Мігель Дж. Гаррідо: Охоронці зернового коридору


Україна відновила експорт зерна через новостворений морський коридор, який використовує води України та країн  НАТО – Румунії, Болгарії та Туреччини. Кораблі російського флоту тримаються якомога далі від коридору завдяки військовим успіхам України в Чорному морі та окупованому Криму. Однак Росія продовжує атакувати українські порти та інфраструктуру.

Туреччина та ООН вважають, що відновлення Чорноморської зернової ініціативи (BSGI) та повернення Росії до неї забезпечить безпеку експорту, але Росія не виявила жодної зацікавленості в цьому. Тому пріоритетом має стати відмова Росії від нападів на портову інфраструктуру та втручання в роботу гуманітарного коридору. Захід повинен підтримати Україну, зміцнивши її берегову оборону та військову кампанію в регіоні для забезпечення експортної безпеки.

У статті йдеться про те, що українські порти та води можна було б захистити, залучивши держави, яким можна довіряти, як, наприклад Туреччина, які зацікавлені в українському експорті зерна і які також є важливими для Росії. Ці держави, насамперед на Глобальному Півдні, вони могли б співпрацювати з Україною для захисту експорту і стримування російського втручання.

Багато країн Глобального Півдня постраждали від перебоїв українського експорту та залежать від нього з метою забезпечення ринкової стабільності та продовольчої безпеки. Враховуючи їхню залежність від Росії та бажання підтримувати дружні зв'язки, цілком імовірно, що деякі гравці Глобального Півдня захочуть співпрацювати з Україною задля успіху коридору. Україна поглиблює відносини з цими регіонами та може використати ці контакти для залучення країн Глобального Півдня до гуманітарного коридору.

Київ за підтримки Заходу міг би створити партнерство «Україна – Глобальний Південь» для забезпечення безпеки коридору та безперешкодного експорту українського зерна. Партнерство могло б здійснювати моніторинг безпеки судноплавства та портової інфраструктури, вимагати припинення дій, спрямованих проти інфраструктури, гарантувати використання суден та інфраструктури, а також захищати судноплавство за допомогою військово-морського супроводу.

Партнерство може взяти на себе завдання просування коридору та його гуманітарних досягнень у міжнародних засобах масової інформації та на інституційному рівні, а також залучатиме країни Глобального Півдня, щоб утримати Росію від нападу на коридор.

В обмін на це Росія отримає гарантії щодо торговельних суден, а партнерство публічно реагуватиме на будь-які звинувачення. Таке партнерство підтримало б заклик президента Зеленського про підтримку у відновленні українського морського експорту і віталося б країнами Глобального Півдня, надаючи можливість регіону відігравати ключову роль у забезпеченні продовольчої безпеки та захисті вразливих верств населення.

Джерело: The Gaze

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається