Наукова фантастика і фентезі: в чому різниця?

Наукова фантастика — це жанр літератури та кіно, який описує уявні можливості наукових відкриттів й майбутніх технологій, які вже є частиною реальності або в майбутньому можуть нею стати завдяки науковим досягненням, і їх вплив на суспільство. Зазвичай вона включає елементи, що базуються на наукових фактах або теоріях, але водночас додає вигадані елементи. Цей жанр дозволяє читачам і глядачам уявити альтернативні реальності та можливі сценарії розвитку людства.

Ось декілька відомих фільмів, серіалів та книг в цьому жанрі:

- Серіал «Сотня»

- Фільм «Той, що біжить лабіринтом»

- Цикл романів Джеймс С. А. Корі «Експансія»

- Цикл романів Френка Герберта «Хроніки дюни» (є екранізація)

Жанр фентезі, навпаки, зазвичай зображує вигадані світи, наповнені магією, міфічними істотами та пригодами, що далеко виходять за межі реальності. Фентезі ґрунтується на міфах та фантазіях, а не на теоріях чи наукових фактах. Жанр фентезі фокусується на чарівних і надприродних елементах, у той час як наукова фантастика досліджує можливі майбутні досягнення науки.

Декілька фільмів, серіалів та книг в жанрі фентезі:

- Серія книг Дженніфер Л. Арментраут «Кров і попіл»

- Трилогія Стефані Ґарбер «Каравал»

- Серіал «Відьмак»

- Серія фільмів «Хроніки Нарнії»

Ці два жанри справді легко сплутати, адже грань між науковою фантастикою та фентезі доволі розмита. Існує багацько фільмів, серіалів та книг, де важко визначити, який у них жанр насправді. Візьмемо до прикладу «Зоряні війни», насправді це фентезі, що правда, з елементами космічної саги.

Не дивно, що жанр фентезі зʼявився набагато раніше, ніж жанр наукової фантастики, адже фентезі побудовано виключно на фантазіях і міфах. Можна навіть припускати, що це найстаровинніший жанр, адже всі ознаки фентезі простежуються саме в історіях древніх цивілізацій: магія, магічні істоти, боги, перетворення і т.п. Наукова фантастика вочевидь з’явилася близько 100 років назад внаслідок стрімкого розвитку технологій.

Ось така коротенька стаття в мене вийшла. Я сподіваюся, що після прочитання цього довгочиту різниця між цими двома жанрами стала вам зрозуміліша. В коментарях можете поділитися який з цих двох жанрів вам до вподоби більше та порадити якісь фільми/серіали/книги в цих жанрах. Цілую та обіймаю!

Наш з Хітомі телеграм канал: @osilhouettes

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ріанна
ріанна@wrihannav

книги – моє все 🧏🏽‍♀️

297Прочитань
6Автори
14Читачі
На Друкарні з 4 липня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (3)

мені подобаються ваші статті, ви молодець

Вам також сподобається