Готуємо разом із сім’єю іммігрантів у грі Venba

В цю гру можна грати навіть якщо вам не подобається готувати, головне це уважність та любов до розгадування головоломок.
І не головоломками єдиними, в грі також є сюжет, який змусить вас відчути безліч почуттів — ностальгію й сум за домом, спогади про сім’ю, які інколи неможливо повторити, та бажання зберегти свою культуру (бо кухня це невіддільна частина культури) й передати її іншим. У контексті гри — наступному поколінню.

Неможливо не думати про те, що зараз велика кількість українських дітей опинилася за кордоном через війну, і перед їх батьками стоїть задача не залишити дітей без української культури на чужині.

Venba була розроблена та видана Visai Games (інді-студія з Торонто), 31 липня 2023 року вона вийшла на Steam. Це кулінарна сюжетна гра про сім’ю іммігрантів з Південної Індії до Канади.

В грі є сім глав, всі окрім третьої пропонують приготувати одну або декілька страв з індійської кухні. Гра пояснює, як взаємодіяти з продуктами та успішно справитися з задачею.

Деякі рецепти спотворені часом, але мають достатньо інформації
Якщо рецепт неможливо прочитати, на допомогу приходять спогади
Або можна просто взяти підказку

З першого разу в мене вийшло приготувати тільки “ракету” (справжня назва — путту). І цю главу я все одно перегравала, бо за провал також давали досягнення :)

Ракета готова
І дуже смачно виглядає

Перегравати рівні не дуже зручно, бо сюжетні діалоги та відео неможливо пропустити. Але якщо ви не хочете зібрати всі досягнення, то перегравати нічого не доведеться. Гра дає шанс на помилку і терпеливо чекає, поки ви справитеся з черговим рецептом, щоб провести вас до наступної глави.

Venba має тільки англійську мову, і деякі слова мені довелося перекладати по ходу гри (мого словникового запасу не вистачило). Але не хвилюйтеся, якщо ви не знаєте назви якихось продуктів, вони всі підписуються при наведенні мишки.

По вигляду я б і не здогадалася що це
В деякі моменти з’являється тамільська мова (все добре, гра не розраховує, що ви її знаєте)

До сюжету гри питань нема, мені він дуже сподобався. Але можливість вибору варіантів діалогу мені здалася зайвою, бо на сюжетну лінію це ніяк не впливало, а заради додаткової інформації, як я і казала вище, перегравати глави незручно. Було б краще, якби діалог мав усі можливі рядки одразу.

Хочеться відзначити естетику та дизайн персонажів, хоча мальовка достатньо проста, вона приємна та передає все, що треба.
Оригінальний саундтрек був натхненний тамільською музикою (таміли — народ, який проживає на півдні Індії), яку розробники чули під час дитинства. Тобто досвід, яким хоче поділитися Venba, це в тому числі й досвід самих розробників. Під час розробки вони навіть готували по рецептах з гри та записували звуки, які потім використали в грі.

Також у майбутньому мені було б цікаво побачити кулінарну книгу по цій грі. Та доповнення з новими рецептами.

With layers of fragrant, spiced rice and succulent marinated chicken, this chicken biryani is a symphony of flavors and textures in every bite.
Подивиться тільки, який чудовий цей бір'яні; image source: https://norecipes.com/chicken-biryani-recipe/

Давайте і ми задумаємося, як ми можемо берегти та передавати нашу культуру навіть у важкі часи.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Дар'я Пидоренко
Дар'я Пидоренко@venkadaria

Оглядачка-початківиця

246Прочитань
9Автори
5Читачі
На Друкарні з 28 липня

Більше від автора

  • Створюємо слова із літери I – огляд Word Factori

    Word Factori – це гра на складання слів. Вона була розроблена інді-студією з США та вийшла на Steam 3 серпня 2023 року. Головна задача гри – скласти задане слово, змінюючи літеру "I" таким чином, щоб утворити нові літери (або символи).

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Гри
  • Star Fluxx – настільна гра з мінливими правилами

    Star Fluxx - це карткова гра для 2-6 гравців, яка належить до серії Fluxx. Оригінальна Fluxx була винайдена у 1996 році невеликою ігровою компанією Looney Labs з США. До 2024 року Looney Labs створила вже більше ніж тридцять варіацій й ряд доповнень...

    Теми цього довгочиту:

    Настільні Ігри
  • Філологічні загадки у Chants of Sennaar

    Chants of Sennaar – це гра-головоломка від інді-студії з Франції. Вона вийшла на Steam 5 вересня 2023 року. В ході гри вам треба розшифрувати символи п'яти мов, подорожуючи світом, який був натхнений міфом про Вавилонську вежу.

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Гри

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Вийшло дуже цікаво! Захотілося теж пограти

Вам також сподобається