Що почитати про економіку?

Економіка - це перш за все наука про вміння максимізувати користь з мінімальними витратами. Притримуючись цього орієнтиру, Останній Капіталіст створив для читачів підбірку з 15 книг, які приносять максимум користі для розвитку економічного мислення на сторінку прочитаного тексту. Усі книги зі списку не потребують від Вас економічної бази, а навпаки її створюють.

Найл Кіштайні. Коротка Історія економіки.

Коротка історія економіки, Найл Кіштайні - купити за низькою ціною в  Україні | Книгарня «Є»

Економіка - це жива наука. Її предаставники від школи меркантилізму і фізіократів до неолібарлізму і неокейнсіанства - намагалися пізнавати світ і надавати практичні рішення для розвитку суспільств і індивідів.

Автор пропонує захопливу розповідь через погляди економістів, які намагалися вирішувати актуальні проблеми. Економіка в його книзі жива, захоплююча, актуальна і надзвичайно необхідна для людей. Чудова праця для тих, хто хоче краще розбиратися науці. Адже немає нічого кращого, як пояснення теорії на конкретних викликах і практиках.

Адам Сміт. Багатство народів.

Багатство народів

Абсолютна класика. База для розуміння економічних процесів.

Книга хоч і була написана в 18 столітті, але в основі своїй залишається надзвичайно актуальною і цікавою. Починати вивчення економіки можна і треба саме з таких книг.

Адам живучі у вирії промислової революції, маючи хист до споглядання навколишнього, зробив багато для розвитку економіки - як науки. Описавши багато речей, які далі стануть основною економічної теорії.

Читати - обов'язково.

Ніл Фергюсон. Цивілізація.

Книга «Цивілізація. Як захід став успішним» – Ніл Фергюсон, купити за ціною  409 на YAKABOO: 978-617-7279-78-4

Ще одна доволі проста книга цього автора, але насичена важливими смислами. Автор показує, що таке цивілізація і що принесла Велика Британія світу. Звісно, автор не тікає від поганого. Але чітко зазначає, які принципи несла глобалізація 19 століття. І чому досі вони є актуальними і важливими для всіх, хто хоче стати на шлях розвитку і модернізації.

Фрідріх Гаєк. Шлях до рабства.

Шлях до рабства, Фрідріх Гаєк - купить по низкой цене в Украине | Книгарня  «Є»

Важлива праця, яка застерігає людей від керівної ролі держави в їх житті. Автор намагається пояснити, що економічну активність і право на неї для індивідів - завжди треба враховувати і підтримувати. Гарний стан, це стан, коли людина здатна купити собі власність, накопичити капітали, на старість зокрема і розвиватися від особистих рішень. А не від подачок політиків чи держави.

Звісно, цивілізація пішла далі і за допомогою диверсифікації влади і безособовості і прозорості інститутів, вирішила загрозу концентрації влади в одних руках при доволі великій присутності держави в житті людини.

Але основний посил книги - заміна індивідуальної економічної відповідальності політичними партіями чи державою веде до авторитаризму, актуальний і здоровий. Радимо цю класику.

Еміль Золя. Гроші.

Твори. Том 09. Гроші - Еміль Золя - Тека авторів - Чтиво

Роман "Гроші" Еміля Золя написаний в стилі реалізму, де автор намагається висвітлити усі найважливіші деталі життя головних героїв без надання їм чарівних сил або непритаманних людям рис характеру. 

На тлі Парижа 19-го століття Золя заглиблюється у складну взаємодію людини з грошима, суспільством і своєю природою. Автор роману провів шість місяців в будівлі Французької Біржі, де він спостерігав, запитував та вивчав функціонування цієї інституції та її дійових осіб. Ви зрозумієте, як працює біржа, як люди стають неймовірними багатіями за допомогою виводу власної компанії на торги та з якими ризиками пов'язана спекуляція. Роман дещо зациклюється на ницості головного героя Арістіда Саккара та його прагнення до "володіння світом". Однак це невід'ємна частина романів про негативних персонажів суспільства, не всі гравці на біржі мають таку ж мотивацію та амбіції.

Абхіджіт Банерджі. Естер Дюфло. Економіка бідності.

Книга «Економіка бідності. Як звільнити світ від злиднів» – Абхіджіт  Банерджі, купити за ціною 195 на YAKABOO: 978-617-7388-68-4

Книга сповнена досліджень і спостережень. За що автори отримали Нобеля.

Чому індійський хлопчик, навчаючись в школі, йде працювати на звалище і забуває грамоту? Чому люди не накопичують і не розвиваються? Чому і в яких умовах суспільні установки і державні умови можуть продукувати бідність, як явище.

Надзвичайно цікава книга. Радимо.

Олексій Геращенко. Економіка 21 століття.

Видавництво Фоліо | Книжка «Економіка ХХІ» Олексій Геращенко купити на  сайті Видавництво Фоліо folio.com.ua | 978-966-03-7607-6

Дуже цікава, проста книга для тих, хто хоче почати вивчати економіку.

Чому ми продаємо, купляємо, як це робимо, які закони на нас впливають. Хто виробляє і створює додану вартість. І багато багато іншого.

Вітчизняний автор простою мовою пояснює купу термінів і явищ, притаманні економіці. Чудова пігулка від невігластва в цій царині.

Оноре де Бальзак. Гобсек.

Книга Оноре де Бальзак - Гобсек от продавца: MURMURA – купить в Украине |  ROZETKA | Выгодные цены, отзывы покупателей

"Гобсек" Оноре де Бальзака заглиблюється в душу безжального лихваря та моральну корозію, яку спричиняє скупість. Однак це зовсім не те, для чого книгу потрібно прочитати.

В невеличкій книзі, автор дуже просто і водночас змістовно описує як функціонує вексель і показує позитивні і негативні сторони боргу (позитивних однак більше, ніж Бальзак показує). Гостре спостереження Бальзака за людською поведінкою розкриває складні зв'язки між грошима та мораллю, пропонуючи глибоке дослідження емоційних наслідків невпинної гонитви за багатством. "Гобсек" нагадує, що економіка - це не лише вивчення цифр, але й дослідження людського стану, який далеко не завжди є раціональним, і саме завдяки цьому нам так важко передбачити її розвиток.

Мілтон Фрідман. Капіталізм і Свобода.

Капіталізм і свобода»: чим цікава книга Мілтона Фрідмана | Mind.ua

Наше суспільство, яке вийшло з системи ручного перерозподілу всіх ресурсів, часто впадає в дві крайнощі. Одні підтримують старий стан речей, коли закликають аби держав розпоряджалась максимумом ресурсів. Інші вважають, що держави немає бути схиляючись до анархічних позицій.

Мілтон Фрідман надає інший, важливий погляд на взаємодію держави і індивіда. Засновник Монетаризму завжди виступав за максимальну свободу, але чудово розумів реалії життя. По тому в своїй праці він намагається врахувати факт потреби наявності держави але і намагається максимально відійти від патерналістичних механізмів. Саме в цій праці вперше лунає думка про гроші за клієнтом суспільних послуг. Яка далі буде втілена зокрема і в реформі українського охорони здоров'я в системі - гроші за пацієнтом.

Книга про максимальну економічну свободу в рамках можливого. Радимо всім.

Дуглас Норт, Джон Волліс, Бері Вайнгест. Насилля і соціальні порядки.

Базова книга для розуміння суті безособових інституцій і дрежавних систем розвинених країн. На джерелах Британії, дослідники пояснюють, як закрита система Британії з Вільгельма Завойовника до 18 ст. стає прикладом якісного механізму існування держави і суспільства.

Чим загрожує монополія на насилля і чому правоохоронні органи мають бути демонополізовані? Чому і при яких умовах еліти йдуть до двиверсифікації влади? Що така копорації і корпоративна система і чому наявність їх є основною ознакою розвиненої держави?

Важлива книга для нашого суспільства яке часто впадає у прості рішення та передачі влади одній особі. Радимо однозначно.

Ха Джун Чанг. Економіка: інструкція з використання.

Книга Економіка. Інструкція з використання, Ха-Джун Чанґ в  інтернет-магазині книг

Примітка: ця книга НЕ МАЄ БУТИ першою книгою з економіки, яку ви прочитаєте, адже існує ризик отримання скривдженого бачення економіки.

Після пояснення загальних принципів економіки, автор ставить під запитання деякі аспекти "загальноприйнятої" економіки, яка домінує з початку 70-х років минулого століття. Суть книжки полягає в тому, що вона розкриває системні вади економічної системи, заохочуючи читачів ставити під сумнів, дискутувати і поглиблювати свої знання про економіку.

У цій науці немає правильної відповіді на все (саме тому багато вчених і не вважають економіку наукою), однак це не означає, що потрібно сидіти склавши руки, а навпаки шукати якщо не first, то second best. Чудова книга для альтернативного погляду на економіку, справді деякі з його аргументів дуже влучно вказують на недоліки капіталізму як системи, однак до цих ідей потрібно ставитися обережно. Детально розберемо головні агрументи Ха Джун Чанга в окремому лонгріді пізніше.

Дарон Аджемоглу. Джеймс Робінсон. Чому нації занепадають.

Книга «Чому нації занепадають? Походження влади, багатства і бідності» –  Джеймс Робінсон, купити за ціною 230 на YAKABOO: 978-617-7279-33-3

Книга Аджемоглу та Робінсона "Чому нації занепадають" - це досить важка протягом перших 50 сторінок фундаментальна праця, де аналізуються основні сили суспільного процвітання та занепаду. За допомогою ретельного аналізу автори доводять, що інституції є стрижнем, який відрізняє успішні нації від невдалих. Розглядаючи історичні та сучасні приклади, автори показують, як інклюзивні політичні та економічні інституції сприяють інноваціям, тоді як екстрактивні системи увічнюють нерівність та стагнацію.

Аджемоглу та Робінсон неодноразово ілюструють, як економічні структури переплітаються з політичною владою. Чому нації зазнають занепадають кидає виклик популістським парадигмам і підкреслює, що економічний успіх залежить від створення середовища, яке розширює можливості людей, а не експлуатує їх. Це фундаментальна праця, яка висвітлює складний взаємозв'язок між інституціями, економікою та траєкторією розвитку націй. Після прочитання книги обов’язково рекомендуємо ознайомитися з її критикою від професорки з Кембриджу Шейли Огілві, яку для вас переклав телеграм-канал Konkretyka.

Майкл Льюіс. Гра на пониження.

Купить книгу «Гра на пониження. За кулісами світової фінансової кризи» Майкл  Льюїс в Киеве, Украине | цены, отзывы в интернет-магазине Book24 | ISBN  978-617-12-2470-4

Ця книга - база для розуміння причин фінансової кризи боргів 2008 року. Автор розкаже Вам, чому саме проблема на ринку боргів спричиняє error 404 для будь-якої економіки, як саме розвалився цей ринок у 2008 та чи зможе він ще раз обвалитися за такою ж схемою. Автор дещо занадто наголошує на змові між різними діячами фінансового бізнесу, тому майте на увазі, що найбільшу роль звісно зіграла жадібність людей та безмежний оптимізм.

Рекомендуємо читати цю досить об’ємну книгу без значних перерв, адже контекст та імена втрачаються швидко.

Ернандо де Сото. Загадка Капіталу.

Загадка капіталу. Чому капіталізм перемагає на Заході і ніде більше -  Ернандо де Сото: купити книгу в kniga.biz.ua

Представник ліберальної течії з економіки. Але його погляд на природній процес накопичення капіталу - надзвичайно актуальний.

Дослідник намагається пояснити, що всі теорії ручного управління економікою і соіціальної інженерії, при якій індивіди - статисти - працювати не будуть. Уряди і країни мають відходити від існуючих тенденцій і живих поцесів, які створюють люди, підсилюючи їх. А не замінювати людей теоріями створеними в закритих кабінетах чиновників.

Чудова книга для нашого простору. В стилі - "А так можна було?"

Що потрібно знати українцям про економіку. Видавництво Куркуль.

Завершимо ще однією книгою з українським контекстом. Простою мовою з ілюстрацією подано академічний курс з економіки. Макроекономіка, мікроекономіка, домогосподарства, інфляція, центральні банки, попит і пропозиція і багато чого іншого подано доступно і цікаво. Зрозумілими описами і світлинами.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Останній Капіталіст
Останній Капіталіст@OstanniyCapitalist

Українська націонал-буржуазія

103.1KПрочитань
0Автори
736Читачі
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • Енергетичні підсумки червня

    Через переведення частини енергоблоків українських АЕС у плановий ремонт (що забезпечить їх стабільну роботу взимку) та збільшення середньодобової температури, частота та довжина стабілізаційних відключень у червні значно зросла.

    Теми цього довгочиту:

    Енергетика
  • Франція - чому на виборах палає ?

    Цієї неділі пройде перший тур парламентських виборів, і це буде мати неабиякий вплив на майбутнє Пятої Республіки. Бажаємо приємного читання.

    Теми цього довгочиту:

    Франція
  • Ближчий погляд на іноземні інвестиції в казначейські облігації США

    Казначейство США нещодавно почало публікувати зміни в оцінці як частину нової розширеної форми TIC щодо довгострокових цінних паперів (TIC SLT), щоб відрізняти зміни в транскордонних інвестиціях, пов'язані з чистими надходженнями, від тих, що пов'язані з оцінкою.

    Теми цього довгочиту:

    Економіка

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається