Напад ХАМАС на Ізраїль свідчить про зовнішню підтримку - Robert Lansing Institute

Москва і Тегеран, швидше за все, брали безпосередню участь в організації, схваленні та політичній підтримці операції ХАМАС проти Ізраїлю.

7 жовтня, у день народження Володимира Путіна, терористи ХАМАС розпочали так звану операцію «Шторм Аль-Акса» проти Ізраїлю. Всього за 30 хвилин вони випустили близько 5000 ракет і снарядів із сектора Газа. Бойовики проникали на територію Ізраїлю по суші, морю та повітрю, брали в заручники мирне населення та вели міські бої в густонаселених районах.

У травні 2021 року в звіті RLI зазначалося, що МЗС Росії координує діяльність антиізраїльських палестинських терористичних груп, надаючи їхнім лідерам безпечний майданчик для зустрічей у Москві. З 2015 по 2020 роки топ-лідери МЗС Росії та ХАМАС провели сім офіційних зустрічей. Втручаючись у внутрішньополітичні справи Палестини, Росія розраховує на посилення свого впливу в регіоні та в арабському світі.

Москва виграє від ескалації на Близькому Сході, оскільки це може дозволити розпочати переговори зі Сполученими Штатами. Таким чином, Путін підвищує ставки та повертає собі вагу в геополітичних переговорах, відволікаючи міжнародну увагу від своєї війни проти України. Цілком імовірно, що Кремль надавав палестинцям розвідувальну підтримку для нападу на Ізраїль, а також зброю, доставлену через Сирію та Ліван. Тип дельтапланів, на яких палестинці пролетіли над стіною з Ізраїлем, досить схожий на модель «Поиск-06 МСН», яка перебуває на озброєнні Росгвардії з 2015 року.

Згідно з перевіреними даними, росіяни вербують палестинців у Лівані для війни проти України, пропонуючи грошову допомогу в розмірі близько 350 доларів. З цією метою члени проіранської Хезболли та 25-ї сирійської дивізії спеціальних операцій на чолі з генерал-майором Сухайлом Аль-Хасаном надають всебічну підтримку вербування.

Ми переконані, що напад на Ізраїль був практично подарунком російському президенту Володимиру Путіну, який зараз має можливість продемонструвати свій потенціал для поширення інформації після його провалу в Україні.

Ми переконані, що рейд на територію Ізраїлю, який триває, був здійснений палестинськими підрозділами ХАМАС, Ісламського джихаду та ООП за належною координацією з Москвою. Кремль зацікавлений у відкритті свого роду другого фронту. Раніше Москва мала намір змусити конфлікт між Сербією та Косово відволікти ресурси НАТО в Європі.

Очікується, що конфлікт в Ізраїлі погіршить військові запаси в США, з якими Ізраїль має оборонну угоду.

Кремль прагне послабити Сполучені Штати.

Як правило, активні злочинні операції Росії отримують медійну підтримку через пропагандистські канали, орієнтовані переважно на внутрішню аудиторію, що дозволяє краще зрозуміти справжні цілі таких операцій.

Після нападу на Ізраїль заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв окреслив, на його думку, головні позитивні сторони нападу палестинців:

1. Ізраїль буде конкурувати з Україною за військову допомогу на міжнародній арені, що призведе до послаблення підтримки Києва.

2. Відволікає увагу міжнародної громадськості від війни в Україні.

3. Це дозволить скоротити постачання засобів протиповітряної оборони в Україну напередодні масованих російських атак на енергетичну інфраструктуру України в зимовий період із застосуванням безпілотників-камікадзе іранського виробництва.

4. Російські військові злочини в Україні тьмяніють на тлі звірств, які палестинці чинять на ізраїльській землі.

5. Низка російських пропагандистів, пов’язаних із військовою розвідкою, які протягом тривалого часу поширювали фейкові новини про торгівлю Україною іноземною військовою допомогою, тепер поширюють наративи про постачання Києвом зброї, наданої іноземними партнерами, палестинським бойовикам. За нашими оцінками, Росія через свої теплі стосунки з Хезболлою відправить до Сектору Гази кілька одиниць зброї, захопленої на полях битв в Україні – як докази на підтвердження своїх заяв.

З часів холодної війни Москва розглядала Ізраїль як ворожу державу, яка є союзником США. Відтоді Кремль намагався підтримувати відносини з палестинськими радикальними угрупованнями, організовуючи їхні напади таким чином, щоб найкращим чином підірвати інтереси США у форматі гібридної війни.

Водночас Кремль готує керівництво Ірану та Єгипту до вступу у війну проти Ізраїлю, якщо Єрусалим просунеться в глиб сектора Газа. Завдяки можливостям військової розвідки кремлівські чиновники намагаються перешкодити будь-якій нормалізації відносин між Ізраїлем та арабським світом, особливо з Ер-Ріядом, у тому числі допомагаючи іранцям використовувати палестинське питання.

Джерело Robert Lansing Institute

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається