Ізраїль відповів на обстріл Ірану символічним ударом

People walk on the streets of Tehran as they continue their daily lives after the explosions heard in Isfahan and Tabriz cities of Iran.

Обидві сторони мають шанс на деескалацію конфлікту, принаймні зараз


Обидва удари були нанесені по військових базах, але на цьому схожість закінчується. Іранський шквал з понад 300 ракет і безпілотників, спрямованих на Ізраїль 13 квітня - відповідь на смертоносний авіаудар двома тижнями раніше по іранському дипломатичному комплексу в Дамаску був доволі публічним. Офіційні особи оголосили про це, коли снаряди ще були в польоті, а їхній шлях над Близьким Сходом можна було відстежити за допомогою відеозаписів у соціальних мережах, які показували, як вони пролітають у нічному небі.

З іншого боку, явна відплата Ізраїлю через п'ять ночей була оповита туманом війни. Через кілька годин після її початку від Ізраїлю не надійшло жодного офіційного підтвердження, а з Ірану з'явилися лише найуривчастіші подробиці. Удар був обмеженого масштабу, тому Іран, можливо, не відчуває потреби у повторній атаці у відповідь. Проте, після десятиліть таємної війни дві найсильніші держави Близького Сходу обмінялися ударами на території одна одної - зловісний прецедент.

Очевидно, що рано вранці 19 квітня Іран активував свою протиповітряну оборону на авіабазі поблизу центрального міста Ісфахан. Він також тимчасово призупинив польоти в Ісфахані та кількох інших місцях, в тому числі в столиці Тегерані. Неназвані американські чиновники повідомили, що Ізраїль випустив ракети по своєму давньому ворогу, хоча інші повідомлення вказують на те, що він використовував невелику кількість безпілотників.

Іран намагався применшити значення інциденту. Кореспондент державного телебачення повідомив глядачам, що в Ісфахані все спокійно і що вибухи, які чули жителі, були від іранської протиповітряної оборони, а не від вхідних снарядів. Представник іранського космічного агентства заявив, що було збито три невеликі безпілотники і атака була зірвана. Акаунти в соціальних мережах, пов'язані з Корпусом вартових ісламської революції (КВІР), поширили фотографії крихітних квадрокоптерів, щоб висміяти масштаби атаки.

Нафтові ринки також знизали плечима. Ціна нафти марки Brent підскочила більш ніж на 3 долари, до понад 90 доларів за барель, на тлі перших повідомлень про вибухи в Ірані. Однак, коли з'явилося більше подробиць, ціна зменшилася, і до середини дня на Близькому Сході вона торгувалася трохи нижче за ціну попереднього дня.

В Ісфагані розташований ракетний комплекс, який досліджує і виробляє багато балістичних озброєнь Ірану. Там також розміщені деякі іранські винищувачі F-14, яким вже півстоліття, але вони все ще залишаються одними з найсучасніших винищувачів в арсеналі Ірану. Таким чином, існувала певна симетрія в ударах "око за око", оскільки іранський шквал націлив балістичні ракети на ізраїльську авіабазу, на якій базуються найсучасніші винищувачі країни F-35.

Місто також є домівкою для частини таємної ядерної програми Ірану (хоча найважливіші частини знаходяться в інших місцях). Останніми роками Іран створив дедалі більші запаси збагаченого урану, деякі з них майже до збройового рівня. Ранні чутки про те, що 19 квітня Ізраїль націлився на ядерні об'єкти, видаються, однак, неточними. Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що ядерним об'єктам Ірану "не завдано жодної шкоди".

Деякі іранські аналітики поставили під сумнів історію з квадрокоптером. Такі дрони мають радіус дії лише кілька кілометрів, тоді як Ісфахан знаходиться більш ніж за 300 км від будь-якого сухопутного чи морського кордону (і за 1500 км від Ізраїлю). Але вони вже використовувалися раніше в рамках тіньових атак на збройові заводи в Ірані - ймовірно, розгорнуті ізраїльськими агентами всередині країни.

Враховуючи масштаб іранської атаки 13 квітня, було майже напевно, що Ізраїль завдасть удару у відповідь. У нього був цілий ряд варіантів: від масштабного удару, який відповідав би іранському, до таємних операцій або кібератак. Обираючи прямі, але символічні дії, він сподівається досягти балансу: показати, що він здатний завдати удару по Ірану і не боїться цього, але не змусити Іран завдати удару у відповідь. Ізраїль відійшов від своєї звичайної політики і заздалегідь повідомив Америку про свій план. Він сподівається зберегти очолювану Америкою коаліцію, до якої входять кілька арабських країн, що допомогла йому відбиватися від іранських ракет і безпілотників.

За кілька годин до очевидного ізраїльського удару Хосейн Амірабдоллахян, міністр закордонних справ Ірану, заявив cnn, що відповідь його країни на будь-яку подальшу ізраїльську атаку буде "негайною і на максимальному рівні". Роблячи вигляд, що ніякої атаки не було, Іран купує собі простір для маневру. Проте за лаштунками деякі політики, такі як Амір Алі Хаджизаде, голова ракетних військ КВІР, ймовірно, закликають до відповіді.

Проте, навіть якщо цей раунд завершиться, обидві країни не зможуть повернутися до боротьби в тіні. Іран підняв ставки, здійснивши пряму атаку зі своєї території, створивши новий прецедент, коли наступного разу Ізраїль спробує вбити членів КВІР. Це ще одне ускладнення для військового кабінету Ізраїлю, який вже планує атаку на останній оплот Хамасу в Газі і можливу кампанію проти Хезболли в Лівані.

Минула низка бурхливих засідань кабінету міністрів і щонайменше дві перервані операції, перш ніж ізраїльтяни визначилися з відповіддю на дії Ірану. Біньямін Нетаньяху, прем'єр-міністр, діє у вузьких рамках. Його міжнародні союзники на чолі з Америкою закликають до стриманості. Тим часом деякі з його міністрів закликають до більш руйнівних дій.

Їм було наказано мовчати про страйк 19 квітня. Але Ітамар Бен-Гвір, ультраправий міністр національної безпеки, опублікував у соціальних мережах одне-єдине слово - "дардейл" - термін, який в ізраїльському спорті означає половинчастий і нешкідливий удар ногою у бік воріт супротивника. Таке підбурювання має на меті змусити пана Нетаньяху не лише вжити більш рішучих заходів проти Ірану, але й посилити операції в Газі, де ізраїльська військова присутність є найменшою за останні шість місяців. Прем'єр-міністр може бути обережним щодо першого, щоб не перенапружити ізраїльську армію і не розлютити її союзників.

Другий варіант більш вірогідний. Наступ на Рафах, місто, де зараз перебуває приблизно 1,5 мільйона переміщених палестинців, майже напевно призведе до великої кількості жертв. Досі його відкладали через міжнародний тиск, але зараз ізраїльська армія готується розкидати листівки із закликом до цивільного населення покинути Рафах у "безпечні райони" (які поки що не обладнані для того, щоб впоратися з напливом зневірених людей). Не вперше жителям Гази, можливо, доведеться розплачуватися за ірано-ізраїльський конфлікт.

Першоджерело: The Economist “Israel responds to Iran’s barrage with a symbolic strike”

Більше новин в телеграмі

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
The Economist
The Economist@The_Economist

12.3KПрочитань
0Автори
108Читачі
На Друкарні з 15 березня

Більше від автора

  • "Наша Європа може померти": Страшне послання Макрона континенту

    Макрон попередив про загрозу майбутньому ЄС та закликав до більш "суверенної" Європи. Він запропонував ідеї зміцнення ЄС, такі як збільшення бюджету та оборонні преференції. Промова розглядається як передвиборча агітація на тлі відставання партії Макрона в опитуваннях.

    Теми цього довгочиту:

    Європейський Союз
  • Чи є інфляція аморальною?

    Інфляція в США викликає обурення громадськості,яка вважає її несправедливою та зумовленою корпоративною жадібністю.Концепція "моральної економіки" допомагає зрозуміти це явище.Попри зусилля влади, недовіра до бізнесу/уряду ускладнює сприйняття інфляції як наслідку сильного ринку.

    Теми цього довгочиту:

    Економіка

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається