Публікація містить описи/фото насилля, еротики або іншого чутливого контенту.

Вітаю усіх читачів нарешті був дописаний усіма очікуваний другий довгочит з циклу “Міфічна Скандинавія”!

Цікавого вам прочитання!


Існує дві окремі групи норвезьких богів: більшість це аси (Æsir) та більш загадкові вани (Vanir).

В обох племенах є чоловіки та жінки, жінки аси відомі як Ásynjur. А от у ванірів, схоже, немає окремого терміну для позначення своїх жінок, можливо, тому що ми знаємо лише про Фрею.

Æsir - це множина іменника Áss, що означає "бог", коли цей термін вживається сам по собі як "the Áss", він зазвичай означає Тор (Þórr).

Головні Аси

Одін

Бог, чиє ім'я означає щось на кшталт "Лютий", є ватажком інших богів, а іноді його називають "Всебатьком", але це ім'я зустрічається рідко.

Це бог війни, але, на відміну від Фрейра, він більше стратег, ніж воїн, який навчає своїх обраних героїв ефективним бойовим формаціям, зокрема, формі свинячого рила — svínfylking.

Одін розпалює конфлікти, щоб побачити, хто гідний увійти до його великої зали Вальгалли (Valhöll), щоб приєднатися до асів, воїнів, які битимуться з богами на Рагнароку.

Він призначає поразку або перемогу в битві, і він може дарувати імунітет від ран, нанесених його списом, хоча іноді він посилає своїх валькірій, щоб визначити хто переможе, а хто програє.

Одін
◦ Лідер асів. Одноокий, бородатий, старий.
◦ Бог мудрості, магії, битви, королівської влади. Вшановується елітою, обирає жертв.
◦ Його атрибут: спис Ґунґнір.
◦ Зали: головним чином Вальгалла, а також низка інших, включаючи Гладхеймр (Радісний дім) та Валаскьяльф (Полиця вбитих), де знаходиться Глідск'яльв, високий трон, з якого він дивиться на світи.
◦ Транспорт: восьминогий кінь Слейпнір, але часто подорожує пішки та переодягненим.
◦ Тваринні асоціації: ворони Гуґін і Мунін ("Думка" і "Пам'ять"); вовки Ґері та Фрекі ("Жадібний, як крук" та "Ненажерливий").
◦ Одружений з Фрігг, та й мав численні зв'язки з велетнями та людськими жінками. Сини: Тор, Бальдр, Відар, Валі, Гед.
◦ Особливо шанований у Данії.
Одноокий Одін зі своїми воронами та списом Ґунґнір в ісландському манускрипті 18-го століття

Одін також є богом мудрості, і він шукає її скрізь, де тільки можливо. Він пожертвував одним своїм оком в колодязі Міміра, щоб отримати таємні знання, і повісився на Світовому Дереві Іґґдрасілль, щоб здобути знання рун — германської писемності, яка дозволяла богам і людям записувати свої знання для нащадків.

Я висів на цьому вітряному дереві
дев'ять днів і ночей,
простромлений списом, відданий Одіну,
в жертву самому собі,
високо на дереві, про яке ніхто не чув.
з якого коріння здіймається до небес.

Ніхто не підкріпив мене ні їжею, ні питвом,
Я вдивлявся в саму глибину;
з плачем голосним, я підняв Руни,
а потім знову впав звідти.

Odin's Quest after the Runes, Hávamál, v. 137-138/138-139

Одін також знає заклинання для досягнення різних речей: воскресіння мертвих, гасіння вогню, виклик вітру. Він перелічує усі вісімнадцять у "Hávamál", але відмовляється розповідати подробиці або розкривати останнє закляття, про яке він не скаже жодній жінці, хіба що коханій або сестрі — і оскільки немає жодних доказів того, що в нього є сестра і він не обов'язково розлучається зі своїми коханцями в добрих стосунках, ця таємниця може зберігатися дуже довго.


Одна з головних турбот Одіна — дізнатися якомога більше про Рагнарок, кінець світу. З цією метою він відвідує різних людей у божественному та людському світах. Він знає, що смерть його сина Бальдра є однією з найважливіших ознак кінця світу, але сподівається, що якимось чином йому вдасться сфальсифікувати пророцтво про прийдешню катастрофу.

Він також є досвідченим практиком магії особливо сумнівного виду, яка називається сейд. Ми мало що знаємо про те, що це означає, але, здається, це переважно жіноча справа. Коли його виконують чоловіки, це означає переодягання: щось, що є ганебним у скандинавській культурі.

Власне, про це Одін і Локі обмінюються словами в поемі "Lokasenna" ("Словесні чвари Локі").

Коли Одін звинувачує Локі в тому, що він провів вісім зим під землею в образі корови та жінки, народжуючи там дітей, Локі відповідає, що його рідний брат практикував сейд на острові Самсе: "І бив у барабан, як це роблять провидиці". Фріда швидко втручається і переконує двох богів не обговорювати такі таємничі, давні питання на людях.

Одін також є покровителем королів. Він прагне посадити на трон своїх улюбленців, і він також хоче, щоб вони ефективно правили.

Проте, окрім свого завдання обирати найкращих героїв для Вальгалли, він також наглядає за смертю королів і героїв, що часто сприймається як зрада. У деяких віршах чутно докори Одіну, від тих що прибувають до Вальгалли, справедливо стверджуючи, що йому не можна довіряти.

Тор

Тор як бог-громовержець виїжджає на колісниці, запряженій козлом, щоб вразити велетнів своїм молотом. Картина Мортена Ескіля Вінге (1872)

Головна роль Тора — захищати царство богів від зазіхань велетнів. Більшу частину свого часу він проводить у мандрах на сході, де воює своїм могутнім молотом Мйольніром з велетнями.

Він єдиний бог, який встановлює тісні стосунки з людьми, також у нього є два слуги, хлопчик і дівчинка, яких звуть Þjálfi та Röskva.

Та хоча гігантські зв'язки Локі мали б викликати у Тора велику підозру до нього, ці два боги часто вирушають у спільні пригоди.

Противником Тора на Рагнарьоку є змій Йормунґанд (Змій-Мідґарду), дитина Локі, який вирине з моря.

Тор
◦ Рудобородий, переможець велетнів. Запальний і не дуже розумний.
◦ Бог погоди, мореплавства (в Ісландії), полів і врожаю, якому поклоняються хлібороби.
◦ Його атрибути: молот Мйольнір, пара залізних рукавиць та пояс божественної сили.
◦ Зали: Þrúðheimr (Дім сили) та Bilskírnir (з 540 кімнатами).
◦ Транспорт: колісниця, запряжена козлами.
◦ Тваринні асоціації: козли Tanngnjóstr і Tanngrisnir ("зубодробильні" і "тонкі зуби"). Цих тварин можна вбити, з'їсти та відновити наступного ранку.
◦ Одружений на золотоволосій Сіф; син Йорд та Одіна.
◦ Діти: Маґні та Моді, а також донька Труд. В одній з поем Тор повертається додому і застає свою доньку зарученою з огидним карликом, бог випробовує карлика Альвіса (Всезнайко) таємничими знаннями, доки не сходить сонце, і він не перетворюється на камінь.
◦ Найважливіший бог Норвегії та Ісландії.

Геймдалль

Ми не дуже багато знаємо про Геймдалля — божественного вартового, який пильно стежить за наближенням ворогів. Він засурмить у свій могутній ріг, коли настане Рагнарок.

Його слух, як і око Одіна, таємничим чином затоплено у колодязі Міміра, але це не заважає йому пильнувати, бо його слух настільки гострий, що він може почути, як росте шерсть на спині вівці. Він також відповідає за встановлення соціальної ієрархії серед людей.

У поемі "Rígsþula" розповідається про те, як, взявши собі ім'я Ріґр (ірландське слово, що означає "король"), Геймдалль вирушає мандрувати людським світом.

Він по черзі заходить у три будинки: селянську хатину, затишну ферму і шляхетний палац.

У кожному місці його запрошують увійти, пропонують їжу, і протягом трьох ночей він спить між подружжям у їхньому ліжку. Пізніше кожна з жінок народжує дитину.

Дитина селянського подружжя — Трал, потворний, але сильний, приречений на фізичну працю.

Син фермерського подружжя — Карл, заможний старшина, який обробляє землю, що належить йому, тоді як дворянське подружжя виховує Ярла, або Ерла, чудового молодого аристократа.

Наймолодша дитина Ярла - Konr ungr, "молодий Конр", що означає "король" (konungr). Коли Конр досягає повноліття, до нього приходить Ріґр, щоб навчати його знанням рун. Поема обривається, коли Конр вирушає на битву, щоб здобути королівство.

Геймдалль з рогом Gjallar, в який він сурмить, щоб сповістити про прихід Рагнарока. З ісландського манускрипту 18-го століття.
Геймдалль
◦ Відомий як білий бог, що має золоті зуби.
◦ Вартовий богів, який сидить на краю божественних володінь. Його спина завжди брудна від бруду, що стікає каскадом з Іґґдрасілля.
◦ Слух захований у колодязі Міміра біля підніжжя Іґґдрасілля.
◦ Його атрибут: великий ріг Gjallar, що пролунає на початку наступу Рагнарока.
◦ Зал: Himinbjörg (Небесний притулок).
◦ Тваринна асоціація: кінь Gulltoppr (Золотогривий).
◦ Син дев'яти матерів, які були сестрами. Бився у формі тюленя проти Локі, їм судилося знову зустрітися в битві на Раґнароці.

Бальдр

У скандинавському міфі Бальдр мало що робить, окрім як помирає. З усіх богів він має найміцніші родинні зв'язки, і коли перед смертю йому починають снитися погані сни, в дію вступають його батьки.

Його випадково вбиває брат, а дружина помирає від горя на його похороні.

Але йому пророкують, що він повернеться до осель богів після Рагнарока. Ця інформація має вирішальне значення для Одіна, бо дає йому надію, що деякі боги повернуться, щоб створити світ наново.

Осяйний Бальдр, вважаючи себе невразливим, дозволяє іншим богам кидати в нього снаряди. Праворуч Локі в капюшоні вкладає дротик з омели в руку сліпого Геда. Елмер Бойд Сміт (1902)

Локі

Займаючи дивну та амбівалентну позицію, Локі має змішане походження, що робить його лояльність невизначеною.

Він є кровним братом Одіна, і найвищий бог присягнувся ніколи не пити ель, якщо Локі не запропонують випити.

Локі завжди втягує богів у халепу, а тому часто мусить їх звідти визволяти. Його везіння закінчується, коли через його хвастощі у поемі "Словесні чвари Локі" стає зрозумілою його роль у смерті Бальдра, і він потрапляє в полон, де його зв'язують до Рагнарока.

Того дня він оголосить про свою остаточну вірність велетням і піде з ними проти богів.

Мати Локі — богиня, а батько — велетень, що суперечить звичайним правилам божественного шлюбу. Його стосунки з велетнем призводять до народження жахливого потомства.

Його стать також непевна: він є матір'ю восьминогого коня Слейпніра. Він завагітніє, з'ївши напівготове жіноче серце і як стверджує Одін, він, здається, провів вісім зим під землею в образі жінки.

Локі
◦ Син богині та велетня. Гарний на вигляд, але неприємний за характером і мінливий за поведінкою.
◦ Винятково хитрий, в той час, як його сексуальність виразно поліморфна.
◦ Одружений на Сігін (Sigyn). Має двох синів. Сноррі називає їх Валі та Нарі (або Нарві).
◦ Він є батьком цих космічних монстрів від велетки Анґрбоди: Фенрір — могутній вовк, Йормунґанд і Гель — богиня смерті. А також мати Слейпніра, восьминогого коня Одіна.
Локі та його винахід — рибальська сітка, з ісландського манускрипту 18-го століття. Саме за допомогою цієї сітки Локі потрапляє в полон.

Вани

Вани — це важлива підгрупа богів.

Існує четверо головних ванів: Ньйорд і двоє його дітей Фрейр і Фрейя, які живуть в Асґарді, і Квасір наймудріший з богів, який має дуже суперечливу долю.

Ньйорд

Ньйорд — бог моря. Опікується рибалками, морськими подорожами та полюванням. Може втихомирювати вітри.

Не любить гори. Мешкає в Ноатуні (корабельня), на березі моря. Деякий час був одружений на велетці Скаді. Батько Фрейра і Фреї, імовірно, від його сестри.


Головна претензія Ньйорда на славу — його невдалий шлюб із велеткою Скаді.

Попередні родинні зв'язки з його сестрою, від якої у нього народилися Фрейр і Фрейя, схоже, дозволені серед ванів. І безумовно, його дочку звинувачували у тому, що вона мала статеві стосунки зі своїм братом, а також з багатьма іншими чоловіками.

Корінь імені Ньйорд має спільне коріння з Нертою (Nertus), дуже давнім германським жіночим божеством, згаданим римським істориком Тацитом, який писав у 98 році нашої ери.

Також очевидно, що Ньйорд змінив стать під час своєї подорожі на північ, але деталі культу Нерти збігаються з деякими археологічними свідченнями поклоніння дерев'яним фігуркам у пізній залізний вік Скандинавії.

Ньйорд відпускає вітри, з ісландського манускрипту 17-го століття.

Фрейр

Згадується як воєначальник, але у Швеції він головним чином відповідає за посіви, погоду та врожай.

Він віддав свій меч і повинен битися з оленячим рогом на Рагнароку.

Мешкає у Álfheimr (Дім ельфів). Має також складаний човен, виготовлений гномами, який називається Скідбладнір.

Був одружений (або мав стосунки) з велеткою Герд. Від якої має сина, на ім'я Фйольнір. Мав можливий сексуальний зв'язок із сестрою Фрейєю.

Був легендарним предком королів Швеції, так як сина Фйольніра називають легендарним правителем Уппсали з династії Інґлінґів, що правив, приблизно на межі I століття до н. е. та I століття н. е.


Ім'я Фрейра означає просто "Володар" чи "Лорд", і він виконує дві ролі.

Перша, рідше згадувана, це роль воєначальника, вочевидь, більш практичного бійця, ніж Одіна-тактика. Його називають "воєначальником богів" та "сміливим вершником", який визволяє полонених з кайданів.

Інша його роль — бог родючості, звірів і полів. Як предок шведських королів, він приносив добрі врожаї, і люди приносили йому жертви заради процвітання.

Історія його залицяння до велетки Герд зазвичай вважається відображенням дії бога сонця на землі навесні. Він також володіє кабаном, на ім'я Ґуллінбурсті (золота щетина), на якому можна їздити верхи.

Фрейр зі своїм кабаном Ґуллінбурсті. Йоганнес Гертс (1901)

Фрейя

Гарно звертається до неї у справах сердечних, та й ще вона дуже любить пісні про кохання.

Вибирає половину вбитих, разом з Одіном. Має соколине пір'я та летючю накидку. Плаче золотими сльозами.

Її зали це Фолькванґ (Народний зал) та Søkkvabekkir (Затоплені лавки). Вона також має колісницю, запряжену кішками. Одружена з Одом, який пішов у мандри та не повернувся.


Фрейя, чиє ім'я означає "Леді" - богиня, що найтісніше асоціюється з сексуальністю, хоча вона також має певну владу над мертвими.

Її чоловік Од вирушив у далеку подорож, і за його відсутності Фрейя плаче золотими сльозами.

Але Локі звинувачує її в тому, що вона займалася сексом з братом — але тоді, як богиня родючості, що асоціюється з любовними стосунками, Фрейя, здається, займалася сексом з усіма:

З асів та ельфів, що тут є / кожен був твоїм коханцем
— стверджує Локі

А коли боги застали її на місці злочину з Фрейром, вона так злякалася, що пукнула!

Вона також є покровителькою людей і допомагає своєму протеже Óttarr отримати спадщину, допитуючи велетку Hyndla.

Про любов Фреї до коштовностей свідчить ціна, яку вона була готова заплатити за чудовий чоловічий перстень Brisinga. Вона настільки задоволена своїм новим скарбом, що навіть одягає його до ліжка.

Сноррі розповідає, що у Фреї було дві доньки, яких звали Ґерсемі та Гносс. Обидва імена означають "скарб", що закріплює асоціацію богині із золотом.

Фрейя, прекрасна золотоволоса богиня кохання. Йон Бауер (1911)

Менш важливі Аси

Однорукий бог Týr, даруючий перемогу в бою. Він втратив руку в пащі великого вовка Фенріра.

Він асоціюється з законом і справедливістю, і Локі підсміюється над його несправедливістю в цьому відношенні. Більше про нього відомо небагато.

Його мати, вочевидь, одна з асів, але одружена з досить недружнім велетнем. Ім'я Týr пов'язує його і з Зевсом, і з Юпітером (вони походять від одного кореня) і можливо, спочатку він був небесним богом. У своїй давньоанглійській формі, Tiw, він дає ім'я вівторку.

Týr, за яким спостерігає Одін, кладе руку до рота Фенріра, в той час, як пута затягуються навколо вовчих лап. З ісландського манускрипту 18-го століття.

Сліпий бог Гед — брат Бальдра. Кажуть, що боги воліють не говорити про нього через його роль у смерті брата.

Та його вб'є Валі на знак помсти за вбивство Бальдра. Але Гед теж повернеться до славних днів після Рагнарока, коли "всі кривди будуть зцілені", і тоді він житиме в мирі з братом.

Відар відомий нам як мовчазний бог і той що носить взуття на товстій підошві.

Вони знадобляться йому на Рагнароку, коли він повинен буде помститися за свого батька Одіна, стрибнувши в пащу вовка Фенріра і розірвавши йому щелепи.

Відар, "мовчазний бог", нападає на Фенріра. Вільям Гершом Коллінгвуд (1908)

Форсеті — це бог, до якого звертаються у разі юридичних труднощів. У його залі, відомому як Glitnir (Сяйво), знаходиться найкраще місце для винесення судових рішень.

Він син Бальдра, і його ім'я — це титул, який зараз носить президент Ісландії.

Улль — бог стрільби з лука, він чудовий лижник, і його добре закликати, якщо ви збираєтеся битися в поодинокому бою.

Він живе в Ýdalir (Тисових долинах), що цілком доречно, адже тисове дерево — чудовий матеріал для виготовлення лука.

Є сином Сіф, а отже пасинком Тора, але ніхто не знає, хто його справжній батько.

Улль на лижах, з луком і, можливо, тисом, з якого він був зроблений. З ісландського манускрипту 18-го століття.

Нарешті, є Брагі, бог поезії, красномовства та мови, одружений з Ідунн.

Брагі, ймовірно, спочатку був людиною, бо одного з перших поетів давньоскандинавською мовою звали Брагі Старий, і деякі з його віршів збереглися до наших днів.

Схоже, він був пізнім доповненням до пантеону.

Богині

Фрігг

Найголовніша з богинь. Покровителька любові та шлюбу. Дружина Одіна, що знає все про долю, навіть якщо вона не розкриває своїх знань публічно.

Те, що її зала називається Fensalir (Болотяна зала), свідчить про її зв'язок зі стоячою водою, і цілком можливо, що деякі жертвоприношення раннього залізного віку, коли дорогоцінні предмети ховали в данських болотах, мали на меті вшанувати її.

Давньоанглійський аналог Фрігг — Fricg дає її ім'я п'ятниці в англійській мові. Також, ім'я Фрейя не відоме за межами Скандинавії, і тому саме Fricg має сильні асоціації з сексом в англосаксонській Англії.


Фулла, служниця Фріґґ, носить розпущене волосся і відповідає за колекцію взуття богині.

Вона дуже давня богиня, так як вона з'являється в талісмані давньоверхньонімецькою мовою, записаному в X столітті.

Сіф та Ідунн

Сіф, вона одружена з Тором і мала надзвичайно красиве золотисте волосся.

Його вкрав Локі — як саме, незрозуміло, але він натякає, що спав з нею, і це, можливо, дало йому нагоду для крадіжки. Сіф плакала через втрату своїх локонів, але Локі загладив свою провину замінною перукою, зробленою гномом.

Ця перука миттєво прижилася на голові Сіф і була навіть гарнішою за оригінал. Таким чином, "Волосся Сіф" - це кеннінґ на золото.


Ідунн, одружена з Брагі, є охоронницею яблук вічної молодості. Боги повинні регулярно їсти їх, щоб залишатися молодими та бадьорими.

Коли її яблука викрадає підступний велетень, боги швидко в'януть і старіють.

Це ситуація, за створення якої, як завжди, відповідає Локі, і яку йому доводиться виправляти завдяки своїй звичній винахідливості.

Ґевйон

Ґевйон відвідала шведського короля Ґюльві під виглядом мандрівної жінки, і в якості "винагороди за розвагу" Ґюльві погодився дати їй трохи землі — стільки, скільки чотири воли могли виорати за день і ніч.

Це могло б скласти пристойний розмір ферми, але насправді у Ґевйон було четверо синів-велетнів. Вони перетворилися на волів і зуміли у своєму цілодобовому марафоні оранки вирізати величезну яму на території Ґюльві.

Тепер це третє за величиною озеро Швеції, озеро Меларен, а земля, яку вони витягли, утворила данський острів Зеландія, на якому зараз стоїть Копенгаген.

Ґевйон, як розповідає Сноррі, є незайманною і покровителькою незайманих, але що не зовсім узгоджується з казкою про сина-велетня.

Як і Фрігг, Ґевйон, за переказами, знає все про долю.

Ґевйон керує плугом разом зі своїми чотирма велетенськими синами, перетвореними на волів, щоб створити данський острів Зеландія. Статуя створена у 1897-99 роках Андерсом Бундгором для фонтану в Копенгагені.

Скаді

Велетка і жінка-воїн, є богинею полювання і лижного спорту.

Її зала - Þrymheimr (дім Трюм — велетня), успадкована від її батька Тьяцці.

Коли Скаді в повному озброєнні, розмахуючи зброєю, вступає до Асґарда, вона прагне отримати компенсацію за смерть Тьяцці від рук богів.

З цієї нагоди її вмовляють прийняти чоловіка з-поміж богів, але з умовою, що вона має обрати одного з кандидатів, захованих за простирадлом.

Оскільки видно лише їхні ступні, вона обирає Ньйорда, бога, що асоціюється з морем — чиї ступні, звісно ж, напрочуд світлі та чисті!

Скаді незадоволена, бо сподівалася отримати в чоловіки Бальдра, але Локі переконує її, що якщо він зможе її розсмішити, то вона змириться з цим. Похмура Скаді не налаштована на веселощі, але Локі прив'язує козла за бороду до його яєць і тягне кожне з них у різні боки.

"При цьому вони обидва дуже голосно верещали", - розповідає Сноррі. Локі падає на коліна Скаді та, нарешті, вона сміється.

Сексуалізований бурлеск зробив свою справу, хоча, як ми побачимо в майбутньому, шлюб між Скаді та Ньйордом не є вдалим.

Інше

Тут трохи інформації поза головної теми, тому якщо вам не цікаво може перейти одразу до “Післямова”. Дякую за розуміння.

Валькірії

Валькірії — це надприродні жінки, які живуть у Вальгаллі. Вони подають вино та медовуху воїнам, які там живуть.

Ще одне їхнє завдання — виїжджати на битву, де вони дарують перемогу або поразку, і їхнє ім'я означає "Вибирачі вбитих". Іноді Одін вказує їм, хто має перемогти, а іноді вони самі беруть на себе ініціативу у виборі того, хто буде супроводжувати їх назад до Вальгалли.

При цьому не всі королі в захваті від того, що їх запрошують приєднатися до елітних (але мертвих) воїнів, замість того, щоб продовжувати правити на землі.

У меморіальній поемі, присвяченій норвезькому королю Гокону, він зображений виразно похмурим, навіть коли найбільші герої минулого вітають його в залі.

Валькірія Брунгільда покарана Одіном за те, що не послухалася наказу і віддала перемогу молодшому і вродливішому чоловікові.

Ще з цікавого, деякі людські дівчата також стають валькіріями як щитоносці. Це дозволяє їм обрати собі героїчного чоловіка, який може врятувати їх від шлюбу з небажаним нареченим.

Валькірія в польоті, скульптура Стефана Сіндінга (1910)

Післямова

Тепер, коли ми познайомилися з богами та богинями, настає час розглянути міфи, в яких вони з'являються. У наступному розділі ми почнемо з самого початку Часу, з походження богів і створення світу.

Також як ви можете бачити написання довгочиту зайняло дуже багато часу, але це пов'язано з моїм навчанням яке вже підходить до кінця, а тому довгочитів буде більше, але яких поки що є таємницею.

Якщо сподобалося ставте оплески та залишайте коментарі, на все добре!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
MIT
MIT@myth

Про міти й дещо інше 🤫

4.1KПрочитань
37Автори
85Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається