План книги, синопсис та поради, як його написати

Колись я тільки вчилася писати синопсиси і шукала приклади в інтернеті, а потім познайомилася з дівчинкою, яка начебто зналася на цьому й погодилася допомогти. Я відправила їй синопсис «Цитаделі Диявола» з усіма подробицями та спойлерами, а вона сказала, що синопсиси так не пишуть і треба залишати інтригу.

Це не сходилося з тим, що я встигла вивчити в інтернеті, адже всюди писали, що синопсис — це стисле викладення сюжету з усіма його поворотами та динамікою розвитку персонажів.

В синопсисі немає місця інтризі чи загадкам. Він пишеться спеціально для видавців, щоб ті могли ознайомитися з вашою книгою за декілька хвилин та зрозуміти, чи вартує видання вашої книги тих сил, які будуть на це затрачені.

І так, це і є правильним трактуванням слова «синопсис».

Що ж таке план книги?

Це послідовне викладання головних подій. Згадайте, як в школі на українській мові ми писали план твору, який нам зачитувала вчителька.

Подія перша: Персонаж А зустрічає персонажа Б у кав'ярні.

Подія друга: Персонаж Б йде додому та на нього нападають злочинці...

І так далі.

Можна сказати, що план — це більш суха форма синопсису. І пишеться він лише для автора. Видавці таким зазвичай не цікавляться.

План може бути як об'ємним, що містить всі деталі, а може бути коротким, лише по головним подіям.

Я ж зазвичай пишу те, що називаю «планопсис». Мені так зручно. Це мікс синопсису та плану, який складається з детального опису сюжету та арки персонажів. По завершенню книги планопсис легко скоротити та перетворити на повноцінний синопсис.

Хоч я не відправляю книги видавцям зараз, але все може змінитися у майбутньому, тому все одно пишу синопсиси.

Тож… як його написати?

Написання синопсису може бути складним завданням, в якому автори часто губляться. Сьогодні я хочу поділитися з вами декількома порадами, що (можливо) спростять вам життя.

📌 Будьте лаконічними: синопсис має бути коротким, як правило, 1-2 аркуша. Старайтеся уникати непотрібних деталей або подробиць і зосередьтеся на головній частині оповіді. Виділіть центральних героїв, основний конфлікт і основні події, які рухають історію вперед.

Лайфхак: знайдіть людину, яка ще не знає, про що ваша книга та спробуйте цікаво розповісти про історію, щоб розповідь вийшла хвилин на 10-15. Можете увімкнути диктофон та потім занотувати те, що сказали.

📌 Починайте синопсис із переконливого гачка, який приверне увагу читача. Це може бути інтригуюче питання або якесь неординарне твердження, що викликає цікавість.

📌 Окресліть основні моменти сюжету. Тут допоможе розділення книги на зав'язку, розвиток, кульмінацію та розв'язку. Дайте читачеві уявлення про подорож, яку пройдуть ваші герої, і про те, як вони розвиватимуться протягом усієї книги.

📌 Зосередьтеся на емоціях і темах, які ви розкрили у книзі. Синопсис має не лише пояснити, що відбувається, але й передає емоційну глибину.

Сподіваюся, було корисно❤️

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Діана Вінтер-Хеймс
Діана Вінтер-Хеймс@hiems_di

1.3KПрочитань
9Автори
44Читачі
На Друкарні з 17 квітня

Більше від автора

  • Як зробити з цеглини цукерочку?

    Візуальне оформлення тексту важливе для легкості сприйняття написаної інформації, але нажаль, я часто бачу, що іноді автори зовсім з цим не заморочуються. Чому? Байдужість, лінь, незнання?

    Теми цього довгочиту:

    Поради Авторам
  • Анкета персонажа (Частина 2)

    Персонаж — це не просто ім’я та зовнішність. Це його індивідуальність, втілена в життя між рядків. Важливість цієї унікальності визначається середовищем, у якому персонаж розвивається.

    Теми цього довгочиту:

    Література

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається