Кульгава кримінальна драма: рецензія на фільм «Батько»

27 липня в український прокат виходить повнометражний дебют Олександра Кобзаря фільм «Батько». Це напівкримінальна драма про стосунки між батьком та сином, що не спілкувались одне з одним більше двадцяти років.

Сюжет стрічки закручений навколо стосунків сина та батька, що помирає у вступній сцені стрічки від серцевого нападу. Проте не все так просто, адже подружжя опікунів старого навмисне не викликають швидку. Їх мотивація проста, бо старий пообіцяв, що будинок перейде у їхню власність. Однак по приїзду поліція виявляє, що померлий встиг подзвонити своєму сину Владу (Олександр Кобзарь), який згодом з’являється в будинку батька, щоб зрозуміти причину його смерті, а разом з тим розібратись із привидами минулого.

Центральна тема фільму «Батько» – це, звісно, повернення додому. Тема універсальна, вічна та відома ще з часів гомерівської Одисеї. Однак на відміну від легендарного грецького героя, протагоніст «Батька» повертається не до дружини, а до рідного батька. Окрім цього фільм пропонує ще і детективну інтригу, при чому не тільки про смерть батька, тут наче в серіалі Коломбо ми одразу дізнаємось про злочин та його виконавців, а ще і про таємниче вбивство молодої дівчини у 1992 році. Обидва вбивства виявляються пов’язаними, хоч і не напряму, що дає фільму хороший потенціал. Однак, потенціал – це ще не гарантія успіху, а в цьому фільмі він і зовсім нереалізований.

Попри те, що стрічка має досить інтригуючу зав’язку, вона досить швидко показує всі свої недоліки: нелогічний сценарій, дерев’яні діалоги та слабку акторську гру. Років десять тому «Батько» ще міг би якоюсь аудиторією вважатись непоганим фільмом, але на даний момент це безмежно застаріле кіно, якому місце не на великих екранах, а в денних ефірах українських телеканалів, бо від фільму за кілометр віє серіальною мелодраматичністю.

Однак, найслабшою стороною «Батька» є те, як він написаний. Персонажі тут не розмовляють бодай хоч якоюсь живою мовою, натомість діалоги фільму наповнені банальщиною та пацанською «мудрістю». Не допомагає фільму і те, що частина героїв вочевидь говорила під час зйомок російською мовою, але в стрічці вони продубльовані українською, від чого виникає ефект зловісної долини. Але навіть якщо на зйомках не було ніякої російською, це означає, що у фільмі просто відверто поганий звуковий монтаж.

Проте чи була там на зйомках російська, чи ні, його сценарні проблеми нікуди не зникають. Наприклад, на початку стрічки нам заявляють подружжя, що фактично вбиває батька головного героя, проте час від часу вони зникають в сюжеті хвилин на двадцять, в той час як протагоніст стрічки театрально страждає на фоні азовських пейзажів. Чи наприклад абсолютно зайва та непотрібна сюжетна лінія героя Кобзаря із його дружиною, що страждає від психічного розладу після втрати сина. Так, ця лінія наче має глибше розкривати головного героя, але складається враження, що її ціль просто розтягнути хронометраж.

Однак по-справжньому в фарс сценарій перетворюється, коли Влад починає розслідувати вбивство дівчини, бо де-факто він знає абсолютно все про нього. Можна пофантазувати, що режисер вирішує іронізувати з детективного жанру, проте у фільмі де взагалі немає гумору та іронії, це так і залишиться фантазією.

Звісно через поганий сценарій страждає і акторська гра. В історії кіно багато прикладів, коли навіть видатні актори жахливо відігравали свої сцени, коли їм потрібно було проговорювати кепсько написані діалоги. Можна згадати деякі фільми М. Найта Ш’ямалана, чи приквельну трилогію Зоряних Війн. Тому акторську гру в стрічці «Батько» насправді дуже важко адекватно оцінити, бо чи міг взагалі хоч хтось добре відіграти настільки дерев’яні та пафосні діалоги?

Загалом потенціал у «Батька» міг би бути непоганим, якби звідти вирізати півгодини хронометражу, прибрати зайві сюжетні лінії, пропрацювати логіку та переписати по-людськи діалоги. Натомість маємо неймовірно пафосний, затягнутий, погано написаний та зіграний фільм.

P.S. Якщо хочете більше читати про кіно та серіали, підписуйтесь на мій телеграм канал: https://t.me/spoilerrunner

Рецензії там не тільки виходять раніше, а також публікуються мої матеріали в інших медіа. А окрім цього відео, іноді меми, опитування та багато іншого.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Кирило Пищиков
Кирило Пищиков@kpyshchykov

Кінокритик

1.4KПрочитань
8Автори
40Читачі
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається