Мене звати Кирило і я кінокритик

Текст-знайомство, для тих кому цікаво, хто пише ці рецензії

Що може бути кращим для знайомства ніж стамбульске фото із заваленим горизонтом?

*******************************************************************************

Коротка анкета:

Вік: 30

Сімейний статус: не одружений

Гоббі: відеоігри, Формула 1, пиво

Улюблені фільми: “Той, хто біжить по лезу”, “Шалений Макс: Дорога Люті”, “Драйв”, “Гра на пониження”, “Аероплан”.

Улюблені серіали: “В Філадельфії завжди сонячно”, “Загублені”, “Спадщина”, “Офіс”, “Справжній детектив”

Улюблені книжки: “Ім’я Рози”, “Піснь Льоду та Полум’я”, “Нейромант”

Улюблений коктейль: Олд Фешн

*******************************************************************************

Окей, почну тривіально — народився в маленькому містечку Путивль на Сумщині. В 2009 році вступив до НПУ імені М.П. Драгоманова (можна жартувати про Спартака Суботу) до Інституту Філосовської Освіти та Науки. Хоч і не одразу полюбив філософію, але все ж десь із третього курсу конкретно втягнувся. Хоч з академічністю і не склалось, філософський бекграунд став тим, що підштовхнуло мене до кіно та кінокритики, бо саме філософія дала мені мислення “out of the box”.

Як любитель я почав писати ще у 2015 році, хоча перші спроби робив ще раніше. Аматорська рецензійна практика проіснувала в моєму житті якийсь час, а в 2019 стався злам, коли я на регулярній основі почав писати рецензії професійно. І першим таким текстом стала рецензія на фільм “Одного Разу В Голлівуді”, найкращого, на мій смак, фільму Тарантіно. З цього почалась співпраця із Пломінем, де я встиг досить плідно попрацювати і написати з два десятки текстів.

В 2020 році під час проведення Третього Київського Тижня Критики був учасником Другого інтенсиву для кінокритиків. Ця програма дозволила значно покращити свої навички, адже своїм досвідом з учасниками інтенсиву ділились справжні профі: Дарія Бадьйор, Сергій Ксаверов та Аня Дацюк.

Немає опису світлини.
Фото з інтенсиву. Не нудьгую, а уважно слухаю.

Під час інтенсиву разом з іншими учасниками ми робили декілька завдань, в які входило написання рецензій та інтерв’ю. Я написав рецензії на фільми “Кров’янка”, “Тарас: Повернення” та “Повільна Машина” а також взяв інтерв’ю у актора та режисера Ахтема Сеітаблаєва.

Фото: Олександр Панасюк

Після цього у 2021 році почав писати для онлайн-медіа Ранок у великому місті. Писав досить регулярно аж до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. Ось декілька прикладів моїх рецензій.

Також з початку 2022 року пишу для сайту Вікна-новини. Для прикладу, ось рецензії на фільми “Памфір” та “Вартові Галактики 3”.

Також в січні 2022 року я досяг своєї невеличкої, але бажаної мети — я став членом Спілки кінокритиків України. Це (процитую вікіпедію) — українська неприбуткова громадська організація (ГО), створена у 2018 році з метою “консолідації українських кінокритиків для розробки позиції по питаннях, що становлять спільний інтерес, а також забезпечення діяльності українських кінокритиків на розвиток українського кіновиробництва та його покращення”.

Завдяки членству в Спілці, я увійшов до комітету премії “Кіноколо” — щорічної української премії, що має на меті визначити досягнення українського кінематографа та діячів кіноіндустрії за останній рік від імені спільноти кінокритиків України. Тож в 2022 я був одним із людей, що голосували за досягнення українського кіно, а також мав честь вручати нагороду в категорії “За досягнення”.

На врученні нагороди в студії Суспільного

Також в 2022 році, окрім того, що брав участь у справах Спілки кінокритиків, продовжив писати рецензії, а також долучився до двух дуже прикольних проєктів.

По-перше, став постійним автором в Gogol Media, де пишу про серіали. Оскільки, “Гоголі”, як я їх називаю, не класичне медіа, то і тексти виходять різноманітні. Дуже радий тому, що можу експерементувати з форматами і робити як серйозні тексти, так і жартівливі.

Невеличкий приклад

Також приблизно в один і той самий час долучився до ютуб-каналу Culturno, де став автором і ведучим своєї особистої рубрики “Експертизер”, де я в іронічно-божевільній манері розповідаю про кіно та серіали.

Конспірологічне відео про фільм “Тенет”


Також на цьому ж каналі разом із колегою Кіром Жаровським робимо відеоподкаст “Два Кирили”, де в легкій манері (окей, іноді душимо) обговорюємо фільми та серіали, а також іноді проводимо стріми та спілкуємось із глядачами.

Відеоподкаст про “Перстні Влади”

Також восени 2022 вперше дізнався про Друкарню — в особисті повідомлення мені написала засновниця Анна Часовська із запитаннями про майбутній проєкт. Я поділився своїми думками, а також почав слідкувати за його розвитком.

Також в 2023 році стався ще один важливий для мене момент, адже я отримав запрошення на Міжнародний кінофестиваль в Ротердамі по программі Young Film Critics. Ця програма відбирає молодих кінокритиків з усього світу, надає їм акредитацію на фестиваль та більшість його офлайн подій, а також організовує майстер-класи із досвідченими критиками з усього світу. Дуже крутий досвід, до того ж саме завдяки Ротердамському кінофестивалю я отримав перші публікації в англомовних медіа.

Коротка рецензія на укрїнський фільм “Ля Палісіада” Філіпа Сотниченко

Також в рамках програми для молодих критиків я та мої колеги не тільки писали рецензії, але й брали участь у створенні відеоесе про нідерландський фільм “Маскот”. Ця програма проходить кожен рік (окрім “ковідних” років), тож якщо ви молодий кінокритик чи кінокритикиня до 30 років (включно), то у вас є можливість взяти у ній участь.

Загалом фестиваль пройшов прикольно, а мені ще й пощастило познайомитись із командою фільму “Ля Палісіада”, та привітати їх із нагородою жюрі міжнародної ассоціації кінопреси «FIPRESSI».

Трошки фотоспогадів з фестивалю

Після завершення фестивалю повернувся в Київ та продовжую займатись кінокритикою.

Окрім згаданих вище медіа, активно веду телеграм-канал Spoiler Runner: https://t.me/spoilerrunner

Також активно користуюсь Letterboxd, де іноді створюю списки, а також активно відмічаю свої перегляди фільмів та ставлю оцінки. От тут мій профіль: https://letterboxd.com/kpyshchykov/

З відкритої бети почав писати для “Друкарні” і от нарешті зрозумів, що потрібно детально розказати “хто я і шо я”.

В планах робити все більше крутого і прикольного контенту, розвиватись як критик та автор, та не вішати носа.

Якщо у вас є якісь запитання, особливо про кіно чи серіали, не соромтесь питати в коментарях.

І дякую за прочитання.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Кирило Пищиков
Кирило Пищиков@kpyshchykov

Кінокритик

1.4KПрочитань
8Автори
40Читачі
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (6)

мій нік xD і я теж алкоголік фільмів - фільмоголік)

Вам також сподобається