Найцікавіші українські фільми 2023 року

На фоні чергової хвилі російського культурного штурму, я неодноразово задавався питаннями на кшталт якісного українського кіно. Здавалося, що через повномасштабне вторгнення росії розвиток української культури значно сповільнився, але це неправда. Насправді можна помітити, що саме подібна жахлива катастрофа посприяла пробудженню національної свідомості в багатьох українських спільнотах, головах і так далі. Звичайно ж, що зараз українці поступово починають нівелювати те єднання початку повномасштабної війни, повертають у власне життя українську музику, блогерів, а також серіали з фільмами (чого тільки вартував культурний вибух в грудні 2023 року, коли український простір заполонив огидний проєкт “Слово пацана”).

День українського кіно - Народний Рух України
Українське кіно (образна картинка)

На фоні нової навали культурної атаки московитів, я вирішив назвати кілька цікавих повнометражних фільмів українського виробництва, що вийшли в 2023 році. В першу чергу, сподіваюсь, довгочит зможе розплющити деяким людям очі, адже слухати коментарі в стилі: “Та в нас нічого не знімають”, ”знімають одну фігню” і тому подібне — надзвичайно огидно.

Так, зараз Україна бореться за своє існування, так, багато акторів та працівників кіноіндустрії знаходяться на захисті батьківщини, але це не говорить про те, що українська культура, а зокрема, кіно зупинилося..

Пропоную такі українські фільми, що здатні зацікавити, зачепити душу та серце.

Будуть лише художні роботи, документальні фільми в розгляд не беруться

Довбуш

Олекса Довбуш — значуща постать в українській культурі та історії. Це образ справжнього українця, здатного покласти голову за майбутнє країни, здатний жертвувати всім заради вищої цілі — свободи.

Фільм Довбуш: цікаві факти про історичну основу, одяг і акторів
Довбуш

Сюжет розгортається навколо двох братів. Історія проте, як рідні люди пішли різними шляхами, вибрали різну долю. Фільм надзвичайно гарний, декорації нічим не гірші, аніж в західних багатомільйонних проєктах. Особисто я вважаю, що цю картину несправедливо обділили увагою українці. Так, погоджусь, що наші творці не можуть в рекламу, через що подібні колосальні проєкти фінансового провалюються. Але від цього якість історії, зробленої роботи не погіршується.

Щедрик

Фільм, який змушував мене, вояку-мужика плакати, наче дитину. Фільм історичного характеру про три сім’ї, що волею долі опинилися під одним дахом прямо перед початком Другої світової війни. Напруга, страх та безвихідь в фільмі демонструвалися, як та зараза, що поглинає все навколо і не залишає нічого живого.

Ukrinform - zprávy z Ukrajiny | ČeskéNoviny.cz
Щедрик

Але на противагу цьому, несподівано виникла сяюча, добра та заспокійлива пісня Щедрик, що зуміла подарувати крихти надії на гарне майбутнє. Сильна історія, яка прекрасно показує страх імперіалістичної гнилої пропаганди перед вічними, безсмертними самородками культури, які знищити неможливо.

Шлях поколінь

Ось тепер починаємо розглядати фільми, які, на превеликий жаль, непомітно обійшли українського глядача непомітно. Цей фільм про вибір! Події розвиваються в 2014 році. Перед головним героєм постає тяжкий вибір — втекти від війни разом з дружиною на Захід України, або залишитися та відстоювати власну землю, нищити ворога. І в одну ніч, йому в снах приходить український воїн минулого, внаслідок чого відбувається надзвичайно складна розмова, уві сні головний герой бачить тяжкий кривавий шлях України до волі. І після цього питання вибору в хлопця постає зовсім по-іншому.

Шлях поколінь фільм – вийшла стрічка, заснована на реальних подіях - Кіно
Шлях поколінь

Класний фільм, що нагадує безтурботному глядачу, що війна почалась задовго до 24 лютого 2022 року.

Звичайно ж, це добіркою складно назвати, лише три фільми. Але я не хотів перенасичувати довгочит трьома-п’ятьма кінострічками одного жанру. А які фільми українського виробництва ви вважаєте найкращими за минулий рік?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Євген Палашинський
Євген Палашинський@palash

20.4KПрочитань
3Автори
151Читачі
На Друкарні з 18 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається