Шльондри росіянки: що не так з Дурнєвим?

Мене несамовито тригерить, коли Дурнєв називає чергову росіянку шльондрою. Водночас я почуваюся винною, тому що нібито захищаю росіянку. Але ні, я не захищаю росіянок — жодну. Та я категорично проти того, щоби ми, будь-яка жива людина, маргіналізували когось на підставі сексу. Це небезпечно для суспільства, яке ми прагнемо зберегти та оновити. Якщо кількість сексуальних партнерок(ів) — проблема, то це про наш світогляд. Мова відображає культуру, але вона ж підживлює її. 

Вам знайомі терміни «сексуальне насильство» та «сексуалізоване насильство»? Зовсім нещодавно я дізналася про існування другого й вважаю його абсолютно виправданим. 

У чому відмінність? Різниця у формі. Якщо «сексуальне» є прикметником, який описує знеособлене «насильство», то «сексуалізоване» — пасивний дієприкметник, дія, скоєна з людиною. Той же сенс я вбачаю у використанні терміну «расовані» на противагу «темно-», «червоно-», «жовто(тощо)шкірі». Расу можна розглядати як соціяльний конструкт. З такого погляду, людина не є носійкою ознаки раси від народження — натомість її расували.

Термін «сексуалізоване насильство» ще має відтінок сексуалізації насильства. Тобто суспільство має тенденцію сексуалізувати насильство. Якщо хочете, секс є засобом насильства. 

Це не викликає здивування, тому що секс завжди був пов’язаний з владою. Сьогодні, на мою думку, доречно говорити про сексуалізацію ворогині(а), свідкою якої я останнім часом стаю і яка, відверто кажучи, мене непокоїть. 

Про що мені йдеться? Про те, що секс у нашій культурі є надійним засобом стигматизації. Коли на меті стоїть зруйнувати гідність людини, ми називаємо її хвойдою. Якщо хочемо висміяти, перевіряємо історію її сексуальних практик. Проблема в тому, що подібний досвід не передбачає жодної інклюзивности. Секс — узагалі складна тема для суспільства. І коли ми використовуємо секс для дискредитації  ворогинь(ів), то не робимо послуги нікому, крім них. Якщо підставою знищити потенційно слугує сексуальний досвід — то в нас щось не так. Незалежно від того, до кого ми застосовуємо метод сексуалізації. 

Якщо ми гадаємо, що вживатимемо сексуалізовану мову винятково щодо представниць(ків) московії, то в цьому начебто вакуумі злости ми вже відтворюємо закономірності нашої насильницької культури. Тобто на московії хвойдами все ще є здебільшого жінки — не чоловіки. 

Ми не живемо в суспільстві, яке досягло повної інклюзії. Тому сподіватися, що упередження так і залишаться в площині росіян(ок) — не продуктивно. 

Через секс підпорядковують різноманітні маргіналізовані групи — не лише жінок. «Народ-підар», «народ-хуесос» — сумнівні приклади описів руського народу, які мають на меті, вочевидь, легалізувати злість, а натомість заохочують традицію цькування гомосексуальної спільноти. Це стосується не лише проявів гніву стосовно московії. А й маркування людей, яким направо й наліво роздаємо ярлики «імпотентів», «фетишисток(ів)» узагалі. Пригадайте, як Сала Бейкер — виконавець ролі орка в «Володарі перснів» — попросив не називати росіян(ок) оркинями(ами). Різниця лише в тому, що оркинь(ів) не дискримінують, на відміну від геїв. 

Я закликаю продовжувати ненавидіти росію. Але я також прошу уникати мови, яка стигматизує людей з різним досвідом і людей, що належать до маргіналізованих груп населення. Наступного разу, коли ви захочете розтрощити росіянку(ина), скажіть, що вони паскуди, лайняні люди. Боягуз(к)и, які прикриваються одами душителькам(ям) муму. Що завгодно, лишень облишмо дискримінаційну культуру, яку інтерналізує наш світ. 

Наша команда:

Авторка: Євгенія Зарицька (@ye_zarytska) —  студентка, психологиня.

Редактор: Денис Лукін (@deni_look_in) —  історик, письменник.

Дизайнерка: Аріна Ховзун (@arizuha) — студентка програми «Етика. Політика. Економіка» в Українському католицькому університеті, івентниця/ дизайнерка студентських організацій.

Наше медіа працює саме завдяки твоїй підтримці. Вподобай цей допис, пошир його серед друзів і подруг, напиши нам схвальний чи не дуже відгук, бо це мотивує нашу команду продовжувати й покращувати власну діяльність.

Твій донат сьогодні є внеском у майбутнє кожного й кожної з нас. Євгенія зможе організувати багато цікавих трансформаційних ігор для охочих. А ви б не хотіли отримувати винагороду за старанну щоденну працю?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Опінії
Опінії@opiniyi

Опінії кожної людини важливі

976Прочитань
0Автори
22Читачі
На Друкарні з 2 лютого

Більше від автора

  • Хто, як і для чого проєктує

    Моя клієнтка розповідала про те, як її батько фактично припинив спілкуватися з нею після розлучення з її матір’ю. Коли ж спілкувався з нею, то звинувачував у відсутніх стосунках між батьком і донькою її матір.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Чому література часу Голокосту — один з інструментів зцілення для українців сьогодні?

    принаймні так вважає Віктор Франкл, психолог і психотерапевт єврейського походження та автор «Людини в пошуках сенсу»

    Теми цього довгочиту:

    Голокост
  • Як кремль готувався до війни? Доктрина примакова

    У 1995 році відбулася інтервенція НАТО в Боснію згідно з мандатом ООН (росія проголосувала за резолюцію 743, що легітимізувала операцію в Боснії), яка викликала невдоволення в російського населення.

    Теми цього довгочиту:

    росія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається