Невідомі герої світу ілюстрацій (частина 1)

Масовій культурі добре відомі художники-живописці, та дещо менше художники кіно та анімації. Але наскільки добре нам відоме ремесло художників-ілюстраторів? Тих хто малює між слів. Тих завдяки кому та чи інша книга отримує особливу цінність у вас на полиці. Тих про кого читач згадує лише при перегляді титульного листка.

Золотою добою для цих талановитих митців став період з 1890-х по 1930-ті. Цьому посприяло винайдення методу півтону, що значно полегшило процес створення гравюр й наплодило безліч талановитих авантюристів які здобували славу. Ця культурна хвиля породила велику кількість успішних, довготривалих ілюстрованих періодичних видань, таких як The Strand (1891) і The Sketch (1893), а також ряд короткочасних видань, таких як The King. На їх сторінках можна було побачити як ілюстрації для казок, так і сатиричні гравюри на тогочасну політику.

Метою цього та наступних довгописів на цю тему є бажання вшанувати професію художників-ілюстраторів завдяки огляду доробку тих митців яким вдалося якнайкраще репрезентувати цей вектор у всесвітній культурі.

Гаррі Раунтрі (1878-1950)

Першим знаковим ілюстратором цього періоду можна вважати Гаррі Раунтрі (1878-1950). Після виконаного замовлення для дитячого видання "Little Folks" він став надзвичайно популярний і прославився як автор який вміло зображав комічних тварин. З-під його руки вони виходили милими та правдоподібними.

Додавання художником людських рис в мальований “тваринний світ” одразу наводить на думку про спорідненість цього творчого доробку з надзвичайними й неймовірними котами Люїса Вейна (роботи цього котолюба легко знайти в інтернеті, а якщо шукати лінь, то фільм з Бенедиктом Камамбером в допомогу (нажимай)).

Кіт та птах в модному одязі вивчають географію. База. Грунт. Основа.

Ймовірно найбільш відомими стали його ілюстрації до “Аліси в країні чудес”. Макабричний стиль художника-гравера ідеально підходив до описуваної історії в книзі.

Не знаю як вам, але мені тут згадується фільм “За двома зайцями”

Вільям Погані (1882-1955)

Серед авангарду золотої доби ілюстрацій яскраво вирізняється ретельна деталізація пером та тушшю малюнків Вільяма Погані (1882-1955). Вперше він проявив свої здібності в "Поемі про старого моряка" С. Колріджа 1910 р. Після цього на нього посипалися замовлення від видавництв, відомих журналів та брендів.

В. Погані зайняв свою нішу майстра-ілюстратора епічних поем, балад та притч. Так само як Г. Раунтрі, його малюнки публікували разом з монохромними та кольоровими версіями "Аліси в країні чудес". Він протягом життя працював сценографом, художником-скульптором, та навіть художнім керівником кількох мюзиклів 1930-х та 40-х в Голлівуді.

Willy Pogany Paintings & Artwork for Sale | Willy Pogany Art Value Price  Guide

Артур Шик (1894-1951)

Ще одним маловідомим художником який заслуговує нашої уваги є Артур Шик (1894-1951). Він повністю відкинув концепцію модернізму в живописі, популярну тоді серед своїх колег. Натомість у своїх працях він намагався копіювати техніки періодів середньовіччя та ренесансу. Також на відміну від більшості ілюстраторів, Шик завжди виявляв велику увагу до колористичних ефектів і деталей у своїх роботах.

Pacte de la Société des Nations (Covenant of the League of Nations) (1931), Paris.
Pacte de la Société des Nations (Пакт Ліги Націй) (1931), Париж.

Ілюстрації мали яскраво виражений політичних характер. Особливо це проявилося в період Другої світової війни під впливом єврейського коріння автора. Його ілюстрації та карикатури виставлялися та публікувалися не лише в Польщі, а й у Франції, Великій Британії, Ізраїлі та США.

The Nibelungen series, Valhalla (1942), New York.
Артур Шик карикатурно зображує палац Вотана (Вальхаллу), як німецьку пивну.

У січні 1940 року Товариством образотворчого мистецтва в Лондоні відкрилася виставка його 72 карикатур під назвою «Війна та Культура в Польщі», яка була добре сприйнята критиками. Рецензія в The Times напевно найкраще описує її зміст:

В експозиції три провідні мотиви: жорстокість німців – і примітивніша дикість росіян, героїзм поляків і страждання євреїв. Кумулятивний ефект виставки є надзвичайно сильним, тому що ніщо в ній не здається поспішним вироком, а частиною невблаганної гонитви за злом...
undefined
Ілюстрований Артуром Шиком журнал (випуски воєнного періоду)

Попри те, що карикатура домінувала у художній творчості Артура Шика під час війни, він все ж займався іншими напрямами мистецтва. У 1943 році художник почав працювати над ілюстраціями до “Книги Йова”, а також проілюстрував збірки казок Ганса Крістіана Андерсена (1944).

Andersen's Fairy Tales, inside cover illustration (1944), New York.
Казки Андерсона, внутрішня ілюстрація обкладинки (1944), Нью-Йорк.

Post scriptum

Артур Шик

Серія "Товариші по зброї", 1942 р.

У серії Comradeship of Arms, Жанна д'Арк (1942), Нью-Йорк
Жанна д'Арк (1942), Нью-Йорк
In Comradeship of Arms series, King Jagiełło of Poland (1942), New York.
Король Польщі Ягайло (1942), Нью-Йорк.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Acratoforus
Acratoforus@acratoforus

2.5KПрочитань
22Автори
47Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

  • В пошуках острова Туле

    Що є рушійною силою людства? Традиційний дух, який веде його до крайніх меж світу, до площин поза ними [«terra incognita»]. Внутрішня енергія, яка прагне зафіксувати невідоме, класифікувати цю невідомість в зрозумілі людині критерії, встановити принципи й закони… Керувати Хаосом.

    Теми цього довгочиту:

    Історія
  • Монархічні амбіції українських гетьманів посеред «Руїни» [глава IV]

    Доба Руїни та смерть Б. Хмельницького принесла негативні зміни для української державності та закладених в неї ідей. Зокрема і монархічних.

    Теми цього довгочиту:

    Козацтво

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Вперше задумався над історією ілюстрацій і дізнався про дуже цікавих постатей , дякую

Вам також сподобається