Лілеї як символ, що змаркував ідентичність: дитячий спогад з туристичної поїздки в зимові Карпати

Вперше опулікувала цей допис у власному блогу https://narxivn.wordpress.com/2022/12/13/plast_lil/ про нашу пригоду і знакову зустріч у гірській хаті. Дивовижно, як інколи випадкові, здавалося б, події, приводять щось важливе в наше життя, що відлунюється у ньому через роки.

“У моїх синів теж були такі” — ця старша жінка пожвавішала. “Ми самі їх вирізали з кори сосен, що ростуть у лісі біля нашої дачі, це наші символи” — відповіла одна з дівчаток. Нею була я, київська десятирічка з російськомовної родини у другій половині 70-тих (однак українською спілкувалась хоч і лише в певному добірному товаристві, але справно і охоче). Насправді на наших шиях, розмотаних від шарфів у теплі хати, гойдались лілеї з французьких пригод романів Дюма, і ніхто з нас тоді не знав, на що вони були схожі, і що саме подумала про них, і про нас ця, як нам тоді здавалось, бабуся. Думаю, можливо їй тоді і 60 років не було. Дітей більше цікавили малі кучеряві ягнята, що весело стрибали навколо. Не всі могли (та хотіли) говорити з господинею українською, і взагалі не всі виказували виразний інтерес до неї та її господи. Були раді перепочинку, але вже прагнули швидше повертатись до готелю, напрямок і дорогу куди жінка нам вказала.

Кілька дорослих і дітей не розрахували час, швидке настання сутінок у зимових Карпатах, та свої сили і здатність орієнтування у засніженому лісі, де стежини швидко замітало. Власне, ця хата, куди ми причвалали на вогник, була не стак і далеко від “Беркуту” на Яблуницькому перевалі, популярного у столичних туристів-лижників, тож була надія ще встигнути на вечерю. А свіже парне молоко, каюсь, я теж не дуже хотіла пити. Взагалі-то в хаті було чимало цікавих речей, і в інших обставинах ми, можливо, затримались би там довше. Ми залишили господині кілька наших цукерок. А вона ще намагалась щось сказати про своїх синочків, нема вже їх, щось там наче про, як нам здалось, опришків.

Чесно кажучи, дітям тоді у головах були більше не опришки з героями Захара Беркута (вже не згадуючи за фактично незнаних нами тоді місцевих героїв ближчих часів), а післязавтрашній Новий рік. Однак щось таки відлунило. Принаймні мені — чимось справжнім, важливим, чимось таким, що, можливо, згадається в майбутньому (так воно і сталось). І я точно пам’ятаю, що оті наші лілеї стали для старої жінки якимось добрим знаком. Надії? Відродження? Спадкоємства?

Чи це була кумедна помилка форми? Ні, пластові лілеї таки родички тим нашим. А ми — її синам. Ми — змогли вирости, порослішати, дізнатись, перейнятись і продовжити.

ПС: а моя донька школяркою стала пластункою! А Ваші діти, друзі? Це - найкраща дитяче-підліткова організація для українських дітей, там цікавенна й корисна програма та гідне товариство. Сайт Пласту: https://www.plast.org.ua/blog-yak-plast-vyhovuye-vidpovidalnu-molod/

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ольга Недавня
Ольга Недавня@Olga

Українка старокиївського роду

470Прочитань
2Автори
7Читачі
На Друкарні з 14 серпня

Більше від автора

  • Київські сакральні “місця сили” під час війни

    Київ має багато сакральних місць з потужною духовною, мистецькою аурою, притягальні духом старовини, сучасними оазами незламності, джерелами пам'яті й підтримки предків, зміцнення віри й надії, опірності важким обставинам війни, наснаги для продовження боротьби з ворогом.

    Теми цього довгочиту:

    Місця Сили
  • До Дня українського прапора: символи як маркери нашої ідентичності

    Чи можна до символів звикнути як до буденної рутини, яку й не помічаєш? Можна. От тільки і коли не помічаємо, все одно вони впливають, і чим раніше ми їх бачимо навколо себе, тим чіпкіше, хай це і не усвідомлюється. А якщо за них ще доводиться боротись...

    Теми цього довгочиту:

    Український Прапор
  • Київ сакральний: не тільки хіти

    Місця, освячені нашими предками та побудовані нашими сучасниками, домашні каплички і "підпільні" (за часів УРСР) храми різних конфесій, локації, де відбувається культурно-духовна творчість - цікаві свідки діянь киян попередніх поколінь та осередки наснаги для нас.

    Теми цього довгочиту:

    Київ

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається