Китай, Америка та глобальна боротьба за владу та вплив - Financial Times

Весь світ ризикує втратити від суперництва між Вашингтоном і Пекіном.

Американська та китайська зовнішня політика іноді здаються дзеркальними відображеннями одна одної. Американці захоплені стримуванням китайської потужності, китайці — стримуванням американської потужності.

Але це віддзеркалення зникає, коли справа доходить до реалізації цих політик. Вашингтон і Пекін мають різні сили в боротьбі за владу та вплив. Як результат, вони переслідують різні стратегії.

Основна сила Америки — це її військова міць та готовність надавати гарантії безпеки своїм союзникам. США мають угоди про колективну оборону з 56 країнами по всьому світу, в Європі, Азії та Америці. Вони також надають важливу військову допомогу іншим країнам, таким як Ізраїль і Україна, які не є формальними союзниками за договорами.

Китай, навпаки, має угоду про взаємну оборону лише з однією країною — Північною Кореєю. На відміну від США, Китай також має територіальні суперечки з багатьма сусідами, що схиляє їх у бік Америки.

Однак у сфері економічних відносин Китай має перевагу.

Інститут Лоуї в Австралії підрахував, що 128 країн зараз торгують більше з Китаєм, ніж зі США. За останнє десятиліття Китай витратив більше трильйона доларів на інфраструктурні інвестиції в понад 140 країнах, ставши найбільшим кредитором у світі та найбільшою торговою потугою. Результати видно по всьому світу, будь то швидкісні залізниці в Індонезії, порти та мости в Африці або міжконтинентальне шосе через Центральну Азію.

Західні країни можуть вказувати на недоліки китайської ініціативи «Один пояс — один шлях», зокрема на величезні борги перед китайськими кредиторами, які тягнуть на собі країни, такі як Пакистан, Шрі-Ланка і Замбія. Але для країн, що розвиваються і які прагнуть швидкого економічного прогресу, пропозиція Китаю залишається привабливою. Як зазначив Даніель Рунде, колишній чиновник USAID, в Конгресі цього року: «Від ідентифікації проекту до підписання, початку та завершення — Китай набагато швидший і дешевший за США на практично всіх етапах».

США намагаються протистояти цьому. Минулого року експортно-імпортний банк Америки підписав угоду на фінансування транспортних та енергетичних проектів в Анголі на суму понад мільярд доларів. Але через величезний бюджетний дефіцит США та відсутність нових торгових угод в Конгресі, Америці буде надзвичайно важко конкурувати з економічною пропозицією Китаю.

Натомість американці концентруються на тому, що вміють найкраще. Оскільки адміністрація Байдена намагається стримати китайську потужність в Індійському океані, США зміцнили свої регіональні зв'язки з безпеки та «набрали багато балів», за словами одного з високопосадовців. Протягом років США можуть вказати на посилення угоди про безпеку між США та Японією, запуск безпекового пакту AUKUS з Австралією та Великою Британією, зміцнення безпекових зв'язків з Філіппінами та Індією, а також зближення між двома ключовими союзниками США — Південною Кореєю та Японією.

Однак стратегія США, заснована на безпеці, для зміцнення їхнього впливу може досягти своїх меж. Китай зараз демонструє свою силу в Південнокитайському морі. Насильницькі зіткнення між китайськими та філіппінськими суднами можуть перевірити глибину безпекових зобов'язань Вашингтона.

У спробі стримати зростаючий китайський вплив на Близькому Сході та забезпечити регіональну мирну угоду, адміністрація Байдена також серйозно розглядає надання гарантії безпеки Саудівській Аравії. Але авторитарний характер саудівського режиму зробить цей крок дуже суперечливим у Вашингтоні. Це також навантажить додатковими зобов'язаннями збройні сили США, які вже витягнуті через свої зобов'язання в Європі та Індійському океані.

Але, досягаючи меж своєї безпекової дипломатії, стратегія Китаю на основі торгівлі та інвестицій також стикається з проблемами. Зусилля Сі Цзіньпіна відновити китайську внутрішню економіку через новий експортний імпульс турбує багато країн що розвиваються, які бояться, що їхні внутрішні галузі підриваються. Індонезія, Мексика, Бразилія, Індія та Чилі нещодавно підвищили тарифи на китайські товари, що підкреслює те, що автор Джеймс Крабтрі називає «великим стратегічним дилемою для Китаю, оскільки політика, спрямована на відновлення його внутрішньої економіки, загрожує підірвати його зв'язки з глобальним півднем».

Правда, підтримка США Ізраїлю завдала шкоди США в глобальному півдні, особливо в мусульманських країнах. Але Китай заплатив велику репутаційну ціну в Європі через свою підтримку Росії.

Конкуренція між США та Китаєм не є виключно поганою для багатьох третіх країн. Нації, такі як Саудівська Аравія, Південна Африка, Філіппіни та Бразилія, відчувають, що мають більше свободи ігнорувати Вашингтон або Пекін у двополярній системі.

Однак навіть для нейтральних країн є значні мінуси зростаючого суперництва між США та Китаєм.

Протекціонізм і розподіл глобальної економіки врешті-решт зашкодять економічному зростанню для всіх. Нова гонка озброєнь є витратою ресурсів збільшує ризик катастрофічної війни. Суперництво між Китаєм та США також робить значно менш імовірним, що дві країни будуть співпрацювати над глобальними викликами, які загрожують всім, такими як неконтрольований штучний інтелект і неконтрольоване глобальне потепління.

Радощі нової холодної війни можуть бути значно перебільшені.

Джерело

Список джерел
  1. Financial Times
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

71.9KПрочитань
4Автори
266Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

  • Джордж Фрідман: Збільшення російських військових сил

    На перший погляд, сила в 1,5 мільйона активних військовослужбовців має змусити українців до великого відступу. Однак ситуація не є такою простою.

    Теми цього довгочиту:

    Аналітика
  • Джордж Фрідман: Китай у Аталантиці

    Новини, що пов'язують Китай із Бразилією, доволі рідкісні з військової точки зору. Загалом Бразилія не має великого інтересу для Китаю, окрім стандартного отримання ресурсів і роздратування США.

    Теми цього довгочиту:

    Китай
  • Китай і Росія посилюють спільні військові навчання. Яка їхня кінцева мета? - CNN

    Минулого тижня, коли російські війська розпочали масштабні навчання, які багато хто вважає демонстрацією сили, спрямованою на Сполучені Штати, Путін чітко заявив, яка країна підтримує Москву.

    Теми цього довгочиту:

    Китай

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається