Катастрофа Disco Elysium

Зараз ви прочитаєте захоплюючу розповідь про шалено заплутану правову долю Disco Elysium, однієї з найкращих відеоігор 2019 року. Звичайно ж, ви знаєте про неї, напевно читали чи дивились її огляд, або навіть вже її пройшли  - але що ж діялося за лаштунками її створення і що відбувається з нею прямо зараз? Не забудьте скафандр і ласти — занурюватись доведеться дуже глибоко.

1 жовтня 2022 року

Ключові творці Disco Elysium залишили ZA/UM - Роберт Курвіц (геймдизайнер і сценарист), Олександр Ростов (арт-директор) та Хелен Хіндпере (сценарист) пішли з команди і тепер над сиквелом працюватимуть інші люди.

Мартін Луїга, редактор Disco Elysium, який пішов зі студії ще в 2021-му році, написав відкритий лист, присвячений гучному звільненню ключових творців DE зі студії. Щоправда, він більше нагадує обскурну записку з самої гри, ніж будь-яке роз'яснення:

«Я, Мартін Луїга, член-засновник та секретар культурної асоціації ZA/UM, а також керівник більшої частини основної команди, своїм рішенням розпускаю культурну асоціацію ZA/UM (не плутати з компанією ZA/UM)

З цього приводу зазначу, що ні Курвіц, ні Хіндпере, ні Ростов не працюють там ще з кінця минулого року і їхній вихід з компанії був вимушеним. Що може здатися поганою новиною для люблячих фанатів, які чекають на продовження «Дискотеки».

Причина розпуску культурної організації полягає в тому, що вона більше не уособлює свій дух, на якому була заснована. Люди та ідеї мають бути вічними; організації цілком можуть бути тимчасовими. Я вважаю, що організація загалом була успішною, і більшість допущених помилок були випадковими, зумовленими соціокультурними умовами, в яких ми опинилися.

Я, як і раніше, закликаю людей до організації, і я сказав би, що однією з якостей, яких вкрай не вистачало культурній організації ZA/UM, була формальна структура.

Це було чудово… якийсь час. Моя щира вдячність усім, хто вболівав за нас.

Мартін Луїга, Талліннський стаціонарний лікувальний центр психіатричної клініки, ІХ відділення. 01.10.2022»

Того ж дня Олександр, Хелен та Роберт підтвердили, що більше не працюють у ZA/UM.

3 жовтня 2022 року

Kotaku повідомили, що керівництво ZA/UM погрожувало Роберту Курвіцу судовим провадженням, якщо той добровільно не покине студію. Також видання згадало, що ще в лютому 2022 року журналісти писали на пошту студії з проханням взяти інтерв'ю у Роберта Курвіца, проте тоді Kotaku від імені студії отримали відмову — з цієї інформації, можна припустити, що звільнення тріо відбулося ще задовго до громадського анонсу. Керівництво студії не хотіло привертати до себе зайву скандальну увагу.

6 жовтня 2022 року

Мартін Луїга підтвердив, що звільнення трійки відбулося ще наприкінці 2021 року. Також в інтерв'ю виданню GamePressure він заявив, що Олександра, Хелен та Роберта звільнили через абсолютно надумані причини. Попри це вони не збираються залишати ігрову індустрію, але вкрай засмучені тим, що нову гру в вигаданому ними ж всесвіті замість них робитимуть інші люди.

Після цього фанати Disco Elysium почали погрожувати розправою іншим розробникам, що залишилися працювати у ZA/UM.

22 жовтня 2022 року

Роберт Курвіц та Олександр Ростов

Роберт Курвіц подав до суду на ZA/UM – відповідна справа з'явилася у базі даних естонських судових органів. Можливо, колишній дизайнер та сценарист Disco Elysium хоче отримати грошову компенсацію за своє звільнення чи навіть отримати права на гру.

В свою чергу, Мартін Луїга (засновник ZA/UM) звинуватив у розпаді колективу інвесторів, які почали втручатися у креативну складову наступної гри, через що трійка головних розробників (Курвіц, Ростов та Хіндпере), яка намагалася протистояти зовнішньому тиску, була звільнена.

9 листопада 2022 року

Звільнені автори Disco Elysium відкрито звинуватили власників ZA/UM у шахрайстві. Як виявилось, розробку Disco Elysium фінансував естонський бізнесмен Маргус Ліннамяє. Він володів основною частиною цінних паперів компанії Zaum Studio OÜ, коли як Курвіц і Ростов мали лише мінорний пакет.

Естонська газета Eesti Ekspress з'ясувала, що 2021-го Маргус Ліннамяе захотів позбутися своєї частки в студії. Спочатку акції планувалося рівномірно розподілити між усіма партнерами, але за підсумком, його частка опинилася в руках лише одного з інвестора — Ільмара Компуса, власника компанії Tütreke OÜ.

За твердженням Курвіца та Ростова, Компус незаконним чином отримав €4,8 млн на поглинання Zaum Studio OÜ з бюджету самих авторів Disco Elysium, які ті збиралися витратити на розробку сиквела. Як це сталося: користуючись своєю присутністю в лоні інвесторів, він за 1 євро купив у ZA/UM напрацювання сиквела DE (кодова назва: Pioneer One), а пізніше продав це все назад тим же ZA/UM за 4,8 млн євро — за отримані в результаті цієї угоди гроші він купив контрольний пакет акцій від Ліннамяе.

При тому, як виявилося, один із партнерів Компуса, Тиніс Хаавель (який також був одним із виконавчих продюсерів DE) допомагав йому з укладанням угоди — саме він «на папері» схвалив придбання за 1 євро (До того ж, як з'ясувалося, що він уже відбував покарання за шахрайство у 2014-му році).

Після цього, поки все не розкрилося, Компус нібито хотів швидко перепродати студію та IP іншому власнику, але у нього нічого не вийшло, оскільки у Роберта Курвіца було право блокувати будь-яку угоду над франшизою.

Згодом, під час судового розгляду, як передбачувані кандидати на покупку згадувалися Microsoft і Tencent. Тоді ж згадувалося, що Amazon були зацікавлені у фінансуванні серіальної адаптації відеоігри.

Коли Курвіц і Ростов (які також були акціонерами компанії) випадково дізналися про те, що сталося, вони відразу почали вимагати від нових власників документи купівлі, щоб розібратися в ситуації, але натомість їх змусили звільнитися.

Курвіц та Ростов також обурювалися, що у них, як у власників акцій, не запитали, чи схвалюють вони покупку. Однак тут виступає юридична дилема, яку здатний вирішити лише суд. Формально – у них ніхто і не повинен був питати схвалення на покупку, оскільки вони не володіли контрольним пакетом акцій, однак ми пам'ятаємо, наскільки мутно був отриманий цей контроль, так?

Нове керівництво погрожувало їм судовою справою через розголошення конфіденційної інформації, адже Курвіц і Ростов усе ще володіли цінними паперами своєї ж компанії — у результаті вони майже рік перебували в патової ситуації, не маючи сили якось вплинути на ситуацію, поки не з'явився Мартін Луїга, який, мабуть випадково, тицьнув пальцем ракову пухлину на тілі. ZA/UM.

Олександр Ростов та Роберт Курвіц

«Ми нескінченно вдячні всім шанувальникам Disco Elysium за безцінну моральну підтримку. Ми все ще віримо в ігри, у себе та у вас. Мільйони фанатів RPG довели, що ігри на кшталт Disco Elysium мають величезну аудиторію. Це справжнє диво і ніхто його у нас не забере. Ми також віримо в те, що Гаррі Дюбуа називає «законом». Він не ідеальний, але він призначений для захисту тих, хто творить, від тих, хто відбирає. Так і буде», — зі спільної заяви Роберта Курвіца та Олександра Ростова

До суду звернувся і Каур Кендер, виконавчий продюсер Disco Elysium, який також був незадоволений станом справ у студії, через що його також звільнили. Він подав позов на адресу Ільмара Компуса, звинувачуючи його в тому, що він незаконно отримав від нього 1 млн євро.

Каур Кендер

Того ж дня судовий розгляд прокоментувало керівництво ZA/UM. Вони стверджували, що Курвіца, Ростова та Хіндпере звільнили через:

— Незначний чи нульовий внесок у роботу. Вони майже два роки отримували зарплату та нічого не робили.

— Створення нездорової робочої атмосфери.

— Неналежна поведінка: образи та статева дискримінація.

— Спроби нелегально продати інтелектуальну власність ZA/UM іншим ігровим компаніям.

«Ми не дозволимо словам та вчинкам меншості відвернути увагу від важливої ​​роботи студії. У порівнянні з минулим роком штат ZA/UM зріс утричі і налічує майже 100 співробітників, включаючи переважну більшість авторів Disco Elysium. Ми зібрали неймовірно талановиту, творчу та повну ентузіазму команду. Вона поєднує сюжет із візуальним рядом та технологіями, щоб вивести відеоігри на новий рівень та переосмислити жанри. Ми з радістю продовжуватимемо вкладати душу у свою роботу. На вас чекає дуже багато цікавого», — ZA/UM.

8 грудня 2022 року

Ільмар Компус повернув незаконно отримані 4,8 млн. євро до бюджету студії ZA/UM. Цього ж дня Каур відкликав свій позов на адресу Компуса.

Компус також пропонував Курвіцу закінчити всі суперечки, заплативши йому 2,5 млн. євро. Але той відмовився, оскільки це вже питання принципу і справедливості, оскільки в нього намагаються відібрати рідну річ.

10 грудня 2022 року

Роберт Курвіц висловив сумнів у легальності грошового переказу, стверджуючи, що фінансова природа цієї транзакції не до кінця зрозуміла. Він також заявив, що продовжить боротьбу у правовому полі, щоб повернути своє місце у ZA/UM.

14 березня 2023 року

Після майже трьох місяців тиші студія ZA/UM опублікувала заяву про те, що всі судові розгляди завершені через відсутність доказів, але вони не виключають, що Курвіц та Ростов знову спробують скласти нові позови на їхню адресу. Каур Кендер також відкликав свій позов та погасив усі свої борги перед студією, після чого він продав Компусу всі свої акції ZA/UM.

Що цікаво, цього ж дня у Disco Elysium разом із безкоштовним оновленням з'явився фото-режим. ZA/UM спеціально випустили апдейт на тлі своєї заяви, щоб перекрити в новинному трафіку як свій анонс про закінчення судових розглядів, так і можливу відповідь з боку Роберта та Олександра.

16 березня 2023 року

Через два дні геймдизайнер Disco Elysium Роберт Курвіц дійсно заявив, що він не відкликав свій позов до ZA/UM і має намір далі з'ясовувати відносини з керівництвом студії. За словами Курвіца та Ростова, вони не мають наміру погоджуватися на мирне вирішення конфлікту з поточними керівниками ZA/UM, як це зробив Каур Кендер.

23 березня 2023 року

ZA/UM опублікували чергову заяву:

«Використання таких слів, як «мародерство», «вкрадені гроші» та «злочин» робить текст захоплюючим, але далеким від реальності. Фактична шкода студії завдається не якимось вигаданим «мародерством», а скоріше містером Курвіцем, який працював у студії, але при цьому відмовлявся від виконання своєї роботи, створюючи токсичні умови, принижуючи колег і намагаючись незаконно привласнити інтелектуальну власність студії», — із заяви ZA/UM.

Що ж привело нас до цього?

Якщо ви дійшли до цього моменту і у вас уже почала боліти голова — нічого страшного, у мене вона також запаморочилась, поки я писав цей текст. Але зачекайте, це ще не все. 29 травня 2023 року Кріс Бретт з каналу People Make Games випустив 2-х годинне розслідування з приводу цієї справи, під час якої він поговорив з Курвіцом, Ростовим, Хіндпере, Компусом та великою кількістю співробітників ZA/UM. Це титанічна робота  допомогла спільності докласти частинки пазла, хоча до остаточного рішення суду, картина все ще залишається не повною.

Вдихнули повітря, і знову поринаємо в цю заплутану історію.

2009-й рік. Група прогресивних молодих людей з Естонії створили ZA/UM Cultural Association (не плутати зі студією ZA/UM) — письменники та художники разом створювали роботи та публікували їх у рамках одного інтернет-блогу.

2013-го Роберт Курвіц написав новелу «Святий і страшний аромат». У ній він придумав всесвіт Елізіуму, який пізніше переросте у Disco Elysium. У цій книзі також можна було знайти багато іконічних ілюстрацій від Олександра Ростова.

Тоді ж у ZA/UM Cultural Association вступив відомий естонський письменник Каур Кендер, який «прославився» на батьківщині завдяки короткій новелі Untitled 12.

У ній від першої особи вкрай детально було описано сексуальне насильство над жінками та дітьми, через що цю книгу спробували заборонити в Естонії, оскільки регулюючі органи визнали її дитячою порнографією.

Кендер фінансово підтримав Курвіца та Ростова під час створення їхньої книги. Пізніше, той же Кендер запропонував парі зробити гру у всесвіті Елізіума.

Будучи відомою фігурою в Естонії, Кендер скористався своїми зв'язками та залучив до фінансування нового проекту відомого естонського медіамагната Маргуса Ліннамяе, який 2015-го погодився виступити інвестором молодої студії Fortress Occident (пізніше, оскільки велика кількість членів ZA/UM Cultural Association перейде працювати у студію, її перейменують на ZA/UM).

Після цього акції були розподілені наступним чином: інший естонський бізнесмен Ільмар Компус викупив у Каура Кендера його 17% частки в ZA/UM, а 83%, що залишилися, володів все той же Маргус Ліннамяе.

Після успішного виходу Disco Elysium у 2019 році Роберт Курвіц, геймдизайнер і сценарист, Олександр Ростов, арт-директор і Каур Кендер, виконавчий продюсер — придбали рівно по 10,2% акцій ZA/UM у Ліннамяе, залишивши тому 46,8 %. (Ільмар водночас збільшив свою частку до 22,4%). Це сталося абсолютно легально, оскільки ще до релізу Disco Elysium, хлопці домовилися з Ліннамяе, що у разі успіху гри, засновники компанії зможуть викупити велику кількість акцій ZA/UM.

2020-го ніхто не мав повного контролю над справами ZA/UM, оскільки для цього потрібно було б мати хоча б 50,1% акцій — тому Ліннамяе прийняв рішення позбутися своїх акцій і повністю вийти з компанії.

Цим і скористався Компус, який, ймовірно, провернув схему із покупкою по суті цілої ZA/UM за 1 євро.

Але він не врахував, що під час розробки Disco Elysium, ZA/UM відкрили другий офіс у Британії, який по суті був окремою компанією ZA/UM UK. Саме їй під час розробки Disco Elysium, Курвіц (можливо не зовсім легально) передав права на франшизу Disco Elysium. Саме тому ZA/UM звинувачують Роберта у спробі вкрасти IP.

Роберт Курвіц (все ще залишається володарем мінорного пакету акцій ZA/UM) через суд запросив у студії доступ до цілої низки документів, які б довели, що нинішній глава ZA/UM Ільмар Компус діяв незаконно. Але крім цього, він також запросив цілу низку інших файлів, що виходять далеко за предмет справи. Курвіц хотів отримати вихідний код Disco Elysium.

Ще в червні 2022 року, Курвіц заснував студію Red Info Box і від її імені запатентував назву Corinthians для своєї наступної відеоігри (яка вже отримала фінансування від неназваного інвестора). Мабуть, він хотів використати напрацювання оригінальної DE при розробці нового проєкту.

Але схоже, ідея почати все «з нуля» з колишніми напрацюваннями народилася ще 2021-го року. Адже перед тим як звільнити Курвіца, новий CEO ZA/UM Ільмар Компус спочатку понизив його на посаді — і швидше за все, після того, як новий голова студії дізнався, що Курвіц хоче отримати в свої руки вихідний код DE, той і звільнив його разом з Ростовим та Хіндпере.

Пізніше сторона Компуса в суді заявляла, що Курвіц збирався через Джоша Сойєра (геймдиректора Fallout: New Vegas) продати права на Disco Elysium Microsoft. Також як можливі покупці згадувалися Larian Studios і Ubisoft. Абсолютна маячня.

Але найцікавіше почалося на моменті, коли ми починаємо чути голоси звичайних співробітників ZA/UM, інших сценаристів та художників, які раніше ніколи не виступали в медіаполі і працювали в тиші.

Як ветерани ZA/UM, так і зовсім новачки розповіли, що умови роботи в студії були далеко не райдужними, і Роберт Курвіц дійсно дуже часто брав ковдру на себе, хоча б згадуючи ту саму його фразу про те, що лише половину тексту для Disco Elysium написав особисто він сам. Також були епізоди, коли він вкрай різко та негативно висловлювався про чужу роботу. Були епізоди, коли він міг швидко оглянути тижневу роботу сценариста, назвати її лайном і тут же видалити на плановому огляді ігрового тексту.

Відразу кілька співробітників ZA/UM заявили, що після виходу Disco Elysium трійка лідерів студії припинила виконувати свої обов'язки повною мірою. Після жовтня 2019-го автори Disco Elysium дозволили собі відпочити і взяти перерву на кілька місяців від розробки. Багато хто вигорів, Курвіц навіть записався до психолога. Далі у 2020 році стартувала пандемія і повертатися до роботи було вкрай важко, але все ж таки було потрібно.

Під час розробки Disco Elysium: Director's Cut Хелен Хіндпере підвищили до посади головного сценариста, проте, за заявами її підлеглих, через брак досвіду вона не справлялася з цією роллю повною мірою і частину її обов'язків брали він інші люди.

Курвіц дійсно поганий менеджер, у нього сильне его і він визнає свої помилки, і також погоджується, що процес розробки був жахливим. На своє виправдання, він каже, що це була їхня перша відеогра, і їм також доводилося, як і всім (якщо не більше) кранчити. Однак він вважає, що ZA/UM усе драматизують, спеціально використовуючи гнів співробітників у своїх цілях, щоб виставити його в поганому світлі. Він буквально знецінює право на голос своїх підлеглих, що взагалі не круто.

Резюмуючи — рядові співробітники почуваються жахливо: вони опинилися між молотом і ковадлом, у перехресному вогні під час заплутаного судового розгляду, при цьому відчуваючи на собі тиск фанатів, незадоволених тим, що продовження їхньої улюбленої гри роблять абсолютно незнайомі їм люди, які нібито не зрозуміють унікального бачення священної трійці.

І що ж виходить:

— Компус не цілком легально отримав контроль над компанією ZA/UM — це, швидше за все, правда

— Курвіца, Хіндпере та Ростова «формально» звільнили через невиконання своїх зобов'язань — теж правда

Команда Disco Elysium отримує статуетку на The Game Awards за «Найкращий нарратив»

Фінансові розгляди, деспотичні візіонери, кранчі, жахлива робоча атмосфера — всі ці речі, про які ми раніше не знали, від початку стояли за найкращою грою 2019 року. І це лише один із небагатьох випадків, коли все це розкрилося на публіку і страшно уявити які речі відбувалися, наприклад у Rockstar або в інших АААА-студіях, де працює не півдесятка естонських вискочок, а буквально тисячі людей. Які жахіття ще приховує відеоігрова індустрія?

Нам, як глядачам, залишається лише далі спостерігати за ситуацією з боку та стежити за перебігом судового процесу, який поновиться приблизно у вересні. Але знаючи характер Курвіца, незалежно від остаточного рішення, він не заспокоїться, поки остаточно не поверне права на Елізіум у свої руки. Точно можна сказати, що історія далека від завершення.

Далі буде…

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ШТУКА
ШТУКА@shtuka

252Прочитань
0Автори
8Читачі
На Друкарні з 21 квітня

Більше від автора

  • Як закохатись у Євангеліон

    Євангеліон може нести в собі терапевтичний еффект, змушуючи задавати безліч питань як про світ головних героїв, так і про наш власний

    Теми цього довгочиту:

    Аніме

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Про роман Курвіца на Вікіпедії: https://uk.wikipedia.org/wiki/Свята_і_страшна_пахощ

Вам також сподобається