Пиво в Ордені


Про вино в Ордені вже згадувалося, прийшов час поговорити про пиво.

Пиво було вельми поширене в Ордені, і практично кожен комтурський замок мав власну пивоварню, а найбільші - й окремий млин для солоду. І готувалося пиво для братів у великих кількостях.
Водночас пиво щороку закуповувалося (у МКС* згадується вісмарське). На закупівлю витрачалося від 40 до 180 марок на рік.
І якщо через Данциг надходило привізне пиво, то місцеве відправлялося спочатку з місця приготування. У МКС кілька разів згадується Елбінзьке пиво і один раз пиво з Хайлігенбайля.
В інших випадках просто йдеться про "хороше" або "столове", а також "березневе" пиво. Також згадується пшеничне пиво.
1404 року на зустріч Великого магістра з Вітовтом тільки для слуг було приготовано 2 ласти (понад 20 бочок) столового пива. Роком раніше для такої ж зустрічі з Данцига доставили 3,5 ласта (близько 40 бочок) вісмарського пива.

Пиво було поширеним напоєм, оскільки вода часто була брудною. Орден мав у своєму розпорядженні власні пивоварні, які випускали пива навіть більше, ніж було потрібно братії. Дохід від продажу надлишків йшов у скарбницю ордена. Пива братія пила вдосталь, що часто ставало причиною спокуси. Пізніші літописці раз у раз дорікають тевтонцям у надмірній пристрасності до спиртного:

"Вони без усякої міри напилися пива, підбиваючи один одного, випили стільки, що вистачило б і бику. Вони не знали ніякої міри і гуляли доти, доки не почали тверезити.У такому стані вони перебували цілими днями, а іноді й ночами. Якщо хтось із них перевершував інших у кількості випитого, той отримував похвалу і повагу".""

У прусських містах Тевтонського ордена діяла заборона нічної торгівлі пивом, а також видача кредитів після заходу сонця. Пиво заборонялося навіть виставляти на прилавок, "щоб піддані могли спокійно готуватися до роботи, яку готував день прийдешній". За порушення цієї заборони стягувався штраф - 3 марки.

*Марієнбурзька книга скарбника


Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Історично-кулінарний кут
Історично-кулінарний кут@Peter_Bosch

1.4KПрочитань
9Автори
37Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Reinheitsgebot – закон про чистоту пива.

    У 1505 році закінчився черговий етап феодальних міжусобиць, що призвів до возз'єднання баварських земель. Баварським герцогом було розпочато реформу щодо уніфікації законодавства, яку завершували його сини на троні. Reinheitsgebot став частиною нового баварського права.

    Теми цього довгочиту:

    Історія
  • Про варіння пива та пиво у літній час

    До наукової епохи пивоваріння (до XIX століття), у Баварії пиво варили тільки навесні і восени, щоб уникнути поширення бактерій, хоча науково існування мікроорганізмів не було на той момент відкрито, але зварене влітку пиво швидко псувалося і втрачало свій смак.

    Теми цього довгочиту:

    Німеччина
  • Пивні чудеса

    Пивних чудес є чимало, і напрочуд багато з них пов’язано з ірландськими святими.Що, в принципі, логічно: Ірландія — це пивна, а не винна країна, і там, де святий Домінік примножує вино, святий Колумбан розливає пиво.

    Теми цього довгочиту:

    Історія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається