Справжня мета українського контрнаступу

Авторка: Енн Еплбаум для The Atlantic 

Оригінальний допис опубліковано 8 червня 2023 року

Києву потрібно показати росіянам, що війна не варта того, щоб її вести.

Групи, які називають себе «Лєгіон «Свобода Россіі» та «Російський добровольчий корпус», розпочали рейди всередині росії. Безпілотники літають над Москвою, пошкоджуючи будинки, які можуть бути будинками російських розвідників, і турбуючи сам Кремль. Цього тижня повідомлялося про незвично інтенсивні бої в кількох регіонах на сході України, причому росіяни та українці надають абсолютно різні версії подій. Також повідомлялося про конфлікти між російськими найманцями з «Групи Вагнера» і солдатами регулярної російської армії.

Що все це означає? Що почався український контрнаступ.

На тижні, коли також відзначається 79-та річниця Дня висадки в Нормандії, ми повинні відзначити, що ця військова операція багато в чому не нагадує і, ймовірно, не буде нагадувати висадку в Нормандії. Можливо, в якийсь момент в одному місці буде сконцентровано багато українських військ, які понесуть величезні втрати - а можливо, і ні. Можливо, буде рішуча, скоординована російська військова відповідь - а можливо, відповідь буде більше схожа на те, що сталося у вівторок, коли зруйнувалася дамба, яка перебувала під прямим російським контролем, що призвело до затоплення півдня України. Це була не єдина катастрофа: За останні кілька днів на окупованих росією територіях також сталася низка менших штучних повеней.

Цей контрнаступ також буде відрізнятися від фільмів про День Д, тому що цілі України не є суто військовими. Так, українські війська промацують російську оборону вздовж і впоперек 1000-кілометрової лінії фронту. Так, українці проводять «операції з формування», завдаючи ударів по складах боєприпасів та інших цілях в тилу росіян. Так, Україна хоче повернути території, втрачені з лютого 2022 року, а також території, втрачені в 2014 році. Так, ми знаємо, що українці можуть це зробити, бо вони вже робили це раніше. Вони вигнали росіян з півночі України на самому початку війни. У вересні вони відвоювали у росіян частину Харківської області, а через кілька місяців - місто Херсон.

Але крім того, що вони відвойовують землі, вони також проводять своєрідну психологічну операцію: Вони повинні переконати російську еліту в тому, що війна була помилкою і що росія не може її виграти, ані в короткостроковій, ані в довгостроковій перспективі. З цією метою вони також намагаються переконати пересічних росіян, що вони не в такій безпеці, як вони думали, що війна ближче до їхніх домівок, ніж вони вважали, і що президент Владімір Путін не такий мудрий, як вони собі уявляли. І все це українці мають зробити без повномасштабного вторгнення в росію, без окупації Москви і без ефектної капітуляції росії на Красній площі.

Антипутінські росіяни, які воюють в росії, є частиною цієї битви. Ця група, яка, схоже, складається з деяких справжніх російських екстремістів і деяких справжніх опонентів Путіна (але може також налічувати українців, які прикидаються російськими екстремістами або опонентами Путіна), дійсно має військову мету. Ці вторгнення можуть допомогти нейтралізувати безпосередню прикордонну зону і відволікти російські війська від більш важливих боїв. Лідери угруповання, схоже, вбили високопоставленого російського офіцера і, як кажуть, взяли полонених.

Але вони теж є частиною іншої гри. Як сказав один з членів групи (позивний «Цезарь») в інтерв'ю The New York Times, вони мають на меті «продемонструвати народу росії, що можна чинити опір і боротися проти путінського режиму всередині країни». Своїм існуванням вони доводять, що апатія не є обов'язковою, що російська нація не є єдиною, і що ніхто не почувається в безпеці лише тому, що живе в межах росії.

Безпілотники в Москві можуть мати такий самий ефект. Я не знаю, хто їх запустив - українські спецпризначенці, російські диверсанти чи українські спецпризначенці, які прикидаються російськими диверсантами. Але ефект той самий: вони показують москвичам, що ніхто не є недоторканним, навіть мешканці Кремля. Можливо, вони не переконають людей «створювати опір і боротися проти путінського режиму», але вони можуть допомогти переконати людей почати думати про те, що буде далі.

І справді, дехто явно думає про те, що буде далі. Хоча немає жодних доказів того, що Євгєній Прігожин, лідер найманців «Вагнера», активно намагається усунути Путіна, він, схоже, бере участь у конкурсі на його місце, якщо російський президент випадково випаде з вікна. Під час інтерв'ю в понеділок він висміяв розкішне життя дочки міністра оборони росії Сєргіє Шойгу, припустив, що сам Шойгу ледачий, і описав начальника Генштабу, який влаштовує «параноїдальні істерики, кричить і верещить на всіх, хто його оточує». Він сказав, що ми знаходимося «за два місяці до розстрілів», маючи на увазі розстрільні команди, які ліквідують цих дегенеративних лідерів. Один російський офіцер, який заявив, що був захоплений і допитаний «Групою Вагнера», виступив із заявою, в якій стверджував, що люди Прігожина погрожували і принижували російських солдатів. Прігожин, у свою чергу, стверджує, що регулярна російська армія відкрила вогонь по його найманцях і залишила міни, щоб перешкодити їхньому пересуванню.

У цьому контексті руйнування не лише великої дамби на Дніпрі, але й інших дамб та водних шляхів по всій окупованій Україні має чітку мету. Повені створюють хаос, змушуючи українську державу піклуватися про евакуацію. Вони створюють великі, несподівані водойми між українськими та російськими військами, унеможливлюючи переміщення техніки. Ці дії також надсилають психологічний сигнал: Ми зробимо все, що завгодно, щоб зупинити вас. Нам байдуже, як це буде виглядати. Нам байдуже, кому це зашкодить. Підтверджені повідомлення свідчать, що російський окупаційний режим не рятує людей, які опинилися на даху свого будинку через повінь, і що російська армія обстрілює людей, які беруть участь у рятувальних операціях. Російські солдати також потонули, вважають українські речники. Армію, яка була готова втратити десятки тисяч людей у безглуздій дев'ятимісячній битві за Бахмут, навряд чи це хвилює.

Пам'ятайте, що все це - дивні психологи, підірвана дамба, російські міжусобиці - розгорнулося ще до того, як хтось достовірно помітив підготовлені на Заході і оснащені західним обладнанням українські бригади, які повинні були очолити цей контрнаступ. У вівторок Міністерство оборони росії з великою помпою оголосило, що знищило частину цієї техніки, в тому числі німецький танк Leopard 2. Через кілька годин російські блогери переглянули відзняті відеозаписи. На жаль, знищені об'єкти, схоже, не танки «Леопард», а трактори «Джон Дір». До майбутніх повідомлень російського міністерства слід ставитися з обережністю.

До майбутніх повідомлень з будь-яких джерел слід ставитися з обережністю. Те, що ми бачимо, не є «туманом війни» в старомодному розумінні; натомість це своєрідний вихор торнадо, вир претензій і зустрічних претензій, мемів і контрмемів, справжніх боїв, що відбуваються поза екранами телевізорів, і фальшивих, що відбуваються на камеру. За висадкою в Нормандії послідувала довга, кривава хода союзників через Францію, за якою ніхто вдома не спостерігав у реальному часі. Впевненість у тому, що День Д був справжнім переломним моментом, з'явилася лише в ретроспективі. Український контрнаступ поки що розчаровує шанувальників панорамних драм, ефектних битв і героїчних історій. Це може статися, а може і не статися, ми зрозуміємо згодом. А поки що пам'ятайте, що справжня мета контрнаступу - не ваші розваги.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

248.2KПрочитань
22Автори
587Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається