Мистецьки витончено, змучено, сексуально, самодеструктивно | Розбір відео «Closer» від Nine Inch Nails

Дехто називає кліп суперечливим. Дискусійно, але нехай. Я б назвав його ексцентричним, патетичним.  Який вдало доповнює пісню. Навіть Трент Резнор визнав, що разом з відео пісня звучить краще. Доволі рідкісна річ. Хоча по суті кліп не має особливого значення. Колектив просто мав  багато грошей, то чому б не витратити їх на відео?

За словами кліпмейкера Марка Романек, він намагався зробити його пошарпаним. 

«Хотілось, аби це виглядало як старезний фільм, знайдений десь у шафі в науковому інституті Праги чи ще десь. Зараз легко сказати, що у нас все вийшло. Але на той час Тренту й іншим було важко продати ці вінтажні образи в такій новій пісні», — сказав кліпмейкер.

На позір навіть не зрозуміло, чому події відбуваються у якійсь науковій лабораторії (хай і дуже запиленій, занедбаній), коли сюжет говорить про незадоволену хіть в перемішку з релігією. Однак інтелектуальне, тілесне й духовне може співіснувати. Релігія ж довгий час була тогочасною наукою, яка в тому числі й розповідала про взаємини між людьми.

У книзі «The Time Falling Bodies Take to Light: Mythology, Sexuality, and the Origins of Culture» описано багато образів, схожих на відео «Closer». Там також згадується історія про гріхопадіння. Від нудьги Бог створив Адама і Єву,  щоб ангели вічно славили Боже творіння. Чому дуже заздрив «Arbal-Jesus» (Сатана). Заманивши Адама у пастку, Сатана піддавав його невимовним сексуальним тортурам, доки бідолашна Єва шукала Адама і думала, як повернути його назад, щоб вони знову могли бути одним цілим, як і задумав Бог. Ось ті садомазохістичні сцени з відео, де Резнор висить голим, б'ється і кричить, дуже нагадують щось подібне.

Nine Inch Nails: Closer [MV] (1994) | MUBI

Власне через ці сцени не планувалось створювати дві версії кліпу. Тобто, якщо MTV відмовиться його показувати, то до біса MTV. Тож Марк взявся за роботу, надихаючись картинами різних художників, відтворювати їх у реальність. Що вони символізують в контексті альбому, розберімо далі.

Всього у відео 4 теми: секс, совість, влада, релігія. 

Секс представляє: оголена жінка; силует мікрофона, який нагадує пипку; садомазохістичні сцени.

Совість: голова свині на старезній залізній штуці

Влада: група чоловіків в костюмах; лисий чолов’яга (це художник-постановник Том Фоден, який працював з Марком над кількома іншими проєктами, і якого Марк вирішив колись зняти у відео через його цікаве обличчя, незважаючи на його сором'язливість перед камерою).

Релігія: мавпа, прив‘язана до хреста

А тепер про певні сцени з кліпу: серце, створене японським митцем Screaming Mad George, виглядало досить--таки неординарно (за лаштунками): троє чоловіків, що ховалися за стіною, вдували, накачували і розпилювали фреон через трубки, щоб змусити його битися. Марку здалось, що барабанний бій пісні схожий на стукіт серця, що й надихнуло на створення напіворганічного, напівіндустріального витвору. Це серце ідеально вписується в концепцію альбому.

Скелет немовляти — теж непросте видовище. Новонароджене дитя є втіленням майбутнього. Але тут лишень кістки. Себто йдеться про життя, позбавлене надії на майбутнє, хоча скелет скорше за все існуватиме довше ніж людина.

У доісторичний період роги великої рогатої худоби були символом жіночої сили. Власне у відео до пісні «Closer» ці образи з'являються дуже часто. То череп бичка, то загадкова оголена жінка тримає роги в руках, то ярмо бика, яке висить на стіні біля фортепіано, на якому Резнор грає у фінальній сцені. До речі образ Трента, що парить над синтезатором, був натхненний фільмами «Космічна одіссея 2001 року» та «Мері Поппінс».

Ще про натхнення: кліпмейкер відобразив багато робіт різних людей, та все ж з цим відео найчастіше згадують американського фотографа Джоела-Пітера Віткіна (Joel-Peter Witkin), який створює складні картини у стилі вікторіанських медичних дагеротипів, часто зображуючи людей з обмеженими можливостями чи каліцтвами, а іноді й справжні трупи. 

Марк вважає, що вплив Джоела-Пітера перебільшують. Як він розповів NPR:

«Мене трохи дратує, коли мене називають «Джоелом-Пітером Віткіним». По-перше, на Віткіна посилань лише декілька. Крім того, творчість самого Віткіна сповнена переосмислених робіт інших художників».

Натомість тут є алюзія на фотографії Джеймса Ван Дер Зее — фотографа-документаліста — відомого своїми портретами темношкірих нью-йоркців під час Гарлемського ренесансу.

А ще, надихаючись картиною італійського художника Джорджо де Кіріко, Марк Романек створив натюрморт з обличчям Трента на манекені. У нього є навіть своє ім‘я — «Football Head».

Кадр зі свинячими крилами — це відсилання до картини Френсіса Бекона (Francis Bacon) — «Figure with Meat» — де зображений чоловік, що стоїть перед шматками яловичини, які нагадують крила янгола. А голова свині схожа на фотографію Мана Рея.

MAN RAY (1890–1976), dadaphoto, 1920 | Christie's

До речі, м'ясо не дорого обійшлося команді, адже воно було гнилим.

«Вся команда була приголомшена запахом. Через жахливий сморід нам довелося капати одеколоном на респіратори та бандани», — розповів Марк.

Резнор любить свиней. Тому  вони часто згадуються в його творчості, але кого вони представляють — залежить від пісні. Іноді це про медіа або про коханку, часом це «фанати» чи керівники лейблів. У цьому ж відео свиня відображає протагоніста і його внутрішню систему цінностей.

Це найяскравіше видно у сцені, коли рука в гумовій рукавиці поза камерою дістає яблуко з рота свині, а потім слідує знімок Резнора з круглим червоним кляпом у роті. А ще шалене кружляння свині нагадує сцену, де крутиться вже сам Резнор. Кружляння починає прискорюватись, бо наш «Адам» шаленіє, збуджується, стає все аморальнішим.

«Я практично катував Трента протягом трьох-чотирьох днів для цього відео. Крутив його так довго, що, здається, його знудило. Він часто хитаючись підходив близько до сміттєвого бака. На цьому відео з ним поводилися, як з піньятою. Але він жодного разу не поскаржився. Думаю, він знав, що ми робимо щось цікаве», — сказав Марк.
Nine Inch Nails: Closer (Music Video 1994) - IMDb

Та повернімось же до аморальності. Назва «Closer» тут не просто так: річ у тім, що всередині протагоніста відбувається боротьба між духовним і намацальним, цебто плоттю або ж відчуттям дотику до іншого тіла (бо секс робить його «ближчим до Бога»). Але «ближче» не означає те, що він стає Богом. Цього ніколи не стається. Тож всі обмеження, завдяки яким він хоча б володів собою — релігія, влада і совість — зникають, залишаючи лише секс. Тим часом музика, яка весь час тримає напругу, закінчується сумними нотами. Статевий акт закінчився. А невідома сила (механічний голос), яку протагоніст не здатен контролювати, відокремила його не лише від Бога, але й від людей.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
mak
mak@makmak

404Прочитань
9Автори
10Читачі
На Друкарні з 23 липня

Більше від автора

  • Мистецтво бунту. Sex Pistols — God Save the Queen | розбір обкладинки

    Здається Джемі Рід передчував популярність панк-року ще задовго до його популярності. Наприклад, на його картині «Monster on a Nice Roof» зображено гігантського зеленого монстра, що сидить на даху будинку, а навколо його грозові храми. Це ніби пророцтво, де монстр — це панк-рок.

    Теми цього довгочиту:

    Sex Pistols
  • Про нерозділене кохання можна говорити красиво | Frank Ocean — channel ORANGE | концепція альбому

    Перед релізом «channel ORANGE», Франк Оушен в одному з дописів на Tumblr розповів, як він покохав чоловіка, а йому не відповіли взаємністю.

    Теми цього довгочиту:

    Frank Ocean
  • Mad Season — Above | Огляд альбому

    Зазвичай вечірній Сіетл відкривав творчим людям двері до вечірок з купою алкоголю та наркотиками. Однак у старих кімнатах з обідраними стінами люди збирались не лише заради задоволення шкідливою пристрастю. Розважаючи себе вони грали різну музику.

    Теми цього довгочиту:

    Mad Season

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається