Щастя – це розслаблення

Просто зараз зверніть увагу на те, що у вас напружено. Щелепа? Ви напружили її, читаючи цей текст? Розслабте щелепу. Відчуваєте різницю? Далі: чи напружені у вас плечі? Притиснуті до шиї, ніби ви хочете сховатись від учителя, що вибирає кого викликати до дошки? Опустіть плечі.

І так далі — пройдіться по всьому тілу. Ви будете здивовані як багато точок напружені. ЗАВЖДИ напружені. Це тому що напруга – це девіз нашого життя. Напруга – це перше чого нас вчать у дитинстві.

Щастя – це розслаблення!

Ця проста метафора колись давно прийшла мені у голову. Погодьтесь, у цьому багато сенсу. Коли у тебе є гроші, коли тобі нічого не загрожує, коли всі вдома і двері зачинені — ти розслабляєшся. Навіть навстоячки – твоє тіло спокійно перебуває у просторі. Під час війни розслаблятись, звичайно, практично неможливо. Але необхідно.


РОЗСЛАБЛЕННЯ У ВСІХ СФЕРАХ ЖИТТЯ

Навіть, якщо відкинути війну, котра триває в Україні уже понад 500 днів — ми живемо у епоху, коли домінує манера постійної активності. Будь мотивованим. Дій і не зупиняйся. Рух — це життя, безумовно. Але постійне перебування у такому стані призведе до серйозних проблем. Ми приходимо додому і уже не можемо розслабитись ні психічно, ні фізично. Дехто вдається до алкоголю чи ще якихось додаткових препаратів. І врешті-решт виникає або фізична недуга, або психічні проблеми.

Ось, що важливо зрозуміти: рух — це напруження. Де напруження — там енергія не розширюється. У стан напруження зміни не увійдуть! Що важливо після кожного заняття у спорт залі? Відпочити, щоб м'язи відновились і збудували нові волокна. Що важливо після кожного робочого дня? Добре виспатись, щоб отримати нові сили для наступного дня! А якщо ви займались йогою, то знаєте, що без шавасани у кінці занять — все стає марним.

У стан напруження зміни не увійдуть!

Як діє розслаблення у сфері виховання? Ми повинні розмовляти із дітьми із позиції розслаблення. Якщо напружуватись, сердитись, підвищувати голос – вони замкнуться і не почують нас. Безперечно, дитину потрібно дисциплінувати, але хіба ми багато добиваємось, коли хапаємо її у міцні батьківські лещата, транслюючи злість? У такі миті ми лише передаємо їм власну модель поведінки — напруження, як спосіб боротьби зі стресовими ситуаціями.

Напруження, як спосіб боротьби зі стресом — не працює.

У бойових мистецтвах: біль потрібно зустрічати розслабленням. Дивовижно, правда? Наша природна реакція: стискання, напруга у відповідь на больові сигнали, а майстри бойових мистецтв стверджують, що потрібно розслаблятись. Ні – не підставити другу щоку. Йдеться саме про реакцію на біль.

Як ефективно і швидко заснути? Є спеціальні методики, суть яких полягає у простому поступовому розслабленні усіх частин тіла. Трохи докладніше: вклавшись горизонтально, ми починаємо від обличчя і розслабляємо всі його м’язи. Потім переходимо на плечі, руки і ноги. І тут, якщо ви спробуєте цей метод, ви можете зловити себе на тому, як знову НАПРУЖУЄТЬСЯ обличчя, коли ви подумки розслабляєте руки і ноги. Ось так непомітно воно і проникає у наше життя.

Тут потрібно зазначити ще один важливий момент: зосередження — це не напруження!

І тут нам стане у пригоді медитація. Новачок використовує медитацію, щоб розслабитись, майстер використовує розслаблення, щоб медитувати. Підкресліть цей принцип червоним. Тому що люди ох як полюбляють зламати собі ноги, сівши у нібито позу лотоса, вдаючи, що медитують.

Медитація – це розслаблення і концентрація. Зосередження — це не напруження.

І на довершення: як каже великий гуру Екхарт Толле: «Прийміть цей момент яким він є (Розслабтесь! Не опирайтесь подіям!) і дозвольте йому існувати». Зміни не увійдуть у затиснуту модель свідомості, потік енергії не може розширитись у напруженій формі.


ЯК ПРАВИЛЬНО РОЗСЛАБИТИСЬ?

Ось два ключі до розслаблення: щоб розслабити фізичне тіло, потрібно розслабити НИЗ ЖИВОТА. Щоб розслабити психіку – потрібно розслабити ЧОЛО. Як це робити? Почнемо із чола, який ми так часто хмуримо. Зосередьтесь на ньому, уповільніть своє дихання і з кожним видихом уявляйте, що ваш лоб ЗНИКАЄ. Що там нічого нема. Пустота. А пустота, як відомо, не може напружуватись.

Далі: низ живота розслабляйте таким самим чином – уявляючи, що його не існує. Протягом дня і своїх звичних справ нагадуйте собі про чоло і низ живота. Якщо виявили якісь інші проблемні зони у собі – працюйте із ними також. Часто це можуть бути щелепи і плечі. І нарешті вершина напруги — це центр голови. Так, ми напружуємо центр нашого мозку, спрямовуючи нашу психічну енергію на створення проблем у житті.

Загалом, розслаблення повинно стати способом життя, настільки воно ефективно допомагає нам у всіх сферах діяльності. Для початку просто спробуйте протягом дня перевіряти, чи не напружена у вас якась частина тіла. І ви помітите, як ПРИЄМНО її розслабляти. Щастя — це розслаблення.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ostap Sokoliuk
Ostap Sokoliuk@WdGMCXDmbdPMK8S

636Прочитань
18Автори
15Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

  • Самсара України (част. 2)

    “Хто ти?” Мені не подобається це питання. Воно для мене нічого не значить. “Звідки ти прийшов і куди прямуєш?” — ось таке для мене найбільш значуще.

    Теми цього довгочиту:

    Україна
  • Самсара України

    Це початок мого фантастичного, художнього роману про Україну, війну та боротьбу із пітьмою.

    Теми цього довгочиту:

    Книги

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Йога без шавасани, як борщ без сметани!

Вам також сподобається