Чому книги такі ефективні, коли хочеш змінити своє життя?

Ми не хочемо досягти успіху. Ось у чому парадокс — ми не хочемо досягти успіху. У ньому — не наше щастя. Його придумали маркетологи, нав'язали нам глянцеві екрани. І тому, весь час, коли ми прагнемо до образу успішної сучасної людини (котра і на роботу встигає, і за здоров'ям слідкує і, найголовніше, легко подорожує на вихідних до Ісландії і назад) ми відчуваємо глибинне розчарування. Насправді, ми прагнемо лише одного — уміти змінювати своє життя відповідно до НАШИХ мрій. І зараз я розкажу, чому це найкраще вдається через книги.

ДЕ ФОКУС — ТАМ ВАША ЕНЕРГІЯ

«Проблема у тому, що технології й мас-маркетинг, які проникають у найменші шпарини нашого життя, змушують людей забагато від себе очікувати. Під тиском інформації про виняткове люди починають відчувати власну неповноцінність і думати, що їм треба бути більш екстремальними, більше радикальними, аби їх помітили і навіть оцінили», – пише Марк Менсон у своєму бестселлері «Витончене мистецтво забивати на все».

Віртуальне соціальне середовище (у якому ми проводимо так багато часу і яке має колосальний вплив на нас сьогоднішніх) — не нейтральне! Воно диктує нам Закон Уваги. «Ми привчені бути матеріалістами, тобто постійно думати про “предметну” реальність. Наша особистість потрапила у полон тілесної оболонки. Чому? Ми поглинуті зовнішнім світом, тому що під дією стрес-гормонів наш фокус постійно зміщений у цей бік”, — пише відомий американський нейробіолог і лектор Джо Диспенза у своїй книзі “Сила підсвідомості, або як змінити своє життя за 4 тижні”.

І нарешті: “Я-покоління останніх років привело нас у психологічну країну глибоких прив'язаностей і нав'язаних ототожнень. Культура нарцисизма змушує нас поклонятись нашим потребам, бажанням, прагненням”, — зазначає Стівен Волінскі у своїй “Квантовій психології”.

Де ваш фокус, там ваша енергія. І за таких умов, ким би ви не були, ви — не належите собі! То чому власне книги? Ось відповідь: всі ці аргументи, всі ці цитати я взяв саме із книг. Вони допомогли мені змістити фокус. Допомогли прислухатись до себе...

КУДИ ДИВИТИСЬ?

Всі шукають зміни назовні — купити новий одяг, змінити роботу, постригтись коротко. Проте ці речі рідко допомагають. Це тому що найкраще зміни відбуваються ІЗСЕРЕДИНИ. А що проникає у нашу душу найкраще? Книги. Читання книг — це пряма робота із найприхованішими пластами нашої свідомості. Це наша повсякденна проста медитація.

І ось крок за кроком ми починаємо розуміти, що “ми не завжди контролюємо те, що з нами відбувається. Але ЗАВЖДИ контролюємо наше сприйняття всіх подій, а також реакцію на них.” - Марк Менсон. Фокус зміщується із зовнішнього світу на внутрішній СТАН.

“Як спостерігач умісту свого розуму (думок, емоцій, почуттів), я БІЛЬШЕ ніж уміст мого розуму. Перш ніж робити щось стосовно свого стану, вам потрібно зуміти спостерігати за ним, стати ЙОГО СВІДКОМ», – стверджує Стівен Волінскі, засновник квантової психології.

У філософських термінах це називають “само-рефлексією”, “розототожненням”, “само-спостереженням” і так далі... Контроль себе починається зі спостереження за собою!

ЩО НАЙВАЖЛИВІШЕ?

Людський світогляд все зводить до протистояння. Ти і я. Світ і я. “У основі нашого ворожого ставлення до світу, лежить нерозуміння глобального взаємозв'язку всього довкола, неусвідомлення того, що світ поза нашою шкірою насправді є продовженням нашого тіла”. — пояснює Алан Вотс у своїй “Книга про табу на знання про те, хто ти”.

“Наші стосунки побудовані на боротьбі точок зору - “моє” завжди краще, ніж “твоє”. Іншими словами, ми не граємо у Гру Чорне-і-Біле, а у Гру Чорне-ПРОТИ-Білого (або як частіше буває: БІЛЕ-проти-Чорного). Ця боротьба супроводжується відчуттям хронічного розчарування, тому що у процесі ми намагаємось зробити щось таке ж безглузде, як спроба зберегти гори, але позбутися долин...” — пояснює британський філософ і письменник Алан Вотс.

Звідси випливає перший принцип книгохакінгу: На якомусь рівні все пов'язано зі всім. Важливо, проникати на цей рівень, бути дотичним до нього, розуміти це. І друге:

“Таємниця змін — в узгодженості думок і почуттів. Що спільного між станом буття і лазером? Ця паралель допоможе нам зрозуміти: лазер — це сигнал із високою когерентністю. Тобто сигнал складається із хвиль, котрі перебувають у одній фазі — їх впадини і гребені збігаються. А коли хвилі збігаються, їх потужність сильно виростає.

Те саме стосується і наших думок і почуттів. У вас напевне бували випадки, коли, намагаючись щось зробити, ви свідомо переконували себе в успіху, але у глибині серця не вірили у це. І що ви отримуєте пославши у світ цей некогерентний протифазний сигнал? НІЧОГО”. — Джо Диспенза.

Отже, книги допоможуть вам усвідомити, що ви і світ довкола — єдине ціле, і підкажуть як налаштувати ваш “когерентний” лазер змін, щоб змінювати своє життя відповідно до ваших душевних (а не тілесних!) мрій. До того ж читати — просто приємно. Хай вам щастить.

Напишіть у коментарях, яка книга змінила ваше життя.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ostap Sokoliuk
Ostap Sokoliuk@WdGMCXDmbdPMK8S

635Прочитань
18Автори
15Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

  • Самсара України (част. 2)

    “Хто ти?” Мені не подобається це питання. Воно для мене нічого не значить. “Звідки ти прийшов і куди прямуєш?” — ось таке для мене найбільш значуще.

    Теми цього довгочиту:

    Україна
  • Самсара України

    Це початок мого фантастичного, художнього роману про Україну, війну та боротьбу із пітьмою.

    Теми цього довгочиту:

    Книги

Вам також сподобається

Коментарі (6)

«7 звичок надзвичайно ефективних людей» Стівен Р. Кові. Ця книга навичла мене проактивності, а далі все почало розвиватись за експонентом

Вам також сподобається