Головний фронт Китаю: як битва за Південнокитайське море визначає долю світу?

Продовжуємо наш вже доволі довгий цикл про Китай. Сьогодні більш докладно поговоримо про головне місце докладання зусиль зовнішньої політики КНР. 

У Південнокитайському морі (далі - ПКМ) назрівають нові шторми: Китай намагається взяти регіон під контроль, а Філіппіни, В'єтнам та Малайзія все активніше кидають виклик територіальним претензіям та агресивним діям Китаю. Думаю, ви регулярно читаєте новини про все нові сутички Філіппін і Китаю. Пояснюю чому це важливо для всіх нас. 

Значення регіону і його вплив на глобальну економіку зі Східної Європи легко недооцінити. Але береги моря омивають Південний Китай (з його ключовими економічними центрами - Гонконгом, Гуанчжоу, Шеньчженем), Тайвань, Філіппіни (115 млн населення), Вʼєтнам (99 млн), Малайзію (34 млн) і - звісно - грандіозну Індонезію (280 млн). Через ПКМ і далі через Малаккську протоку йде чверть світової торгівлі. Тут зосереджені величезні поклади нафти і газу, а також найбагатша аквакультура на планеті. Це один з найбільших економічних центрів світу. 

Уряд у Пекіні декларує, що море — історично китайське. Тому претендує на практично 90% акваторії. 2016 Китай програв суд - Міжнародний арбітражний суд у Гаазі постановив, що історичні претензії Китаю не мають юридичних підстав. Незважаючи на це, Китай продовжив займати та зміцнювати рифи та скелі, а також перешкоджати рибальству та енергетичній діяльності інших країн у регіоні. Бо політичний, військовий, економічний контроль над Південнокитайським морем і Південно - Східною Азією - ключова геополітична ціль Китаю біля своїх кордонів. 

Чому це так важливо? 

Перший аспект - економічний та політичний вплив на регіон. Південно - Східна Азія може бути для Китаю полем економічної експансії, а може бути небезпечним конкурентом. Контроль за ключовим морем буде сильно впливати на статус регіону, де живе більше людей ніж у ЄС, а економічний потенціал співставний з Індією та самим Китаєм. Сюди ж йде контроль торговельних маршрутів і ресурсів. 

Другий аспект - безпека. Китай до 19 століття всіх загарбників зустрічав зі степу, але найбільш травматичне завоювання з приниженням прийшло з моря. Разом з британцями і французами, а після - з японцями. І зараз море - це не тільки джерело китайського економічного успіху, але й головна фантомна більш. Тож контроль за ПКМ - це можливість витіснити США з регіону і не пустити сюди Індію. З найбільш вразливого напрямку. Контроль над морем дозволить Китаю створити зону безпеки навколо своїх кордонів. 

Що є предметом суперечки? Китай намагається ствердити свій контроль над морем через контроль окремих рифів чи груп островів. 

Боротьба за кілька спірних Парасельских островів призвели до до китайсько-в'єтнамської війни 1979 року, яку Китай виграти не зумів, але все ж кілька островів окупував і втримав. У той час як В'єтнам і Тайвань контролюють кілька інших. 

У 80-х Китай продовжив встановлювати контроль над Спратлі і Парасельськими островами, часто зі збройними сутичками. Суперечка за острови Спратлі на півдні ПКМ призвела до зіткнень з Філіппінами. Спратлі дають можливість здійснювати фактичний контроль над південною акваторією, на яку претендують одночасно Китай, В'єтнам, Філіппіни, Бруней і Малайзія. 

Після згаданого вище рішення суду, яке відмовило Китаю у праві на острови, 2018 Китай все одно розмістив тут частину своїх ракетних сил протикорабельної та протиповітряної оборони.

Китай, Тайвань і Філіппіни ділять між собою риф Скарбороу, а на  самому півдні  моря Китай намагається обмежити можливості Малайзії розвідувати і відобувати нафту і газ на шельфі. Одна з причин, чому для КНР так важливо “повернути” Тайвань — посилити свої позиції саме в цьому регіоні. 

Як країни регіону захищаються? 

Філіппіни у протидії Китаю найбільш послідовні. За підтримки США країні веде активну дипломатичні і інформаційну війну проти Китаю. Новообраний президент Фердинанд Маркос - молодший активував старий союз США і Філіппін, надавши американцям доступ до кількох своїх військових баз в обмін на їх модернізацію. Це стало ключовим фактором у стримуванні агресії. 

Далі він заявив, що смерть філіппінця у будь-якій сутичці буде "близькою до акту війни", і висловив сподівання, що Сполучені Штати "дотримуватимуться того ж стандарту". Однак перспектива прямого зіткнення з Китаєм не надихає. Ситуація залишається крихкою: Китай буде і надалі діяти на межі неприпустимого насилля, а США і Філіппіни будуть разом шукати ефективну модель стримування. 

В'єтнам активно зміцнює свої позиції у регіоні, наслідуючи тактику Китаю. В'єтнам побудував кілька форпостів на штучно створених островах у Спратлі. У 2023 році В'єтнам підписав угоду зі США про стратегічне партнерство.

Тайвань тримається за свою частину островів Спратлі і розраховує в разі чого на підтримку США. При цьому КНР теж не ризикує йти на ескалацію з Тайванем. 

Малайзія займає найбільш обережну позицію. Уряд уникає прямої конфронтації, дозволяє Китаю патрулювати свої рибальські угіддя та здійснювати торгівлю нафтою з Іраном і Росією у своїх водах. Однак Малайзія продовжує розвідувати газові родовища біля Борнео, навіть якщо вони знаходяться всередині акваторії, на яку претендує Китай. 

Місцеве обʼєднання - Асоціація держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) - не відіграє ніякої ролі у конфлікті. Адже критика Китаю там де-факто заблокована урядами Камбоджі та Лаосу, які критично залежні від КНР. Індонезія намагається бути рівновіддаленою від сторін протистояння. 

Зовнішніми силами, які протистоять впливу Китаю в регіоні є:

  • США, які розглядають регіон як альтернативну базу для розміщення виробництв, а також як противагу можливим експансіоністським амбіціями Китаю і - гіпотетично - Індії. 

  • Індія, яка хоче заблокувати спроби КНР створити “діамантовий зашморг” навколо себе. У Індії і країн регіону є спільний інтереси: не допустити економічного і військового домінування Китаю в Азії. Індія минулого року почала постачання зброї Філіппінами, в першу чергу протикорабельних ракет.

  • Японія, Австралія, Південна Корея і ЄС. Всі ці сили не зацікавлені у зміцнені китайського впливу в регіоні, хочуть сюди інвестувати і розглядають регіон як привабливого партнера. 

При цьому всі ключові гравці будуть намагатися діяти дуже обережно. Адже великий збройний конфлікт у ПКМможе заблокувати ледь не третину світової торгівлі, а найбільші промислові бази за межами Європи, Північної Америки і Японії будуть під загрозою знищення. 

Китай хоче отримати контроль тактикою “тисячі порізів”. Потихеньку взяти під контроль ключові вузли, поставивши інші країни перед фактом - “тепер це наше море”. А далі - шляхом економічного і політичного впливу - зробити місцеві уряди більш лояльними до себе. 

Країни регіону, а також США, Індія і їх партнери мають розробити чітку та передбачувану стратегію стримування, яка б не провокувала ескалацію (так, іноді це доцільно), але й не дозволяла Китаю безкарно порушувати кордони сусідів. Це має бути поєднання економічного, політичного, військового і інформаційного тиску на Пекін.  

Битва (поки безкровна) за Південнокитайське море буде визначати конфігурацію і всієї азійської, і всієї глобальної політики. Бо величезне логістичне, виробниче, демографічне значення регіону Південнокитайського моря робить його як точкою, де все може піти шляхом глобальної ескалації. Так і місцем, де цю ескалацію глобально вдастся погасити. 

Так, стратегічно боротьба в цій частині світу впливає на весь глобус набагато сильніше, ніж російсько - українська війна. Так це бачать і США, і Китай. Ми маємо це враховувати, коли формуємо свої очікування і будуємо логіку наших дій.  

Підписатися на Богданова

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Юрій Богданов
Юрій Богданов@nNtOPSeM-a1fnyN

35KПрочитань
2Автори
167Читачі
На Друкарні з 26 липня

Більше від автора

  • За що бʼється Китай: чому їх політика така “дивна” і що з того нам?

    Уряд КНР рекомендував компаніям не розміщувати виробництва в Європі, Туреччині і Росії. У нас це коментують або ніяк, або у якомусь дивному контексті “ножів у спину”. Тобто бачать політику там, де насправді домінують демографія і економіка. Які і визначають зміст політики.

    Теми цього довгочиту:

    Китай
  • Як 11 вересня запустило шлях в сьогодення?

    Сьогодні 23 роки як Аль-Каїда здійснила наймасштабніший теракт в історії: 2996 загиблих, понад 6000 поранених, прямі збитки у 10 млрд доларів. Але насправді масштаб впливу тієї події ми можемо більш-менш оцінити саме зараз.

    Теми цього довгочиту:

    Сша
  • Китай: на порозі кризи і тоталітаризму. Чи є шанс у Китаю вирватися?

    The Economist присвятив номер проблемам Піднебесної, цей матеріал - переклад (з окремими коментарями) ключових тез 4 ключових статей цього номеру.

    Теми цього довгочиту:

    Китай

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається