Картографування океанів — новий фронт у боротьбі за вплив в Індійському океані

Керувати хвилями означає спочатку зрозуміти, що лежить під ними. Введіть геополітику гідрографії.

There is growing competition among India, China and others to chart international waters as well as the exclusive economic zones of countries around the region (Clem Onojeghuo/Unsplash)
Між Індією, Китаєм та іншими країнами зростає конкуренція щодо картографування міжнародних вод, а також виключних економічних зон країн регіону (Клем Оноджегуо/Unsplash)

Гідрографія, картографування водойм і навколишніх прибережних деталей — новий фронт у боротьбі за вплив в Індійському океані. Між Індією, Китаєм та іншими країнами зростає конкуренція щодо картографування міжнародних вод, а також виключних економічних зон країн регіону. Менші країни відступають, бажаючи створити власні суверенні можливості та контролювати інформацію про свою морську область. Австралія може зіграти корисну роль у пошуку шляхів розвитку місцевих можливостей і покращенні цього нового джерела стратегічної конкуренції.

Гідрографічні дані важливі не тільки для безпеки комерційних і приватних човнів і кораблів у морі, але й для морських операцій, включаючи надводні судна та підводні човни, а також для нових комерційних видів діяльності, таких як видобуток морського дна.

Кажуть, що людство знає більше про поверхню Місяця, ніж про дно океану. Особливо це стосується Індійського океану, який є одним із найменш окреслених океанів у світі. Під час пошуків зниклого MH370 Малайзійських авіаліній у 2014 році стало очевидно, що ми мало уявляли, як виглядає дно океану. Дійсно, багато країн регіону все ще часто використовують діаграми колоніальної епохи з 19 століття.

Зараз Китай пропонує себе як альтернативний постачальник гідрографічних послуг для багатьох країн.

Гідрографія зараз набуває геополітичного фокусу з великими державами, які змагаються за надання гідрографічних послуг країнам з незначними можливостями або невеликим досвідом у цій галузі. Це використовується, щоб продемонструвати регіональне лідерство і, що більш важливо, отримати доступ до даних, які життєво важливі для військових цілей, таких, як операції підводних човнів. В основі цього лежать важливі питання суверенітету.

Хто повинен володіти або контролювати інформацію про море, зокрема в зонах національної юрисдикції?

Індія давно намагається позиціонувати себе як регіональний постачальник гідрографічних послуг. Вона має флот із близько семи гідрографічних суден і провела приблизно 100 іноземних гідрографічних досліджень, у тому числі на Мальдівах, Маврикії, Кенії, Танзанії, М’янмі, Шрі-Ланці та Сейшельських островах лише за останні кілька років. Індія також нарощує місцевий потенціал, включаючи навчання близько 800 іноземних громадян з країн Індійського океану, Азії та Африки.

Прийняття гідрографічної допомоги має великий сенс для багатьох країн регіону, які можуть мати великі ексклюзивні економічні зони, не знаючи, що там внизу. Але те, що колись вважалося безперечним, тепер стає набагато небезпечнішим.

Кажуть, що людство знає про поверхню Місяця більше, ніж про дно океану (Алекс Роуз/Unsplash)
Кажуть, що людство знає про поверхню Місяця більше, ніж про дно океану (Алекс Роуз/Unsplash)

Зараз Китай пропонує себе як альтернативний постачальник гідрографічних послуг для багатьох країн. Китайські агентства керують більш ніж 30 океанографічними спостереженнями та дослідницькими суднами, багато з яких також мають можливості електронного спостереження.

Але в той час, як китайські пропозиції допомоги можуть бути спокусливими для багатьох, дозволити їм картувати території національної юрисдикції стало дуже суперечливим. Індія, зокрема, серйозно занепокоєна дослідницькою діяльністю Китаю в Індійському океані, особливо поблизу Бенгальської затоки, де базується індійський атомний підводний флот.

Ці питання вийшли на пік у Шрі-Ланці. Присутність китайських дослідницьких суден у водах Шрі-Ланки, останнього Shi Yan 6 у жовтні 2023 року, викликала гучні протести у Нью-Делі. Невдовзі після цього Шрі-Ланка оголосила ефективний 12-місячний мораторій на дослідження всіма іноземними дослідницькими суднами, поки не вирішить, що робити з цією проблемою. Пізніше уряд Шрі-Ланки скасував угоду між китайським інститутом і місцевим університетом, згідно з якою Китай отримав легкий доступ до вод Шрі-Ланки та її гідрографічних даних. Уряд також створив нове агентство при Міністерстві оборони для контролю за гідрографічними дослідженнями.

Суперечка знову спалахнула після того, як минулого тижня німецькому дослідницькому судну дозволили пришвартуватися в Коломбо для поповнення.

Гідрографічна інформація є не лише проблемою безпеки, а й економіки також. Відновивши контроль над своїми гідрографічними даними, уряд Шрі-Ланки сподівається отримати значні прибутки від надання електронних карт сотням кораблів, які щодня проходять через води Шрі-Ланки. Щоб досягти цього, Шрі-Ланка має розвивати свої суверенні гідрографічні можливості. Сполучені Штати та Австралія розглядають, яку допомогу можуть надати.

Подібні суперечки розгортаються на сусідніх Мальдівах, острівній державі з невеликим населенням, але величезною морською юрисдикцією. У грудні минулого року новообраний уряд Мальдівських островів оголосив, що не буде продовжувати угоду з Індією, згідно з якою Індія проводила гідрографічні дослідження вод Мальдів. Це створило вакуум у гідрографічних потребах Мальдів.

У лютому китайське дослідницьке судно Xiang Yang Hong 03 пришвартувалося в столиці Мальдів після проведення тритижневих гідрографічних досліджень неподалік від виключних економічних зон Мальдів, Шрі-Ланки та Індії. (З місця дослідження зрозуміло, що його основною метою були майбутні підводні та протичовнові операції ВМС Народно-визвольної армії).

Кілька днів потому Мальдіви підписали угоду про співпрацю в галузі оборони з Китаєм. Його умови не розголошуються, але передбачається постачання обладнання для боротьби з заворушеннями. Після цієї угоди Пекін докладає всіх зусиль для розширення своєї ролі безпеки в країні, яка, серед іншого, полягатиме у дозволі китайським суднам картографувати води Мальдівських островів і, можливо, навіть створити станцію морських досліджень на півночі країни.

Сполучені Штати, Британія та Австралія зараз намагаються знайти способи допомогти розбудувати суверенний національний гідрографічний потенціал Мальдів. Мальдівам можна порадити наслідувати приклад Шрі-Ланки, оголосивши мораторій на відвідування всіх іноземних дослідницьких суден, щоб дати їм час для підвищення рівня національних можливостей, наскільки це можливо. З часом Мальдівам також може знадобитися знайти шляхи залучення зовнішньої допомоги таким чином, щоб пом’якшити занепокоєння щодо суверенітету, наприклад, через співпрацю з коаліціями міжнародних партнерів.


Ці події на Шрі-Ланці та на Мальдівах є першими кроками в тому, що, ймовірно, стане ширшою регіональною боротьбою за володіння та контроль над важливою гідрографічною інформацією. Австралії потрібно буде співпрацювати зі своїми партнерами, щоб допомогти регіону керувати власними морями, в тому числі шляхом контролю над власними гідрографічними даними.

Джерело — lowy institute

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

71.9KПрочитань
4Автори
266Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

  • Джордж Фрідман: Збільшення російських військових сил

    На перший погляд, сила в 1,5 мільйона активних військовослужбовців має змусити українців до великого відступу. Однак ситуація не є такою простою.

    Теми цього довгочиту:

    Аналітика
  • Джордж Фрідман: Китай у Аталантиці

    Новини, що пов'язують Китай із Бразилією, доволі рідкісні з військової точки зору. Загалом Бразилія не має великого інтересу для Китаю, окрім стандартного отримання ресурсів і роздратування США.

    Теми цього довгочиту:

    Китай
  • Китай і Росія посилюють спільні військові навчання. Яка їхня кінцева мета? - CNN

    Минулого тижня, коли російські війська розпочали масштабні навчання, які багато хто вважає демонстрацією сили, спрямованою на Сполучені Штати, Путін чітко заявив, яка країна підтримує Москву.

    Теми цього довгочиту:

    Китай

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається