Контроль Індії над «стратегічним» портом Хайфи в Ізраїлі є частиною нової регіональної стратегії, щоб тримати Китай на відстані


У липні 2022 року APSEZ Ltd. виграла тендер уряду Ізраїлю на придбання порту Хайфа, важливого торговельного центру на узбережжі Ізраїлю Середземного моря, приблизно за 1,2 мільярда доларів США в партнерстві з місцевою хімічною та логістичною групою Gadot.

Компанія, керує 13-ма морськими терміналами в Індії та обслуговує 24% морської торгівлі країни. Бізнес Адані не пов'язаний із Заходом. Таким чином, його присутність в Ізраїлі свідчить про збільшення морської торгівлі між Азією та Європою та необхідність створення центру в Середземному морі для великих азійських компаній. З точки зору обробки контейнерів порт Хайфи є другим за величиною портом в Ізраїлі, а перевезення круїзних суден, що перевозять туристів, вважається найвідомішим. Ізраїльський порт Хайфа є стратегічно важливим з кількох причин.

• Хайфа розташована на узбережжі Середземного моря як важливе торговельне перехрестя між Європою, Близьким Сходом та Азією.

• Порт Хайфи забезпечує швидкий доступ до великих міст і промислових центрів Ізраїлю, сприяючи ефективному транспортуванню товарів і ресурсів.

• Для ізраїльської армії Хайфа є важливою військово-морською базою, яка забезпечує безпечну стоянку для військових і допоміжних кораблів. Хайфа є важливою військово-морською базою, яка забезпечує безпечний причал для військових і допоміжних суден.

• Хайфа вважається головним центром виробництва та дистрибуції нафтопродуктів, оскільки тут розташований великий нафтопереробний завод.

Нью-Делі, ймовірно, виграє кількома способами, оскільки індійська компанія придбала порт Хайфи. Власність Індії портом Хайфа може призвести до збільшення обміну товарами, послугами та фінансовими інвестиціями між Індією, Ізраїлем та іншими країнами регіону, сприяючи розвитку індійської економіки. Індія зможе покращити свої відносини з Європою, Близьким Сходом і Азією, контролюючи порт Хайфи. Це полегшить рух людей, товарів і ресурсів між цими областями.

Придбання управління порта Хайфи надасть Індії доступ до більшої кількості ринків для її продукції та послуг, збільшуючи її експорт та економічний розвиток. Власність Індії портом Хайфа може призвести до передачі технологій і досвіду з Ізраїлю в Індію, допомагаючи модернізувати та покращити портову інфраструктуру Індії. Контроль над портом Хайфи дасть Індії стратегічну перевагу в регіоні, посилить безпеку на морі та дозволить отримати доступ до життєво важливих судноплавних шляхів.

На цей момент конкуренція з Китаєм в порту Хайфи є сильною. Приватним портом у Хайфській затоці керує Shanghai International Ports Group, яка управляє глибоководним портом китайського міста, найбільшим портом контейнерних перевезень, згідно з 25-річною угодою про управління. Під тиском Сполучених Штатів Ізраїль відмовився дозволити Китаю керувати портом Хайфа, який часто використовує Шостий флот США. Порт також знаходиться навпроти військово-морської бази, де розміщено підводний флот Ізраїлю, який, як вважають, має другий ядерний ракетний потенціал.

Придбання також свідчить про те, що Об’єднані Арабські Емірати, один із найближчих союзників Китаю в середній сфері та член I2-U2 разом із Сполученими Штатами, Ізраїлем та Індією, грають на обох кінцях стратегічного трикутника Близького Сходу. Покупка відбулася після підписання торік угоди про вільну торгівлю між Індією та ОАЕ. Переговори щодо подібної угоди ведуться між Ізраїлем та Індією. Реакція Китаю на контроль Індії над портом Хайфа, швидше за все, залежатиме від його оцінки потенційних вигод і ризиків, а також від його відносин з Індією, Ізраїлем та іншими країнами регіону.

Джерело: The Eurasian Times

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається