Медитація — як це робиться?

Медитація — дуже часто ми зустрічаємо це слово у блогах, відео і заголовках інтернету. Стало чомусь дуже популярно медитувати і духовно розвиватись. Але як? Чи потрібно зламати собі коліна, щоб сісти у позу лотоса? Що важливіше – концентрація чи розслаблення під час медитації? Спробуємо зараз розібратись.

Медитація — це водночас найглибший містичний досвід і найпростіша буденна практика. Справжній майстер медитує на кожну свою дію, а у глибокій медитації лише одна думка йогина здатна змінити Всесвіт.


ОТРУТИ МЕДИТАЦІЇ

Перш за все, медитація — це практика свідомості. Для того, щоб вона у вас продуктивно виходила, потрібно укріпити своє коріння: тіло, енергетику, роботу півкуль мозку. Інакше вам постійно будуть заважати ДВІ ОТРУТИ:

1) Збудження. Під час медитації внутрішній діалог постійно перетягуватиме на себе увагу. Це проблема мозку. А точніше — синхронізації півкуль мозку. Якщо вам під час медитації суттєво заважатимуть думки — потрібно пропрацювати цей сегмент.

2) Прострація. Хилить у сон? Це брак енергії у тілі. Необхідні енергетичні практики, підняти тонус фізичного організму.

І ось, якщо коріння слабке, то всі практики будуть плавати на поверхні.


 ПОЗИ І МІСЦЕ

Поз для медитації має бути дві: або зі схрещеними ногами на підлозі (ідеально — у позі лотоса), або сидячи на колінах (як це часто роблять у нехристиянських храмах). У обох випадках надважливими є дві речі:

- пряма спина

- розслаблене тіло

Місце для медитації має бути спеціальне (практично — сакральне!). Не ліжко! Не робоче місце! Відведіть собі для цієї особистої практики особливе місце у домі.

Зауваження: якщо у вас проблеми із колінами, якщо вам не зручно – сідайте на стілець, на килимок на підлозі.


 ВИДИ ПРАКТИК

Готові? Тепер можна починати. Ось які є види практик:

- Афірмація, візуалізація. Це найпростіший рівень. Тут працює лише розум. Майстри називають його: Фарбувати золото золотою фарбою. Адже це практика лише для особистості і переслідує корисні цілі. Але чому ні?

- Концентрація. Шаматха, техніки Шине. Тут працює увага, без розуму. Концентруємось на точку на стіні, чи вогонь свічки у темній кімнаті, чи будь-що інше. Це фундаментальна практика! Якщо ви зможете протягом хвилини НЕ ВІДВОЛІКАЮЧИСЬ концентруватись на точці, то це уже буде колосальний прогрес. Якщо до 5 хвилин — свідомість увійде у інший стан.

Колись двох найбагатших людей світу Білла Гейтса і Ворена Бафета запитали, що найголовніше у роботі і вони хором відповіли — фокус!

- Віпасана. Медитація прозріння або вище бачення. Це уже техніка РОЗЗОСЕРЕДЖЕННЯ, розфокусування. Ми охоплюємо увагою весь простір, усвідомлюємо його. На цьому рівні уже з'являється містичний досвід.

Практикується ЛИШЕ після ґрунтовного засвоєння Шаматхи.

Далі йдуть Турья (межа між сном і реальністю) і Бардо (межа між життям і смертю). Але це уже рівні для професіоналів і нам вони не потрібні.

Дві підказки:

1) Якщо під час практики починає сильно виділятись слина — це чудова ознака. Значить, активізувалось шишкоподібне тіло (епіфіз, пінеальна залоза).

2) Якщо під час практики вас починає легенько хитати — це хороша ознака. Значить через вас проходить зростаючий потік енергії.


ПОМІЧНИКИ МЕДИТАЦІЇ

На шляху медитації у нас є помічники:

1) Тіло. Статика — сіли і не рухаємось. Будь-який рух заводить внутрішній діалог. Будь-яке напруження витягує на себе увагу. Тому тіло має бути сильне (коріння!).

2) Ясність. Чиста, незворушна увага. Час проведений без уваги — нічого не вартий. Цінуйте увагу, а не час.

3) Пам'ять. Постійне нагадування собі, що ми робимо, повернення до процесу. З'явилась думка у голові, ми пішли за нею — не страшно. Через пам'ять нагадали собі про медитацію і повернули увагу.

Є чотири дії у нашому житті: статика, динаміка, харчування і сон. І ось перші практики у нас починаються у статиці. Але легко бути просвітленим високо у горах Тибету, та спробуй зберігати просвітлення посеред базарної площі. Тому далі йде пратика у ДИНАМІЦІ. І найвища — це СОН. Всі медитації здійснені у сні множаться одразу в десятки разів!

Але це уже зовсім інша історія. До речі, напишіть у коментарях, чи медитували ви і які у вас були історії.


ПІДСУМОК

Найпростіша медитація із якої ви можете почати — це усвідомлення свого дихання. Якщо нема часу для довгої практики — просто усвідомлюйте свій подих. Це буде нарощувати вашу увагу і присутність у моменті ЗАРАЗ.

Якщо ж є час і місце — почніть із 10 хвилин щоденно і доводьте до 20-30. Просто сідайте на підлогу, підібгавши під себе коліна, і дивіться у якусь точку. Мозок буде заспокоюватись, плечі — опускатись, подих — уповільнюватись. І поки ваші ноги затерпнуть із незвички — ви увійдете у прекрасний СТАН. Це і є ціль вашої практики — увійти у стан НЕРОЗДІЛЕННЯ зі всім довкола. Нехай спокій і радість наповнюють вас.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ostap Sokoliuk
Ostap Sokoliuk@WdGMCXDmbdPMK8S

635Прочитань
18Автори
15Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

  • Самсара України (част. 2)

    “Хто ти?” Мені не подобається це питання. Воно для мене нічого не значить. “Звідки ти прийшов і куди прямуєш?” — ось таке для мене найбільш значуще.

    Теми цього довгочиту:

    Україна
  • Самсара України

    Це початок мого фантастичного, художнього роману про Україну, війну та боротьбу із пітьмою.

    Теми цього довгочиту:

    Книги

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Чудова інформація, гарний доробок 👍

Додав ваш довгочит, як доповнення до свого

https://drukarnia.com.ua/articles/meditaciya-trend-psevdokultura-chi-shlyakh-do-usvidomlenogo-zhittya-VrB1q

Вам також сподобається