Культ вуду: утворення культу та різновиди талісманів

Вуду - це релігія африканського походження, що поширилася в Карибському регіоні, особливо на Гаїті, а також у деяких частинах США. Вона поєднує в собі елементи західноафриканських традицій, католицизму та місцевих вірувань. Вуду включає віру в духів, званих лоа, які представляють різні аспекти життя і природи, а також віру в верховне божество Бонді, яке створило світ, але не втручається в справи людей, і спілкування з ним відбувається через лоа. Релігія вуду наповнена ритуалами та церемоніями, що включають пісні, танці, барабанний бій та жертвопринесення (як правило, їжу або тварин) для заклику та шанування духів. Важливу роль відіграють жерці, які є посередниками між світом людей і духів. Вуду також включає магічні практики, такі як використання талісманів, зілля та заклинань для захисту та зцілення.

Культ вуду має багату історію, що включає різноманітні ритуали, практики та жертвоприношення. В вудуїзмі вірять у безліч богів і духів, які вважаються тими, хто впливають на життя людей. Ритуали відіграють дуже важливу роль і часто проводяться для спілкування з духами чи богами, прохання про допомогу чи пораду, або ж благословень. Вони включають в себе танці, співи, музику, використання музичних інструментів, а саме барабанів, талісмани, обереги та предмети, що мають особливе значення.

Як зʼявився культ вуду?

Починаючи з 1500 року закінчуючи 1860 роком європейці та американці вивезли в рабство близько дванадцяти мільйонів африканців: чоловіків, жінок та дітей.

Тисячі з них зрештою опинилися на острові Гаїті в Карибському морі, який тоді був французькою колонією. День у день раби працювали не покладаючи рук — на острові вирощували цукрову тростину і бавовну, виготовляли синій барвник. Релігія стала їхньою єдиною втіхою на той час.

Згодом рідні вірування африканців змішалися з основами католицизму, і вийшов культ вуду. Коли французи були розгромлені і покинули Гаїті, багато колишніх рабів вирушили до Америки і продовжили практикувати вуду там.

Жертвоприношення

Жертвоприношення складають більшу частину релігійних практик у вуду і можуть включати тварин або, до прикладу, їжу, напої чи гроші. Мета жертвоприношень полягає у встановленні контакту з духами, умиротворенні чи примиренні з богами, а також наданні захисту.

Так як ж це відбувається?

Послідовники вуду підносять криваві жертвопринесення у вигляді вбивства тварин, а також фрукти, овочі, гроші, ром і сигари. Вважається, що лоа приймає тільки дух тварини в жертву, а тіло, позбавлене духу, як правило, послідовники вуду з'їдають під час святкового ритуалу.

У вуду також існують ритуали посвяти, коли людина стає «вудуїстом» або членом так званої спільноти. Ці ритуали також можуть включати специфічні танці, співи, церемонії та символічні акти. Вуду також відомо своєю практикою магії та цілительства, які включають заклинання та обряди, спрямовані на вирішення різних проблем й забезпечення добробут.

Талісмани та ляльки вуду

Це дивно, але насправді ляльок вуду вудуїсти використовували в більш мирних та добрих намірах ніж, до прикладу, відьми в середньовіччя. Ляльки найімовірніше служили як талісмани та з їх допомогою лікували хворих. Зокрема вони оберігали своїх власників від проклять. Ляльок вуду частенько вішали на кладовищах, щоб поговорити з покійними рідними.

Але так робили лише вони. Інші чаклуни зазвичай наносили шкоду через ляльок вуду. Для виготовлення такої ляльки обовʼязково використовували фрагменти тіла жертви (волосся, обрізки нігтів тощо), а також річ, або клаптик тканини, що належали жертві.

Спочатку чаклун брав ляльку вуду і від імені того, хто ненавидить, починав її бити. Після цього він брав спеціально приготовлені голки розміром близько 10 сантиметрів і послідовно протикав ляльку, вимовляючи прокляття. За принципом подібності шкода, що приносить лялька вуду, повинна перенестися на жертву.

Різновидом відуїстських талісманів являються мішечки під назвою грі-грі, котрі наповнені різноманітними предметами.

Їх наповнювали кістками тварин, сухими травами та папірцями з заклинаннями написаними в середині.

Щоб установити звʼязок між світом живих і світом духів, той, хто замовив цей талісман, клав щось всередину від себе. До прикладу, це могли бути обрізки нігтів чи пасмо волосся.

Жреці вуду робили такі амулети на притягнення удачі.

Культ вуду продовжує існувати і далі, а я сподіватимусь, що вам сподобалась моя невеличка стаття на таку цікаву тему. Була рада написати її!! Можете ділитися враженнями у коментарях.

Наш з Хітомі телеграм канал: @osilhouettes

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ріанна
ріанна@wrihannav

книги – моє все 🧏🏽‍♀️

304Прочитань
6Автори
14Читачі
На Друкарні з 4 липня

Більше від автора

Вам також сподобається

  • Що зараз значить молитися ?

    Вони кажуть молися. Про здоров'я і успіх, про кохання і мир,молися про щастя. Молися про хороші зуби,премію,відмінні екзамени і букети квітів. Молися щоб ті перестали стріляти, чи принаймі наші вистрілювали їх краще.

    Теми цього довгочиту:

    Релігія
  • Говоріть

    Ти чуєш мовчання чужих голосів?

    Теми цього довгочиту:

    Вірші
  • Палаючий кремль

    головна святиня росії Володимирська ікона з якою літали навколи москви, щоб захистити її від фашистів, звісно, викрадена з України

    Теми цього довгочиту:

    Історія

Коментарі (2)

Ви так класно описуєте цю статтю, якби були такі самі люди які так само розповідають шкільні предмети🩷

Вам також сподобається

  • Що зараз значить молитися ?

    Вони кажуть молися. Про здоров'я і успіх, про кохання і мир,молися про щастя. Молися про хороші зуби,премію,відмінні екзамени і букети квітів. Молися щоб ті перестали стріляти, чи принаймі наші вистрілювали їх краще.

    Теми цього довгочиту:

    Релігія
  • Говоріть

    Ти чуєш мовчання чужих голосів?

    Теми цього довгочиту:

    Вірші
  • Палаючий кремль

    головна святиня росії Володимирська ікона з якою літали навколи москви, щоб захистити її від фашистів, звісно, викрадена з України

    Теми цього довгочиту:

    Історія