Лебкухен


Традиційні різдвяні пряники з цитроном, мигдалем, часто прикрашені цукровою глазур'ю.

Перші записи про випікання лебкухенів відносяться до не пізніше 1296 року, а 1395 року вони згадуються в Нюрнберзі, де печуть найзнаменитіші лебкухени.

Відомо, що імператор Фрідріх III під час різдвяного тижня 1487 року роздавав спеціально вироблені в місті маленькі пряники з його портретом дітям, які зібралися біля кріпосного рову.

Попередники лебкухенів називалися "медовими коржиками", і їхню історію можна простежити до стародавніх єгиптян, греків і римлян.  Коржі носили як талісмани в битві та як захист від злих духів. Німецькі народи використовували медові коржі з такою самою метою, особливо під час зимового сонцестояння, що, можливо, стало причиною, через яку такі пряники пов'язують із Різдвом.

Зараз у Німеччині лейбкухени випікають тільки на Різдво для прикрашання ялинок, підтримуючи багатовікову традицію.
____
Рецепт упродовж століть не змінювався, обов'язково в його складі має бути мед і приправи. Також можна за смаком додавати горіхи, мак або прикрашати глазур'ю.

Інгредієнти:
Мед (рідкий) - 125 г
Цукор - 100 г
Масло вершкове - 50 г
Вершки або молоко - 2 ст. л.
Борошно - 250 г
Сода
Приправа (кориця, мускатний горіх, коріандр, гвоздика, імбир мелений, фенхель, аніс, перець, кардамон) - 2 ч. л.

Приготування:
Розтопити на водяній бані суміш меду, масла, цукру, молоко. Коли мед розтане, додати борошно, соду, приправу і вимісити  тісто. Охолодити тісто протягом години. Сформовані пряники випікати не більше 15 хвилин за температури 180.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Історично-кулінарний кут
Історично-кулінарний кут@Peter_Bosch

1.4KПрочитань
9Автори
37Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Reinheitsgebot – закон про чистоту пива.

    У 1505 році закінчився черговий етап феодальних міжусобиць, що призвів до возз'єднання баварських земель. Баварським герцогом було розпочато реформу щодо уніфікації законодавства, яку завершували його сини на троні. Reinheitsgebot став частиною нового баварського права.

    Теми цього довгочиту:

    Історія
  • Про варіння пива та пиво у літній час

    До наукової епохи пивоваріння (до XIX століття), у Баварії пиво варили тільки навесні і восени, щоб уникнути поширення бактерій, хоча науково існування мікроорганізмів не було на той момент відкрито, але зварене влітку пиво швидко псувалося і втрачало свій смак.

    Теми цього довгочиту:

    Німеччина
  • Пивні чудеса

    Пивних чудес є чимало, і напрочуд багато з них пов’язано з ірландськими святими.Що, в принципі, логічно: Ірландія — це пивна, а не винна країна, і там, де святий Домінік примножує вино, святий Колумбан розливає пиво.

    Теми цього довгочиту:

    Історія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається