Гурт «Rohata Zhaba». Хто ж це такі?

Сьогодні в нас музична тема. Якщо точніше – поговоримо про український гурт «Rohata Zhaba». Я вже давненько хотіла розповісти про них, але якось руки не доходили до цього. Тому давайте не зволікати. Допис буде побудований таким чином:

☑️Загальна інформація про гурт.

☑️Цікаві факти про них.

☑️Моя особиста думка.

Поїхали!

Так що ж це за гурт такий «Rohata Zhaba»? Колектив походить з історичної культурної столиці України – з міста Харкова. Створений у 2019 році. Грають у стилі кантрі-фолк. Учасники гурту: вокаліст та гітарист Михайло Барановський, скрипалька Аліса Шевцова, кахоніст Євген Френкель, бас-гітарист Честер Іванена та Аня Птиця, яка грає на різноманітних допоміжних інструментах. Основна концепція «Rohata Zhaba» полягає у тому, щоб створити власний казковий-фентезі світ, розповідаючи про нього через «сни Рогатої Жаби». Це якщо дуже коротко та сухо.

Тепер поглянемо на них більш детально через призму цікавих фактів.

🐸 Гурт, як вже було сказано, у своїх піснях будує власну міфологію. Як стверджує Михайло Барановський, автор пісень і вокаліст: «Здебільшого наша міфологія — це синтез особистих образів з ідеями, які існували в усьому різноманітті народів та культур задовго до нас». Тобто, в їх творах ви можете побачити і племена індіанців, і шаманів, і лісовиків, і ідеї німецьких філософів XVII-XVIII століття. Насправді, цей всесвіт найкраще працює у синтезі аудіо та візуального елементів, бо як знову ж таки каже Міша (вибачте за фамільярність) – «Сам всесвіт, оформлений у словах і піснях, створив я. Але в мене немає візуальної уяви, я не бачу картинок. Тому вигляд цього світу й саму Жабу побачила Птиця. А повноцінну музичну феєрію з цього ми робимо вже вп’ятьох». До речі, в кінці ви знайдете усі використані мною джерела. Рекомендую з ними окремо ознайомитися.

🐸 Хто ж така «Рогата Жаба»? Це істота, яку важко побачити оком, зрозуміти її, спираючись на чуттєвий досвід, майже неможливо, вона така собі трансцендентна істота, що спить і бачить сни. Їй сняться різні світи і їх устрій. Тобто, вона не знаходиться в них. Оповідачем Жаба не є. Якраз учасники гурту і є оповідачами її снів. Це доволі цікава концепція. Бо вони оповідають її світогляд на інші світи через свою призму сприйняття. На мою думку, можна сказати, що основа їх творчості – часткова рекурсія. Але це лише моя теорія.

🐸 Гурт до «Rohata Zhaba» мав дві назви – «Orange Tree» та «Adahy» (це ім’я, яке значить «той, хто живе в лісі»).

🐸 Свою аудиторію вони називають «жабенятками». Чому так? Цитую: «Бо люди — це ті, хто дають імена речам, оцінюють речі, у них мало цікавості: давши характеристику речі, на тому вони й зупиняться, їм цього достатньо. Після того, як описали каміння, виявиться, що вони знають майже все про те, яке каміння. Але це все лише відношення: відношення щільності, порід, маси та сили тяжіння, — але не відповідь на питання «що». Та ті самі люди, не розуміючи ідею каміння, вважають, що точно знають, хто вони є, що важливо, а що ні, що гарно, а що погано. Саме такою і є ідея Рогатої Жаби: якщо й не напряму, але хоча б викликати те відчуття, відчуття незалежного й безвідносного буття, де речі є, і вони не потребують категоризації, вони просто існують, і тобі цього достатньо».

Фактів хоч і не так багато, але мені хотілося б нарешті висловити свою думку про них. Почнемо з того, що я на цей гурт випадково натрапила три роки тому. Знаєте, шукала щось суто українське і автентичне. Ті, хто давно спостерігає за моєю творчістю, знають – я обожнюю дивну музику. Це не означає, що це повний «арт-хауз», який важко буває слухати чи виконані пісні на вигаданій мові тощо. Для мене «дивна» – це синтез атмосфери, незвичного звучання та сюжету пісні. Люблю такі твори, де можна покопатися і знайти не один шар сенсу. Тому поєднання різних музичних стилів з фолком – це вже плюс (особисто для мене). «Rohata Zhaba» містить в собі ось ту містичну атмосферу лісу, яка «притягує і заманює» тебе у свою глиб. Ти легко можеш уявити, як русалка десь там сидить та співає колискову та світлячки вказують шлях людині, яка загубилася або група людей займаються чаклунством, приносячи жертву. І хоча міфологія снів Жаби поєднує в собі елементи різних культур, це не виглядає чужим. Ніби воно українське, рідне. Це важко пояснити, але атмосфера пісень не викликає дисонансу. Окремий аспект – це обкладинки до треків. Просто браво! Це витвір мистецтва.

Взагалі візуал важливу роль відіграє в цьому проєкті. Це і їх кліпи, особливо анімаційні, це і їх образи в яких вони виступають. Не сказати, що без цього не можна насолодитися музикою, особливо, якщо в тебе бурна фантазія, але це доповнює та підсилює сенс пісень, ефекти від них.

На мою особисту думку, «Rohata Zhaba» – прекрасний проєкт, який вартий уваги. Так, така музика може сподобатися не кожному, але на колір і смак товариш не всяк.

Джерела:

«Довести цю стихійність у творчості в абсолют». Інтерв’ю з гуртом Rohata Zhaba

10 ДУМОК УЧАСНИКІВ ХАРКІВСЬКОГО ГУРТУ ROHATA ZHABA

Навіщо музичним проєктам концепція?

Їх ютуб канал

текст підготовлений в рамках UKR story

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Katya Kion
Katya Kion@kion_ukrstoty

353Прочитань
5Автори
7Читачі
На Друкарні з 28 квітня

Більше від автора

  • Як красиво послати людину українською?

    Знаєте, я обожнюю народну творчість. Вона проявляється у всьому: у мемах, у піснях, у картинах... І звісно у фразах. Тепер ближче до теми допису. Напевно, ви зустрічали в Tik Tok відео по типу «як називають цей предмет у вашій області».

    Теми цього довгочиту:

    Україна
  • #типу_огляд: Оповідання "0 чи 1?" та "Пляж"

    Сьогодні в нас буде ще один різновид огляду. Чи знаєте ви таку платформу як "Друкарня"? Це український проєкт, де люди можуть писати все що завгодно і про що завгодно. І тут доволі багатенько є письменників різного плану й майстерності.

    Теми цього довгочиту:

    Коротке Оповідання
  • Енеїда 1991 року. Цікаві факти.

    Ух Сьогодні в нас цікава тема, яку я колись зачіпляла (посилання буде нижче). Поговоримо про українську анімацію. А якщо точніше про повнометражний мультфільм, який вважається першим за часів нашої незалежності. Так, сьогодні у нас «Енеїда» від кіностудії «Укранімафільм».

    Теми цього довгочиту:

    Український Контент

Вам також сподобається

Коментарі (8)

Пишете ви дуже класно, але маю одну пораду. Використовуйте заголовки (кнопки Н1 і Н2) для кращої систематизації тексту і візуального сприйняття, Також разом з тим з’являється можливіть створити інтерактивний зміст

Вам також сподобається