Під черевом Дракона. Який флот у Тайваню

Найближчим супротивником КНР на шляху військово-морської домінації є Тайвань або Китайська республіка. З часів евакувації сил  націоналістів  на Тайвань, комуністичний Китай мріяв приєднати цей острів до своєї імперії. Особливо враховуючи те, що в США сидять поціновувачі червоних ліній, то Тайваню слід краще готуватися до неминучого, бо як говорили римляни Si vic pacem, para bellum.

China and Taiwan: A really simple guide
Перша лінія островів - є одночасно як і першою лінією оборони США так і перепоную для КНР

КНР дуже активно будує свій флот. Цей морський стрибок Сі почав здійснювати ще з кінця 2010-х років, коли стало зрозуміло, що дана структура світового порядку зазнає змін. Як ми писали в попередньому тексті, Китай активно будує океанічний флот, але для початку йому слід перемогти своїх конкурентів у так званій першій лінії островів. Серед цих конкурентних флотів є флот Республіки Китай. Отже з чого складається ВМС Тайваню. Однією з проблем флоту Китайської республіки є застарілість її суден. Наприклад, найбільшими суднами є списані американські есмінці класу Kidd. Звісно, що ці судна були модернізованими, але вони попри все є вразливими від атак авіації супротивника. 

r/WarshipPorn - Taiwanese Kee Lung class destroyer Ma Kong (ex Kidd class destroyer USS Chandler) launching a SM-2 surface-to-air missile [1952x1098]
Есмінець Ma Kong запускає ракету SM-2 під час навчань

Основний кістяк флоту складають фрегати. Вони є поділені між американськими та французькими моделями. 6 фрегатів класу Нокс, були придбані та модернізовані у 90-х. Очікується, що ці судна будуть замінені новим класом фрегатів, які розробляються Тайванем. Їх будівництво почали цього року. Також Тайвань має локалізоване виробництво фрегатів класу Олівер Хазарад ( клас Cheng Kung ). Вісім суден було спущено на воду на острові і оснащено тайванською зброєю. Наприклад, вони мають ПКР Hsiung Feng II (далі HF II) та новішу версією HF III. Також кораблям додали гармати Bofors 40 mm/L70 як для надводного, так і для протиповітряного використання. Ще два фрегати були куплені в США та введені в стрій в 2018 році.

Cheng Kung-class frigate - Wikipedia
Cheng Kung-class в порту

Останніми суднами є французькі фрегати класу ЛаФаєт, які отримали назву Kang Ding. Цікавий факт, що купівля цих суден була пов’язана з корупційним скандалом: компанія Thomson-CSF заплатила “відкатів” на суму 500 млн доларів різним чиновникам. Потім 8 основних осіб причетних до цієї оборудки померли за таємничих обставин. У 2021 році повідомлялося, що Китайська Республіка оновить свої французькі надбання, аби ті відповідали сучасності. Застарілу систему ЗРК MIM-72 Chaparral буде замінено місцевою Sky Sword II, а також модернізовано бойові системи фрегату.

undefined
Немодернізовані Лафаєти в порту. Фрегат Wu Chang

Також Тайвань для посилення своєї берегової оборони будує 12 корветів-катамаранів класу Туо Чіанг. Уже 2 корабля введено в експулатацію. Ці судна озброєні потужними ПКР HF II, яка дозволяє збільшити можливість Тайваню щодо боротьби з ВМС Китаю, особливо при застосуванні тактики “бий та тікай”. Цей проєкт також має гарний захист від літаків супротивника.  Також на озброєнні є ракетні катери та мінні тральщики, що додають більшої впевненості береговій обороні.

невизначений
корвет-катамаран класу Туо Чіанг

Особливу увагу флот Китайської республіки вирішив приділити до будівництва підводних човнів. Як ми зазначали раніше, ВМС КНР має певні недоліки в свої стратегії щодо захисту від підводних човнів. Тайвань вирішив збудувати 10 нових підводних човнів. У будівництві цього класу брали участь японські спеціалісти з Kawasaki та Mitsubishi, що забазпечило певну схожість з японським класом човнів Сорю. Також технічну допомогу Тайвань отримав від США. Країна передала інформаційно-бойові системи, які використовуються на атомних підводних човнах типу Вірджинія. Планується, що на озброєння також буде здебільшого тайванське.

All you need to know about Taiwan's new submarine in 500 words | Military  News | Al Jazeera
Нова китайська субмарина під презентації

Загалом до 2027 року флот Тайваню планує отримати 2 судна нового класу. Зараз на озброєні ВМС Тайваню є де-факто 2 модернізованих підводних човна класу “Hai Lung” (голандські Zwaardvis), які крім торпед мають на озброєння ПКР “Harpoon”.  

Taiwan Navy sends Hai Lung submarine near Dongsha Island
Hai Lung - субмарина будівництва Нідерландів

Якою ж є статегія у ВМС Тайваню?
Коли до влади в Тайбеї прийшла Цай Інвень в обороних стурктурах Китайської республіки відбувався дискус, яким має бути подальший розвиток ВМФ країни. Одні були  прихильниками побудови москітного флоту, який би базувався на принципі “бий - тікай”, інші закликали до розвитку великих кораблів та з’єднань з метою нанесення більш болючих ударів. І попри дотримання цієї позиції, було б нерозумно звести весь розвиток ВМФ до будівництва тільки великих чи малих суден. Тайвань зайняв більш гнучку лінію. Її ВПК, а саме верфі дозволяють випускати не гірші судна, ніж в комуністів, а наявність підтримки США дозволить їй активніше воювати проти комуністів.

Фрегат класу Cheng Kung стріляє SM1

Стратагема ВМФ Тайваню має розуміти, що для того, аби протидіяти КНР, слід вивести з’єднання з великих кораблів (есмінці та фрегати) з під удару авіації та при можливості ракетних берегових комплексів. При цьому основний тягар боротьби на певний період візьмуть корвети та менші судна, системи ПКР та авіація. Другий етап плану полягає у швидкому впровадженні з’єдань з великих кораблів для перехоплення ворога у вирішальній битві, коли стануть зрозумілими часові рамки та стратегічні наміри противника. На цьому етапі вцілілі менші комбатанти інтегрувалися б у з’єднання з великими кораблями. Крім того, очікується, що флот Китайської республіки також виконуватиме другорядну місію вогневої підтримки наземних військ під час сценарію вторгнення амфібії та третю місію: з утримання морської лінії зв’язку відкритою, якщо конфлікт триватиме та вичерпає стратегічні резерви Тайваню. 

Protecting the Porcupine: Why Taiwan Matters | Epicenter
Оборону Тайваню часту порівнюють з дикобразом

Також Тайвань активно закупляє ракети Harpoon та виробляє власні ПКР. За оцінками їх Міноборони, для успішного відбиття атаки їм слід потопити не менше 50%  тих кораблів, які будуть приймати участь у вторгнені. Для цього Тайбей планує закупити до 1200 ракет та установок для їхнього використання. 400 гарпунів, випущених зі 100 встановлених на вантажівках чотирьох пускових установок, підтримуваних 25 мобільними радарами, збільшили б обороний потенціал країни від китайського наступу Ракети місцевого виробництва Hsiung Feng II і Hsiung Feng III і старіші моделі Harpoon складатимуть додатковий резерв.

Taiwan says new Harpoon missiles will help it crush half of Chinese  invasion fleet | Taiwan News | Nov. 2, 2020 18:48
Запуск ПКР Harpoon

Авіація теж активно модернізовується та закуповується, аби не дати можливості китайцям заволодіти перевагою в повітрі, а армія реформується відповідно до можливих викликів. Наприклад, тайванці активно планують застосувати досвід використання підрозділів територіальної оборони та мобільних груп ураження.

Taiwan punches back against China with Winnie the Pooh badge
Легендарний патч з вінні пухом

Український досвід теж активно вивчається тайванськими військовими. Практика застосування безплотників різного типу може кардинально змінити ситуацію на полі бою. Українські інженерні генії змогли здобути чимало перемог для нас, знищуючи російські кораблі та забезпечуючи безпеку зернового коридору.  Тайвань маючи набагато більшу інженерну можливість вивчає нашу практику аби імплементувати її у власній стратегії оборони. На щастя, тайванців від комуністів відгороджує море, яке зводить їх завдання фактично до ліквідації можливостей ворога з висадки десанту. 

Віримо, що Тайвань зможе мати доста сил, аби дати своєму стратегічному ворогові по зубам.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Останній Капіталіст
Останній Капіталіст@OstanniyCapitalist

Українська націонал-буржуазія

103KПрочитань
0Автори
736Читачі
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • Енергетичні підсумки червня

    Через переведення частини енергоблоків українських АЕС у плановий ремонт (що забезпечить їх стабільну роботу взимку) та збільшення середньодобової температури, частота та довжина стабілізаційних відключень у червні значно зросла.

    Теми цього довгочиту:

    Енергетика
  • Франція - чому на виборах палає ?

    Цієї неділі пройде перший тур парламентських виборів, і це буде мати неабиякий вплив на майбутнє Пятої Республіки. Бажаємо приємного читання.

    Теми цього довгочиту:

    Франція
  • Ближчий погляд на іноземні інвестиції в казначейські облігації США

    Казначейство США нещодавно почало публікувати зміни в оцінці як частину нової розширеної форми TIC щодо довгострокових цінних паперів (TIC SLT), щоб відрізняти зміни в транскордонних інвестиціях, пов'язані з чистими надходженнями, від тих, що пов'язані з оцінкою.

    Теми цього довгочиту:

    Економіка

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається