистоїть очільнику асів. Але от пригадавши битву можна дати відповідь на наше запитання.

Нагадаю~

Захисник славнозвісної райдуги, готовий до мудрості, бореться в Сінгаштайні з Локі, гріховним нащадком Фарбауті; Син восьми і першої матерів, Могутній у гніві, володіє Каменем до того, як прийде Локі: Я виголошую пісні хвалиЛокі ніколи не забуває образ.Вони битимуться, вдаряючи, штрикаючи і рубаючи один одного мечами.Вони боротимуться і разом поляжуть — Хеймдалль і Локі поряд, смертельно поранені
https://translations.com.ua/wp-content/uploads/2022/12/ragnarok-u-skandinavskij-mifologi%D1%97-bitva-naprikinczi-svitu.jpg
https://translations.com.ua/wp-content/uploads/2022/12/ragnarok-u-skandinavskij-mifologi%D1%97-bitva-naprikinczi-svitu.jpg

Також одним з найлегших доказів можу навести, що у Skáldskaparmal Сноррі дає список імен для Локі. Одним з яких є «суперником з Геймдаллем і Скаді».

Докази, це звісно добре, але вони не привідкривають завісу причини їх ворожнечі.

І тому я пропоную вам декілька варіантів, а вибір, який більш ґрунтовний вже перекладаю на ваші плечі. Удачі !

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSV3r0dJsE5y2JkOWfOkBAHKZLRibbnLp4Xgu__84ucgy7ilLcy
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSV3r0dJsE5y2JkOWfOkBAHKZLRibbnLp4Xgu__84ucgy7ilLcy

Причини ворожнечі🫡

Битва тюленів🦭

Все почалось з того, що Локі вкрав намисто намисто Фрейї. Чому ? Достовірно не відомо, можливо, він просто знав , як Геймдалль поважає її. Ніхто не знає якими махінаціями намисто було викрадене, притому аж з особистих покоїв Фрейї. Тікаючи Локі зупинивсь біля стіни, там де його, де міг бачити Геймдалль, і ніби знущаючись показував йому свою здобич. Золотозубий, який і так не зводив з Лофта очей, проґавив такий нахабний вчинок, однак всеж дати втікли охоронець ніяк не міг.

Локі перетворився на сокола, а Геймдалль кинувся за ним. Летіло вони довго, дні змінювали ночі, однак ніщо не може тривати вічно і втома почала наздоганяти їх. Вони минули багато світів, аж поки біля кам’янистого пляжу сили не покинули їх.

Прийнявши людську подобу Геймдалль закликав Локі віддати намисто і тоді ніхто не постраждає. Однак він не погодивсь і тут завязалась битва. Бились вони в подобі багатьох звірів, однак ніхто не міг схилити ваги в свою сторону.

Геймдалль знову прийняв людську подобу і закликав припинити, всі і так вже без сил. Однак нічого не вийшло. Не встиг золотозубий отямитись, як Локі перетворивсь на тюленя і плюхнувся в море.

Геймдалль підбіг до краю моря, а потім зупинився, стиснувши кулаки. Він дивився на девʼять жіночих голів, що мовчки погойдувалися вдалині у воді. Вони зʼявилися майже відразу, як тільки він зійшов на камʼянистий берег. Його губи стиснулися, а світле обличчя стало темнішим і похмурішим. Потім він перевів очі на тюленя, який досяг скелі й тепер піднявся на неї, обернувшись, щоб подивитися на Геймдалля блискучими очима, яких ніколи не мав жоден справжній тюлень. Девʼять доньок-хвиль не рухалися і не говорили. Його серце палало гнівом і ненавистю до Локі при думці про те, що інший змусив його вибрати. Однак всеж дати можливість втікли йому страж не міг і тому пірнув у подобі тюленя в море.

Геймдалль пішов за ним, швидкий і безпомилковий, як стріла. Вони сперечалися, кусали та штовхали один одного. Але Локі наближався до кінця своїх сил, і рани, які він отримав раніше, рясно кровоточили в темне море. І все-таки, можливо через злість, він не здався. Нарешті Геймдалль погнався за Локі назад до скель й зумів сильно прижати його до твердих скель. І тоді страж вихопив намисто та й затягнув майже бездиханне тіло Локі на пляж.

Тоді він повернувся спиною й пішов геть, не звертаючи уваги на девʼятьох жінок у воді, і, крокуючи, змінився на форму сокола. 3 переможним криком він злетів у небо.

Відновивши сили Локі повернувсь додому, однак не застав там свою Сіґун, це дещо його збентежило.

Тим часом Геймдалль, повернувшись до Асгарду, скликав зібрання богів. Сіґун була викликана, вона сиділа у глибині залу стурбована і налякана, оскільки Локі ще не повернувся додому. Коли Геймдалль розповів свою історію, у Сіґун скрутилися руки її серце сумувало через поразку чоловіка, і тривога за нього зросла.

Дехто вимагав вигнати Локі, а Фріґ взагалі попросила допомоги, щоб самотужки побити його голими руками

Тір сказав, що Локі слід поставити перед усіма і попросити викласти свою точку зору, перш ніж вживати будь-яких дій. Деякі висловлювали свою згоду з цим, інші хитали головами й похмуро бурмотіли на ідею дати Локі справедливий шанс. Однак ніхто не виступив на захист Локі.

Тоді слово дали Фріґ, однак вона нічого не знала про його плани.

Геймдалль, як і інші аси свято вірили, що Локі дурить її, що він через її наївність зробив Сіґун легкою жертвою. Вони вважали, що Сіґун залишилася з Локі лише через вірність своїй шлюбній клятві.

Тоді Геймдалль мовив~

«Я кажу, що він також образив вас. Бо ви сидите тут одина, щоб відповідати за його ганьбу, а він крадеться в якесь темне місце, щоб зализати свої рани».

Геймдалль підійшов до неї, і Сіґун піднялась йому назустріч. Він дивився на неї похмуро, але не без співчуття.

«Відкинь його, Сіґіне. Шлюбна клятва, дана такій людині, як він, не є обовʼязковою річчю. Ти не заслуговуєш розділити провину свого чоловіка, ані нести ганьбу за його злочини. Відречись від нього

Однак, те що Сіґун пристрасно кохала Локі і що вона розуміла його краще, ніж будь-хто з них, крім Одіна, ніколи не спало на думку богам.

Вона залишилась вірною, не подіяли навіть заяви про Ангрободду і їх жахливих дітей.

Врешті решт, Сіґун повернулася до них спиною та вийшла з зали з гордістю та непокорою, але до того часу, коли вона прийшла до свого дому, вона відкрито плакала, але витерла сльози як могла, не бажаючи тривожити своїх дітей.

Тоід серце Локі спалахнуло палкою ненавистю до Геймдалля - не через власну гордість, не тому, що Геймдалль переміг його, а через те, що він намагався змусити Сіґун, яку Локі любив більше, ніж хтось міг повірити. І хоча він деякий час цього не знатиме, ненависть Геймдалля також пробудилася проти нього, оскільки Локі змусив його увійти до володінь своєї матері та її сестер, які покинули його, море, яке Геймдалль ненавидів більше, ніж хтось міг повірити.

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTFbOseYy-oCTJ9_QZOaoG0VfYf52Ei1YUrdqe2rx46TC2I9YbR
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTFbOseYy-oCTJ9_QZOaoG0VfYf52Ei1YUrdqe2rx46TC2I9YbR

Занадта відповідальність сторожа

І так Геймдалль був самовідданий своїй роботі, мав гострий зір і чудовий слух. Ні хто і ніщо не могло оминути його. Бо саме через це він і став захисником Біврьосту, на його плечах доля купи асів. Він ніяк не може проспати Рагнарек і тому відповідальний, як ніхто.

І тепер уявіть, що комусь всеж вдалось прошмигнути крізь нього. Очевидно, це Локі.

Геймдаль обурювався, що Лофт (Локі) постійно переміщувався в Асгард і виїжджав з нього без дозволу або відома сторожа. Ніхто, крім самого Одіна, не повинен був приходити та йти таємно. Але коли Геймдалль вимагав, щоб Локі не виїжджав за кордон і не повертався, коли він забажає, Одін наказав йому не звертати уваги - Локі не приведе ворожого етінфолку якимось таємним шляхом до оборони богів і не зрадить їх. Будь-які причини у Локі були його власними. Геймдалль прийняв пораду свого батька, але його неприязнь до Локі не вщухла.

Таємниця зарита зверху

Як ще обійтись без тлумачення імен і тут існує сумнівна, але цікава версія. Пов’язана вона з прізвищем Геймдалля -«притулок від вітру», що свідчить про ще одну опозицію до Локі, чиє прізвище можна тлумачити, як Повітряний або Високий. Чи занадто натягнута теорія буде, якщо сказати, що поки Локі їздить (і, можливо, керує) повітрям, бог-охоронець Геймдалль захищає нас від нього?

Походження

Локі також зневажав Геймдалля за те, що він відвернувся від крові його матері, тоді як сам Локі не приховував свого власного походження. Він нахабно виставив перед Геймдаллем свою спадщину Йотуна.

Пересварка Локі

Думаю всім відома пересварка Локі, тоді дісталось всім і тоді ж терпіння асів лопнуло. Дісталось тоді і Геймдалю, то можливо з цього все і почалось ?

Егір, інше імʼя якого - Гюмір, запросив асів до свого обійстя пити пиво, бо отримав великого пивного казана. Багато зібралося там асів та альвів. Егір мав двох слуг, то були Фімафент і Ельдір . Сяюче золото променіло блиском. Пиво саме собою лилося в чари, і панувала там велика приязнь.

Гості дуже схвально казали, які чудові в Егіра слуги. Лою ( Локі) набридло це слухати, і він убив Фімафенґа.

Тоді аси почали потрясати щитами і кричати на Локі. Той пішов собі до лісу, а гості продовжили бенкетувати.

Згодом Локі повернувся і зустрів надворі Ельдіра. Локі мовив йому:

-пропустим частину про інших асів і перейдем до Геймдаля -

Старша Едда. Епос
Старша Едда. Епос

Ну не густо, якщо порівняти з іншими гостротами Геймдалю дісталось не сильно. Звинувачення в занадтій завзятості не так сильно обурює, як звинувачення в зраді чи взагалі звинувачення Одіна в «жіночій сутності», що явно більш серйозна образа.

Глобальне протистояння

І так Локі приносить хаос ( важливо, що дозований хаос ), він ненавидить чіткі закони. Він уособлення того хаосу, який розгойдує наш світ недаючи йому заржавіти. Адже, як небезпечний чистий хаос, так і небезпечний ідеальний порядок.

А що Геймдалль ?

Він привержинець порядку і найкраще, це можна показати через його дітей.

Згідно з «Пісні про Ригу», Геймдалль встановив серед людей перші правила соціальної організації; можливо, саме тому в "Пророцтва вельви" люди названі "чадами Геймдаля". Назвавшись Ригом, Геймдалль мандрував серед людей і прийшов на якийсь двір. Пробув він там три ночі, а через дев’ять місяців народився син, який поклав початок роду рабів.

Потім Геймдалль прийшов в інший двір, звідки пішли вільний селяни. А з третього вийшли вожді.

Так золотозубий поклав початок трьом кастам і був до цього суровий. Так, якщо народився в одній, то ніяк не можеш перейти в іншу. Це була не забаганка, а закон, який на його думку всі повинні сурово виконувати.

Угадайте, хто так не думав ?

Так вгадали - Локі. Які суворі правила ? Ви взагалі читали довгочит про його дітей ?

Так от він був противником чи взагалі протилежністю.

Так сходяться два світи - будь ким хочеш і ким народивсь тим й будь.

Хаос і порядок… так їх війна не через образи чи сентиментальність, вона в їх природі.

Кажуть колись вони всеж дійдуть згоди, однак це явно буде не скоро….

Діти🧐

Хм про дітей Геймдаля мало, що відомо, навідміну від дітей Локі, що грали майже головну роль в останній битві.

Однак давайте і цей бік розгалянем. Про дітей Локі ми вже говорили в «Помилково забуті: відкриття життя та долі дітей Локі» так само згадували дітей Геймдаля вище⬆️

Тому навіщо все ускладнювати, може все простіше…

У той час, як Геймдалль створює людське суспільство та його класову структуру, діти Локі встановлюють дуже різні межі.

Йормунґанд лежить у морі, оточуючи світ і таким чином позначаючи його межу, тоді як сама Хель напівмертва і напівжива, а Фенрір лежить на межі тварин і людей.

Змій і вовк будуть тісно причетні до загибелі богів. Геймдалль створює впорядковане суспільство, а діти Локі знищать усе.

( якось занадто сильно перегукується з минулою версією, але як є🦦 )

Кінець

Є ще одна версія, але не можу пригадати….

Однак мої улюблені тут точно є, сподіваюсь вас вони цілком задовольнили.

Незнаю чи це зтось читає, якщо так то таке питання. Що з скандинавської міфології вам цікаве ? Бо починатись з головою в тему, де мінімум інфи для задоволення своєї цікавості таке. Упорядкувати - жах ( сподіваюсь, хоч трози вийшло🥲 ).

Тому цікаво почути вас, якщо хтось тут є.

І так все, цей пост все, да і я все🦦🫡

То яка всеж головна причина ? Думаю це вже не нам вирішувати, хоча завжди можна спробувати📝

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Kleo
Kleo@kleo

~шуршить книгою~

6KПрочитань
15Автори
36Читачі
На Друкарні з 27 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (3)

Ваш довгочит дуже цікавий! 🤩

Сьогодні його буде опубліковано в Twitter та на Facebook Друкарні.

🔸https://www.facebook.com/drukarniaua

🔸https://twitter.com/drukarniaua

Вітаємо!

Вам також сподобається