Тайвань зрозумів, що не можна боротися з фейковими новинами, зробивши їх незаконними - Foreign Policy

Лай Чін-те стане наступним президентом Тайваню після перемоги на виборах у суботу, що гарантує, що правляча Демократична прогресивна партія (DPP) залишиться при владі, і завдаючи докору бажанням Пекіна щодо більш дружньої до Китаю адміністрації.

За кілька днів до виборів тайванські виборці були завалені інформацією. Піднявши очі, вони бачили плакати на автобусах і будівлях, які проголошували чесноти всіх трьох кандидатів та їхніх напарників. Подивіться вниз, і вони отримали потік новин, пліток і думок зі своїх телефонів — не всі з них правдиві, і багато з них, ймовірно, зроблені інтернет-тролями в Китаї.

Тайвань є однією з найбільш підключених до цифрових технологій країн світу , і в соціальних мережах неправдиві дописи та відео охоплюють тисячі людей, перш ніж платформи встигають їх видалити.

TikTok був заполонений дезінформацією, яка звинувачувала Лая в сексуальних скандалах, ухиленні від сплати податків і змові з метою початку війни з Китаєм. Його обранця на пост віце-президента Сяо Біхіма звинувачують у таємному отриманні громадянства США. Так само, як і напарник Ко Вен Чже, сторонній кандидат, який веде пряму трансляцію своєї кампанії на YouTube і TikTok.

Дослідники приписують велику частину неправдивої інформації китайським діячам, і замість того, щоб просувати прокитайські погляди тайванських виборців, вони зосередилися на поширенні негативних історій про внутрішню політику Тайваню та проблеми, такі як роль Сполучених Штатів, та намір поляризувати тайваньське суспільство.

«Когнітивна війна в Пекіні розвивається», — сказав Цзу-вей Хун, науковець з тайванської Academia Sinica. «Негативні наративи ефективні не тому, що вони змінюють результат виборів, а тому, що вони посилюють соціальні конфлікти та створюють порочне коло недовіри та ненависті».

Тайвань зіткнувся з подібним токсичним середовищем дезінформації перед президентськими виборами 2020 року, тоді він відбивався — жорстко. Офіційні особи часто звинувачували Китай у тому, що він стоїть за широкомасштабними кампаніями з дезінформації. Поліція викликала приватних громадян за публікацію неправдивих матеріалів і в деяких випадках стягувала штрафи за порушення закону про запобігання громадському порядку. Національна комісія зі зв'язку (NCC) наклала низку штрафів на прокитайську телекомпанію Chung Tien Television (CTi) за трансляцію неправдивої інформації. Зрештою, у грудні 2020 року CTi було знято з ефіру після того, як NCC відмовився продовжити ліцензію на мовлення.

Уряд швидко дізнався, що нічого з цього не працює.

«Якщо ви хочете стримувати дезінформацію за допомогою правових заходів, це складно і небезпечно», — сказав Ячі Чіанг, професор Національного океанського університету Тайваню, який спеціалізується на праві інтелектуальної власності та технічному праві. Це «відкриває шлях для уряду контролювати слова».

Тайвань завжди був прапором свободи слова в Азії. Однак у 2020 році законодавці ДПП були в паніці через перспективу втручання Китаю у вибори. Президент Цай Ін Вень була на хвилі всесвітньої популярності, підтримуючи продемократичні протести в Гонконзі, які спалахнули місяцями раніше, що дало Пекіну всі підстави усунути її з посади або зірвати її законодавчу більшість.

Цай була переобрана з переконливою перемогою, але не тому, що її уряд розправився з фейковими новинами. Багато штрафів, стягнених відповідно до Закону про підтримку соціального порядку, чинного закону, який використовувався проти розповсюджувачів дезінформації, згодом були скасовані судами.

Хрестовий похід NCC проти CTi не пішов набагато краще. Опозиційні політики використовували його усунення з ефіру, щоб викрити політиків DPP як ворогів свободи слова. У той час NCC стверджував , що CTi не дотримувався основних стандартів перевірки фактів і не міг забезпечити неупередженість від зовнішнього впливу — чітке посилання на його власника, нелюбимого в країні Цай Енг-Менга, магната з великими діловими інтереси в Китаї.

У травні 2023 року суд Тайбею виніс рішення проти рішення NCC закрити CTi, заявивши , що він не надав належного обґрунтування свого рішення. Наразі телеканал CTi не виходить в ефір, а його запит на продовження ліцензії суд відхилив, але NCC було наказано переглянути своє рішення та надати жорсткіші аргументи. «Вам потрібно щось сильніше, щоб підтримувати ваше правління», — сказав Чіанг.

Влада Тайваню успішно переслідувала громадян , які отримували фінансування з Китаю на публікацію фейкових новин. Але загалом політики почали усвідомлювати, що рух через судову систему «буде повільним», – сказав Чіанг. «Рішення можуть бути невтішними. Результати можуть бути менш ефективними».

Однак відразу після виборів 2020 року уряд Тайваню знайшов кращий спосіб боротьби з дезінформацією, коли пандемія COVID-19 охопила світ. Тайвань був першою країною , яка попередила Всесвітню організацію охорони здоров’я про наявність коронавірусу в Ухані, а потім запровадила обмеження на подорожі та карантинні протоколи.

Державні службовці також почали оприлюднювати точну, легкозасвоювану інформацію якомога швидше, перш ніж дезінформація потрапить на екрани телефонів людей. Чень Ши-чжун, тодішній міністр охорони здоров’я, щодня проводив прес-конференції, за що отримав прізвисько « година міністра». Його міністерство разом із обліковими записами в соціальних мережах Цая та прем’єр-міністра Су Ценг-чанга опублікували меми, які ділилися даними про пандемію та вихваляли переваги маскування та миття рук.

Це був тріумф публічної прозорості, який з лишком окупився. За весь 2020 рік на Тайвані було зареєстровано лише 823 випадки COVID-19, незважаючи на близькість до епіцентру пандемії.

Це також допомогло політикам усвідомити, що «ви не можете розраховувати на закони для боротьби з дезінформацією», — сказав Чіанг. «Вам потрібно створити власну інформацію».

«Свобода слова — це не ціна, а ключ до протидії дезінформації», — сказав Ханг, який зазначив, що у 2022 році Freedom House виявив, що країни, які захищають свободу слова та мають потужні групи громадянського суспільства, краще справляються з неправдивою інформацією.

Тайвань спробував інші форми більш відкритого підходу. Незважаючи на те, що у 2022 році Тайвань заборонив використовувати TikTok, що належить Китаю, Тайвань не пішов слідом за такими країнами, як Індія - пована заборона на додаток, незважаючи на побоювання, що Пекін може впливати на вміст. Близько чверті населення Тайваню користується додатком, у тому числі безліч популярних впливових людей і знаменитостей.

У Тайвані також є мережа потужних громадських організацій з перевірки фактів, які співпрацюють із компаніями соціальних мереж для боротьби з дезінформацією. Одна з них, MyGoPen, нещодавно почала співпрацювати безпосередньо з TikTok, щоб виправити неправдиві повідомлення про вибори 2024 року.

Незалежно від того, хто перебуває при владі, політики, схоже, чітко розуміють, що найкращий спосіб боротися з неправдивою інформацією про них — це виштовхувати власні наративи в соціальних мережах. «Якщо ви популярні в Інтернеті, це важливіше, ніж [популярність у] традиційних медіа-каналах», — сказав Чіанг.

Суботня перемога Лая не є прямою перемогою проти самої дезінформації — і китайські, і національні актори, безумовно, продовжуватимуть створювати плутанину та недовіру, коли зможуть. Однак це показало, що на тайванських виборців нелегко вплинути, якщо державні службовці роблять свій внесок у швидке, позитивне та чесне спілкування.

Джерело

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається