Що з курсом долара?

Цей текст був написаний 21.04.24 для оглядів від Капіталіст Інвест, але інформація та висновки в ньому залишаються актуальними. Якщо ви бажаєте отримувати таку аналітику щопонеділка, де буде не лише про курс, але й про ОВДП, котирування та ситуацію з ОЗДП, котирування українських агрохолдингів, доступ до аналітичних продуктів найкращих інвестиційних банків світу та багато іншого, то огляди від Капіталіст Інвест саме для вас.

Ситуація: На початку минулого тижня спостерігалась значна девальвація гривні. Курс зріс з 39,2 гривні за долар до 39,6 гривні зафіксувавши історичний рівень гривні, на при кінці тижня гривня ще дещо просіла, проте межі в 40 гривень за долар перетнуто не було. Важлива ремарка, коли говоримо про курс валюти то орієнтуємось саме на показник офіційного курсу гривні, адже він є індикативним показником ринку, тобто насправді відображає усереднений показник ринку при тому ця статистика є систематизованою та послідовною.

Курс долара НБУ

Що відбувається: Як ми й говорили раніше на ринку все вирішують дії НБУ, саме тому в пошуку причин потрібно дивитись саме в сторону результатів проведення валютних інтервенцій з продажу валюти. З  15 по 19 квітня НБУ продав на міжбанку  $695,10 млн, тижнем раніше Нацбанк продав $378,30 млн. Тобто, НБУ збільшує пропозицію валюти, але курс гривні все одно падає, отже причина в самому ринковому середовищі.

На безготівковому ринку різниця між попитом та пропозицією (купівлею та продажем) склала мінімум 237 мільйонів доларів. Тобто клієнти банків купили валюти на 237 мільйонів доларів більше, а ніж продали.

Різниця між купівлею та продажем валюти клієнтами банків

Щодо готівкового ринку, на яку було зафіксовано перехід курсу за межу в 40 гривень за долар. На початку тижня глибина готівкового ринку валюти збільшилась фактично вдвічі при тому сальдо попиту пропозиції було меншим, а ніж на при кінці тижня. В минулі періоди ситуація була гіршою. Тобто ситуація краща, аніж безготівковому ринку, та краща, а ніж в минулі періоди. (під кращою, розуміється насиченість ринку пропозицією валюти). Очевидно присутня спекулятивна складова на готівковому ринку, обмінники намагаються грати на страхах населення.

Операції на готівковому ринку

Що буде далі: США у вівторок імовірно остаточно приймуть допомогу Україні — це додаткові  валютні надходження, на при кінці місяця на бізнес очікують розрахунки з бюджетом, тобто пропозиція гривні на ринку зменшиться. Є й інші фактори, які матимуть негативний вплив, як от додатковий імпорт е/е. Попри це: Наш прогноз про коридор курсу від 39 до 40 гривень за долар залишається актуальним. А про те, чому він не перетне 39 і 40 читайте в попередніх оглядах.

Якщо вам цікава фінансова сфера чи ви людина, яка прагне отримати основи фінансової грамотності, то у нас для вас чудова новина, в школі Останнього Капіталіста є курс “Фінансова грамотність українця” - це базовий курс з фінансової грамотності який розставить все по поличках: https://ostkap.school/courses/1

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Останній Капіталіст
Останній Капіталіст@OstanniyCapitalist

Українська націонал-буржуазія

93.6KПрочитань
0Автори
688Читачі
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • Під черевом Дракона. Який флот у Тайваню

    Найближчим супротивником КНР на шляху військово-морської домінації є Тайвань. КНР давно мріє приєднати цей острів. Враховуючи те, що в США сидять поціновувачі червоних ліній, то Тайваню слід краще готуватися до неминучого, бо як говорили римляни Si vic pacem, para bellum.

    Теми цього довгочиту:

    Військовий Флот
  • Раз, два, три... локомотив УЗ - гори!

    Для європейських залізничників лишається загадкоюк як попри постійні ракетні обстріли, зношений парк локомотивів та слабке фінансування ремонту колійного господарства, українські залізниці витримують один з найкращих показників пунктуальності.

    Теми цього довгочиту:

    Укрзалізниця
  • Тяжкий шлях М’янми

    М'янма є маловідомою країною для українців. Здебільшого вона нам відома з зронік Другої світової війни чи книг британських письмеників. Аел ця країна, яка переживає громадянську війну є важливим полем бою між азійськими країнами. Що ж таке М'янма і що в ній відбувається

    Теми цього довгочиту:

    М'янма

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається