«Не розумію, чому б і ні»: Посол Китаю про підтримку кордонів України 1991 року

Представник Китаю в Європейському Союзі припустив, що Пекін може підтримати цілі України щодо відновлення своєї територіальної цілісності 1991 року, яка включає Крим – півострів, анексований Росією в 2014 році.

У нещодавньому інтерв’ю Al Jazeera та двом іншим ЗМІ, коли Фу Цуна запитали про підтримку цілей Києва, які включають повернення інших українських регіонів, які зараз окуповані Росією, високопоставлений китайський дипломат сказав: «Я не розумію, чому б і ні.

«Ми поважаємо територіальну цілісність усіх країн. Отже, коли Китай налагодив відносини з колишнім Радянським Союзом, ми домовилися про це. Але, як я вже сказав, це історичні питання, які повинні обговорюватися та вирішуватися Росією та Україною, і це те, за що ми виступаємо».

Коментарі китайського посла відбулися після Європейсько-китайського ділового саміту 2023 року в Брюсселі 16 червня.

В інтерв'ю New York Times у квітні Фу сказав, що Пекін не визнає спроби Москви анексувати українські території, включаючи Крим і Донбас.

Після того, як Україна здобула незалежність від Радянського Союзу в 1991 році, Росія анексувала Крим у 2014 році та підтримала сепаратистські повстання в частині Луганської та Донецької областей, які знаходяться на Донбасі на сході України.

Хоча Росія заявила про свої права на півострів і розширила свою окупацію на Донбасі, західні держави не визнають кроків Москви.

Окрім Фу, лідери Китаю загалом утримуються від публічних коментарів щодо російської анексії українських територій.

Коли в 2014 році відбувся референдум ООН щодо визнання анексії Криму, Китай утримався від голосування, а тодішній представник Китаю в ООН Лю Цзеї сказав : «Китай завжди виступав проти втручання у внутрішні справи держав і поважав суверенітет і територію цілісність усіх країн», – цю позицію підтвердило міністерство закордонних справ Китаю в квітневій заяві.

Китай офіційно не засудив Кремль за вторгнення в Україну в лютому 2022 року, і після того, як російські найманці погрожували широкомасштабним повстанням у Москві на вихідних, альянс Китаю з Володимиром Путіним залишається міцним.

«Як дружній сусід Росії та комплексний стратегічний партнер для координації нової ери, Китай підтримує Росію в підтримці національної стабільності та досягненні розвитку та процвітання», — йдеться в заяві міністерства закордонних справ Китаю в понеділок, применшуючи несподіваний заколот, очолюваний босом «Вагнера» Євгеном Пригожиним.

Посол Фу захистив позицію Китаю щодо України, сказавши, що вона «була дуже чіткою».

«Ми виступаємо за мир і вважаємо, що важливо якнайшвидше досягти миру шляхом вирішення розбіжностей за столом переговорів», — сказав він.

У лютому Пекін оприлюднив пропозицію з 12 пунктів, спрямовану на пошук «політичного врегулювання» для припинення війни. У рамках цих зусиль Китай відправив посла Лі Хуея до Києва, Москви та інших європейських країн минулого місяця.

Зв'язки між ЄС і Китаєм

Але відновлене «безмежне» партнерство Пекіна з Москвою та його позиція щодо війни Росії в Україні призвели до того, що зв’язки Китаю з ЄС охолонули до морозу.

Минулого тижня, коли прем'єр-міністр Китаю Лі Цян відвідав Європу вперше після того, як він вступив на посаду , лідери ЄС закликали його бути жорсткими щодо Москви.

Країни Балтії та Польща особливо розчаровані Китаєм і підтримують введення санкцій проти Пекіна та зменшення економічної залежності.

У березні, перед поїздкою до Китаю, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що блоку слід зосередитися на «позбавленні від ризиків» із Китаєм, а не на «від’єднанні».

Фу сказав Al Jazeera, що хоча Китай розуміє амбіції ЄС щодо стійкого ланцюжка поставок, блок «не повинен плутати економічну безпеку з національною безпекою, завдаючи шкоди вільній торгівлі».

«Усунення ризиків не повинно перетворюватися на відключення під іншою назвою. Останні події в ЄС щодо Huawei і ZTE викликають занепокоєння», — сказав Фу, маючи на увазі пропозицію Європейської комісії заборонити Huawei і ZTE використовувати мережі 5G на початку цього місяця.

«Немає жодних доказів того, що вони завдають шкоди кібербезпеці, і, на нашу думку, ці безпідставні звинувачення суперечать духу чесної гри та чесної конкуренції, лідером яких насправді є Європа», — додав Фу.

Окрім заборон, минулого тижня ЄС націлив на китайські організації, які нібито підтримують «російський військово-промисловий комплекс у його агресійній війні проти України» в одинадцятому пакеті санкцій проти Москви.

Перед оголошенням нових санкцій Фу сказав, що Китай не бере на себе зобов’язань перешкоджати компаніям допомагати Росії, але він сподівається, що за допомогою діалогу непорозуміння можна вирішити.

Джерело Al Jazeera

Матеріал підготував канал Космос Політики

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається