Історичні варгейми, популярні в Україні. Частина 1

Всі фото окрім обкладинки взяті з української спільноти історички. Основний чатик - https://t.me/historicalwargamesinukraine. Звідси можна знайти чатики по тим іграм, що вас зацікавили.

Раніше я вже писав про те, що ж таке ці варгейми і які вони бувають (https://drukarnia.com.ua/articles/sho-take-vargeim-z-miniatyurami-aQY9w). Сьогодні ж мова піде про саме історичні варгейми з мініатюрами, в які наразі грає українська спільнота.
Історичні варгейми стають все більш популярними в Україні. Ці ігри дозволяють людям заглибитися у минулі епохи і реконструювати на столі битви древніх та не дуже часів. Гравці можуть вибрати різні періоди історії, такі як Друга світова , Середньовіччя, Античність і т.д.
В залежності від обраних правил можна відтворити історичні битви з великою увагою до деталей, а можна відігравати події, яких не було.
Правила різного масштабу і видів: про маленькі загони, великі армії, лише про піхоту, лише про техніку чи про все разом. В цій статті буде короткий опис систем на різні часові епохи. Якщо вас зацікавить щось і захочете спробувати пограти, то завітайте до чатика по історичці і там вам залюбки все пояснять по тій, грі, яка вас зацікавила.
Почнемо ж ми по порядку.

Античність/Середньовіччя

Saga

Почати варто з найбільш поширеного та доступного варгейму - Сага. Спочатку ця гра була лише про Темні Віки і уже тоді зацікавила людей і зібрала велике ком’юніті шанувальників. Вікінги, Русь, Франки, Каролінги та інші представники темних часів середньовіччя.
Зараз правила Саги на античність також популярні.
Це скірміш гра і не потребує багато мініатюр на столі. Доступні різні роди військ. Кіннота, лучники, різна піхоту. Залежить від фракції, яку ви обираєте. Наприклад, у вікінгів немає кавалерії, але потужна піхота. Різні армії граються по різному.
Головною особливістю Саги є дошка з різними накази та бонуси які можуть давати різноманітні бонуси моделям на столі, а є такі, що впливають беспосередньо на перебіг битви. Наприклад, ніхто не може стріляти далі ніж на 6 дюймів чи якийсь підрозділ після ходу отримує додаткову втому. Втома це ефект, який лягає на ваші юніти після того, як вони роблять якісь дії. Втома обмежує можливості воїнів. Кожна фракція має свій особливий список бонусів і наказів. Такі зміни в ігровому процесі змусять вашого опонента задуматись ніж робити свій наступний хід.
Ця гра не повністю історична і в ній є легендарні персонажі, такі як Ранґар Лодброк, але це зовсім не псує враження від гри, адже ці часи дійсно є предметом багатьох епічних легенд.
Є також Сага на період Античності, Велике переселення народів та Хрестові походи. Також є правила для фентезі мініатюр. Основні механіки зберігають, тільки додаються додаткові правила та інші фракції доступні для гри. Загалом, мабуть найкращий варіант, як почати грати в варгейми взагалі. Дружнє нетоксичне ком’юніті, грають в багатьох містах України. А найголовніший турнір проводиться в замку Меджибіж з 2016го року! Ціна на мініатюри в порівнянні з Вахою нижчі, доступні різні виробники, є багато 3д друку. Грають в Сагу в багатьох містах: Києві, Полтаві, Харкові, Чернігові, Франківську, Тернополі, Хмельницькому.
Додаю декілька відео про гру
Сюжет про Сагу на телебаченні:
https://www.youtube.com/watch?v=gnS_egrk3eA
Огляд правил та демо гра
https://www.youtube.com/watch?v=1zkFIWexLq0
Відео з першого турніру в Меджибожі
https://www.youtube.com/watch?v=rhGlq_QECtw&t=45s
Також є група в Фейсбуці
https://www.facebook.com/groups/630885653921958

Нормандці проти русів
Антична сага. Слона лякають свинями

Clash of Spears

Наступна система дещо схожа на Сагу, але лише тим, що вона теж скірміш і там є СЛОНИ! Насправді ігри хоч і схожі, але працюють вони інакше. Наприклад, У Сазі стрільців важче активувати ні основну піхоту, тож вам не захочеться брати їх багато в армію. У Клеші вони гарно грають у великій кількості, але їх легко відігнати або вбити, тому їх використання ситуативне. Однак вони ще дають бонус при розставлянні фігур. У Клеші також є маркери втоми і якщо вони накопичуються до 6и, то підрозділ тікає з поля бою. Юніт може активуватись тричі за хід, наприклад, тричі походити або походити, постріляти і увійти в ближчній бій. Можна не робити все одразу, а почекати і перехопити хід противника або отримати бонус в ближньому бою. Юніт, який походив тричи доволі вразливий до атак. Можна міняти зброю та спорядження ваших воїнів перед боєм що додає ще більше варіативності в гру.
Загалом, це чудова тактична скірміш система з альтернативним ходами(я рухаю юніт, ти рухаєш юніт). Як і на Сагу, тут є декілька епох. Перш за все це античка, пізніше були створені правила на Темні Віки, а потім і для епохи Сенґоку, з самураями та миска рис.

Галли проти Риму

Barons War
В грі Баронська Війна часовий проміжок - від 410 року до 1485-ого. Це левова частина середньовіччя і вона трохи перетинається з Сагою, але ці ігри відрізняються правилами. За описом мого знайомого, котрий грав в цю систему: ”Гра має багато спецправил та прокачки, які дають змогу індивіалізувати армію під свій стиль гри чи історичні реалії. Як і в Сазі, доволі доступний поріг входу. Особливо зараз є підходящі 3д моделі. Куби д10 дещо вирізняють від інших ігор, але це дає ширший діапазон для модифікаторів та результатів кидків. Правила не сильно складні і базові механіки і принципи доволі легко засвоюються”. В Баронські грають в Києві, Тернополі та Хмельницькому.

Захист табору в Barons War в Тернополі
Барон з почетом від пана Олексія

Impetus

Якщо ж ви надаєте перевагу масштабним середньовічним битвам з великими арміями - вам підійде Impetus. В цій грі є правила на різні часові проміжки середньовіччя, а також античність та більш пізні епохи. Київ та Чернігів.

Облога замку в Чернігові
Ланкастери на період Війни Троянд
Іспанці проти Римської імперії
Імпетус античка

Важливий момент в варгеймах про середньовіччя та античність( та й по інших епохах теж). Ви можете зібрати одну армію на декілька систем. Умовні вікінги підійдуть і для Саги і для Баронських (і для ще декількох систем), а, наприклад, ранній Рим підійде одразу й для Клешу й для Саги. Таке зустрічається лише в історичних варгеймах і це робить це хобі дешевшим ніж інші вузькопрофільні Варгейми типу Warhammer.

Test of Honour
Трошки відійдемо від теми суворого європейського середньовіччя і поринемо в красиву та не менш сувору Азію. А саме період Сенґоку в Японії. Test of Honour - це гра для тих, хто фанатіє від фільмів Куросави, самураїв та японської культури та історії. Фішкою гри є випадкова активація: ви витягаєте з мішочка фішки і чия фішка - того й хід. Тактичний геймплей в дусі: easy to learn-hard to master. Чудові мініатюри самураїв, ашіґару та інших представників японської культури. Самих моделей не потрібно багато, гра невелика по своїм розмірам. В Києві існує лампова спільнота цієї гри.

Продовження в другій частині

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Taras
Taras@voncarstein123

Викладаю тут свої переклади

2.8KПрочитань
13Автори
29Читачі
На Друкарні з 20 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Lion Rampant (Чернігів)

Вам також сподобається