Росія шукає в Китаї вживані верстати

Автор: Financial Times

Росія шукає в Китаї вживані верстати, використовуючи тіньові мережі покупців, оскільки Кремль намагається отримати життєво необхідне обладнання для збільшення виробництва озброєнь.

Викрита дослідниками таємна стратегія Москви з придбання високоточного обладнання є спробою обійти дедалі жорсткіші західні санкції та експортний контроль, які мають на меті призупинити військове виробництво.

Операції, що проводяться через мережі непрозорих компаній, використовують старі високотехнологічні верстати, вироблені західними компаніями, які залишаються в Китаї після десятиліть продажу місцевим заводам.

Центр перспективних оборонних досліджень (C4ADS), вашингтонський аналітичний центр, який виявив тіньову торгівлю, заявив, що складні схеми постачання свідчать про те, що заяви Москви про високоточні інструменти, які виробляються в Росії, ймовірно, "перебільшені".

Аллен Маггард, аналітик C4ADS, який підготував звіт про верстати, сказав, що російські виробники озброєнь "намагаються розширити свої виробничі потужності, використовуючи все, що вони можуть отримати".

Одна із закупівельних мереж, виявлена C4ADS і підтверджена Financial Times, базується навколо московської компанії AMG, російського військового постачальника, на якого США наклали санкції минулого року.

Після вторгнення Росії в Україну в 2022 році AMG збільшила імпорт інструментів з числовим програмним управлінням (ЧПУ), виготовлених Tsugami, японським виробником верстатів високого класу, що базується в Токіо. Інструменти з ЧПК необхідні для оборонної промисловості, оскільки вони дозволяють автоматизувати високоточні, високошвидкісні маніпуляції та фрезерування металу.

Публічні документи показують, що AMG уклала контракти на придбання верстатів для компанії "Комета", яка розробляє системи озброєнь для Росії, в тому числі системи протиракетної оборони, реактивну зброю і ракетні системи, згідно з санкційними списками.

Верстати Tsugami були помічені у використанні на різних військових об'єктах. Сергій Шойгу, тодішній міністр оборони Росії, був показаний по державному телебаченню в березні на фоні, як видається, обладнання " Tsugami" на заводі на Алтаї, який виготовляє деталі для крилатих ракет.

Митні документи показують, що в 2021 році AMG купила обладнання Tsugami на суму близько 600 000 доларів у офіційного японського постачальника. Після вторгнення ця сума зросла до $50 млн у 2023 році, причому весь цей ріст припав на двох тіньових посередників.

Перший постачальник - компанія Amegino, що перебуває під санкціями США і базується в ОАЕ, чий веб-сайт спочатку розміщувався на серверах у Росії. Його власником є Андрій Миронов, згідно з даними компанії корпоративної розвідки Diligencia; жодних інших подробиць про Миронова немає.

Друга - ELE Technology, яка обманним шляхом представляє себе як "підрозділ компанії Gray Machinery Company", американського дистриб'ютора верстатів.

На сайті ELE, який, як видається, скопійований з реального сайту Gray Machinery, стверджується, що компанія має склад в штаті Іллінойс і пропонує потенційним клієнтам трансфер з чиказького аеропорту О'Хара. На сайті стверджується, що Гленн і Джаред Грей, два досвідчені американські торговці верстатами з ЧПУ, є членами їхньої команди.

Але насправді ELE Technology базується за 7800 миль від них у Шеньчжені, Китай. Гленн Грей, чия повна біографія і зображення розміщені на сайті ELE, сказав FT, що нічого не знає про цю компанію.

Реєстрації на сайті та старі рекламні матеріали свідчать про те, що ELE керує китайський торговець електронікою на ім'я Бенсон Зенг (Benson Zeng). Зенг не відповів на прохання про коментар.

Цугамі повідомив FT, що не постачав жодних товарів ELE напряму. Згідно з інформацією на сайті ELE, зараз вона продає дві вживані машини Tsugami, які були виготовлені в 2001 і 2005 роках.

"Ми бачимо, що в Росію імпортуються верстати, яким вже десятки років, - сказав Маґґард. "Це свідчить про недотримання вимог на ринку вживаних верстатів, не кажучи вже про те, що виробники навряд чи піклуються про те, куди потрапляє їхня продукція після продажу.

"Те, що обробному центру два чи три десятиліття, не означає, що він не здатен виробляти прості компоненти для зброї".

Обидві компанії відіграють різні ролі в російських закупівельних операціях. Amegino є брокером, який доручає китайським постачальникам, таким як ELE, відправляти товари до Росії з Китаю. Ці дві компанії працювали разом: документи, отримані C4ADS, свідчать, що Amegino організувала для ELE відправку товарів до Росії на суму 2,7 млн доларів на початку 2023 року.

Tsugami покладається на китайський ринок вже близько 20 років. Одна людина, пов'язана з компанією, оцінила, що в Китаї є понад 100 000 машин Tsugami з 200 000 по всьому світу. Це ринок, на який Москва націлилася після того, як у 2022 році офіційні постачальники машин Tsugami пішли з Росії.

"До пандемії Tsugami намагалася скористатися національною стратегією Китаю, щоб стати виробничим центром", - сказав аналітик з інвестиційної безпеки, який інспектував її потужності в Китаї. У 2023 році понад 60 відсотків продажів Tsugami припадало на Китай.

Але обсяг верстатів у Китаї - це не лише проблема експортного контролю, яку спричинила компанія Tsugami. Митні дані свідчать, що інша російська компанія, UMIC, придбала верстати та деталі на суму $2,9 млн у таких країнах, як Ізраїль, Японія, Корея, Німеччина, Швеція та Швейцарія. У всіх випадках обладнання було відправлено з Китаю і куплено в юанях через торгових партнерів, що базуються в Китаї.

На відміну від AMG, UMIC не потрапила під санкції США. Власниця UMIC, Юлія Карпова, має спільне прізвище та номер телефону з Євгеном Карповим, власником AMG.

Вона з'являлася на російських виставках, просуваючи матеріали AMG про об'єднання стендів AMG-UMIC. У травні 2022 року, після того, як Японія посилила експортний контроль, вона сфотографувалася з брошурами AMG, що рекламували асортимент продукції Tsugami, яку, як стверджувала AMG, вона могла отримати.

UMIC та AMG не відповіли на коментарі.

Міністерство торгівлі Японії заявило, що працює з партнерами по G7 над посиленням заходів з протидії обходу санкцій. "У той час як багато країн намагаються боротися з секонд-хендом, Японія збирає різноманітну інформацію, в тому числі про обхідні компанії, - заявили в міністерстві. "Ми додамо їх до списку санкційних суб'єктів у разі необхідності".

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Allesagna
Allesagna@Allesagna

504Прочитань
1Автори
4Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається