Назви планет, або до чого тут острів Пасха?

На сьогоднішній день достовірно відомо про 8 планет, що обертаються навколо Сонця, але все більше вчених дотримуються думки, що їх може бути більше.

Какие бывают галактики? — Naked Science

Любі друзі даний пост доступний у форматі подкасту на моєму ютубканалі: https://www.youtube.com/watch?v=ddfsodBRwSw&t=425s&ab_channel=%D0%94%D1%83%D0%BC%D0%BA%D0%B0Lab там більше ніж ви думаєте)

У давнину планети отримали свої імена за іменами богів грецького та римського пантеону: Меркурій, Венера, Марс, Юпітер, Сатурн. Меркурій (у греків Гермес) – це син Зевса, котрий виконував на Олімпі обов’язки кур’єра та гінця. Венера (у греків Афродіта) – донька Зевса й океаніди Діони, богиня кохання та краси. Марс – бог війни, Юпітер – це і є верховний бог римлян, він же Зевс у греків, а Сатурн це римське ім’я верховного доолімпійського божества, у греків він звався Кроном і був батьком Зевса (Юпітера).

Пізніше, коли були відкриті нові планети, вони також були названі в честь богів греко-римського пантеону: Уран, Нептун, Плутон. Уран – давньогрецький бог неба, перший володар світу; Нептун – володар морського безмежжя, а Плутон – володар підземного царства, царства мороку та забуття.

Коли астрономи почали дивитись на небо через окуляр телескопа, почалося відкриття супутників. Перший внесок зробив Галілео Галілей, який з допомогою свого телескопа відкрив чотири найбільші супутники Юпітера: Іо, Європа, Каллісто та Ганімед. Іо – донька аргоського царя Інаха, котру кохав Зевс. Європа – ще одна кохана Зевса, котра славилась своєю красою і яку він викрав, перетворившись на чарівного бика; це в її честь названий материк Європа на Землі. Німфу Каллісто Зевс також не обминув своєю увагою; її ревнива Гера перетворила на ведмедицю, а Зевс, щоб загладити свою провину, зробив ведмедицю сузір’ям на небі. Ганімед був вродливим юнаком, сином німфи Каллірої та дарданського царя Троя.

Космічні зонди, послані в далекий космос, дозволили відкрити на краю Сонячної системи нові, досить великі тіла. Однак для планет вони мають недостатні розміри. І хоча час від часу мова про пошуки десятої планети виникала, астрономи вирішили навпаки. Вони відібрали одну планету в Сонця, а натомість дали йому кілька карликових планет. Отож до карликових планет були віднесені Путон та Церера. А нові карликові планети назвали на честь богинь (не відступаючи від традиції): Хаумеа, Макемаке, Еріда.

Церера – римська богиня родючості та хліборобства. Хаумеа (Гаумеа) – гавайська богиня родючості та дітородження, Макемаке – творець людства і бог достатку в міфології корінних жителів острова Пасхи – рапануйців. Еріда – це ім’я утвердилось за карликовою планетою не відразу, її називали різними іменами: Ксена, Зена, Ліла. Можливо, тому остаточно своє ім’я Еріда вона отримала від імені грецької богині чвар та розбрату. Ще один транснептуновий об’єкт сонячної системи – Седна – отримав назву в честь ескімоської богині морських тварин.

Ось так і повелося, що планети та їх супутники носять назви богів із міфології народів світу: грецьких, римських, полінезійських.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Максим Валін
Максим Валін@Dumkalab

Автор подкасту ДумкаLab

1.3KПрочитань
9Автори
13Читачі
На Друкарні з 3 травня

Більше від автора

  • Таємниці людських ароматів: Чи маємо Ми феромони?

    У кінці XIX століття американський ентомолог Джозер Лінтнер спостерігав за явищем, коли група самців шовкопряда оточує самку. Це було дуже рідкісне явище, яке вразило Лінтнера. Термін "феромони" ще не існував, але саме це були хімічні сигнали, якими спілкуються деякі види.

    Теми цього довгочиту:

    Наука
  • Краплини емоцій, або чому сльози таки солоні.

    Сльози — це невід'ємна частина нашої емоційної палітри, що здатна викликати захоплення, ніжність та навіть розчулення. Але чи знали ви, що ці невеликі краплини складаються не лише з води? Ви дізнається, скільки типів сліз у вас є та чому вони солоні)

    Теми цього довгочиту:

    Наука
  • Чому після п’янки буває соромно і ми відчуваєму провину?

    Зовсім непитущих людей майже не буває. Є ті хто тимчасово відмовилися від вживання алкоголю. Якщо ви не в їх числі, і ви іноді можете дозволити собі непогано випити, почуття сорому наступного ранку напевно вам знайоме. Чому так буває?

    Теми цього довгочиту:

    Психологія

Вам також сподобається

Коментарі (3)

Ваш довгочит дуже цікавий! 🤩

В понеділок його буде опубліковано в Twitter та на Facebook Друкарні.

🔸https://www.facebook.com/drukarniaua

🔸https://twitter.com/drukarniaua

Вітаємо!

Вам також сподобається