У Газі з'явилася тіньова економіка воєнного часу

Клани, банди та нечисті на руку бізнесмени процвітають, поки Ізраїль бомбардує Газу

Masked and armed members of the so-called "Popular Committees of Protection" patrol the streets of Gaza's southern city of Rafah

Після травми від неодноразових вимушених переселень з її будинку в Газі Суха Алам відчула, що втрачати вже майже нічого. Втікши до найпівденнішого міста Гази Рафах, вона надіслала повідомлення подрузі, яка залишилася на півночі, щоб дізнатися, як там родинний дім, але отримала відповідь, що мародери пролізли крізь дірку в зруйнованій стіні і вкрали все.

Численні переміщені палестинці кажуть, що їхні будинки на півночі були розграбовані, поки вони шукали притулку на півдні Гази. Все - від телевізорів і кухонних приладів до меблів - забрали палестинські банди, які, за словами гуманітарних працівників, стають дедалі краще організованими на півночі, навіть незважаючи на те, що ізраїльська армія стверджує, що повністю контролює цю територію.

Значна частина награбованого потім виставляється на продаж на імпровізованих ринках, де жертвам пограбування іноді вдається викупити власні вкрадені речі, в тому числі меблі. Ці блошині ринки є частиною клаптикової економіки, що формується, де клани, місцеві мафії і відомі бізнесмени можуть використовувати свої ноу-хау і м'язи, в деяких випадках за підтримки зв'язків з Ізраїлем і Єгиптом, для заповнення вакууму.

Клани Гази вже давно мають вплив на владу. Вони не зникли і за часів ХАМАСу, чиї войовничі лідери навчилися не сваритися з великими сім'ями, вважаючи за краще діяти в тандемі або пліч-о-пліч з ними, а не в опозиції. Представники гуманітарних організацій та спостерігачі кажуть, що клани беруть участь в обох видах шахрайства: в одних випадках вони пропонують неурядовим організаціям безпечні склади, а комерсантам - захист для їхніх товарів - за певну плату; в інших - організовують крадіжки допомоги, яку потім продають за здирницькими цінами.

У січні повідомлення про те, що ізраїльські керівники служби безпеки підтримують ідею використання кланів Гази для тимчасового управління сектором, викликали широку міжнародну критику. Неурядові організації опосередковано користуються послугами найбільших сімей південної частини Гази для захисту і розподілу допомоги серед зневіреного населення беззаконної території. На відео, що поширюються в соціальних мережах, видно, як люди, озброєні палицями, а іноді й зброєю, їдуть верхи на гуманітарних конвоях. Ізраїль посилається на це як на доказ того, що ХАМАС розкрадає допомогу. Але гуманітарні працівники кажуть, що в багатьох випадках члени впливових сімей наймаються для захисту вантажів від натовпу, який може розгромити вантажівки.

Посилення цих сімей є "рецептом для внутрішніх чвар", каже Мхаймар Абусада, професор політики в Університеті Аль-Азхар у Газі (нині зруйнованому), який втік до Каїру. "Ці великі клани намагатимуться монополізувати і диктувати життя інших палестинських сімей", - попереджає він, зазначаючи, що деякі більш авторитетні сім'ї були причетні до позасудових вбивств під час минулих періодів заворушень. Одна з них, Дугмуш, була причетна до викрадення журналіста ВВС Алана Джонстона у 2007 році. Представники ООН повідомляють, що вантажівки, які намагаються дістатися до центральної частини Гази, зупиняються на імпровізованих блокпостах і обшукуються організованими групами.

Один з гуманітарних працівників сказав, що якщо потік продовольства і медикаментів залишатиметься заблокованим, що призведе до зростання цін, "ви заохочуватимете ці банди і сім'ї до консолідації, і тоді вони просто стануть частиною ландшафту".

Західний дипломат, який бере участь у спробах організувати надзвичайні поставки, каже, що він роздратований. У грудні, за його словами, вантажівки, що належать палестинським бізнесменам, пов'язаним з Ізраїлем, з комерційними товарами були пропущені через контрольно-пропускний пункт Керем-Шалом за кілька днів до того, як туди потрапила будь-яка гуманітарна допомога. "Ізраїльтяни доклали чималих зусиль, щоб зробити вибір і встановити ці божевільні ціни", - додає він.

Оскільки ціни стрімко зростають і так багато допомоги розкрадається і продається, доступ до готівки став життєво важливим. Палестинська валютна адміністрація, що базується в Рамаллі на Західному березі річки Йордан, - це найближче, що є у палестинців до центрального банку. Вона намагається забезпечити готівкою нечисленні банкомати в секторі. З 91 банкомату в Газі працюють лише шість. Прохання отримати дозвіл від Ізраїлю на те, щоб інженери полагодили зламані банкомати, залишилися без відповіді.

Джеймі Макголдрік, гуманітарний координатор ООН в Газі, заявив, що одним із способів боротьби зі зростаючою анархією, особливо на півночі, є "затоплення" Гази допомогою, щоб її не використовували для здирництва і не продавали на чорному ринку.

Американські плани щодо плавучого пірсу біля узбережжя Гази цілком можуть дозволити доставити в сектор більше вантажів, але неурядові організації та ООН неодноразово заявляли, що сама по собі допомога не може запобігти голоду. Щоб подолати кризу, приватним бізнесменам Гази треба дати голову на відсіч. Проте комерційний імпорт залишається мізерним. З 7 жовтня приватний бізнес у Газі фактично зупинився. Але представник гуманітарної допомоги зауважує: "З таким дефіцитом поставок можна заробити багато грошей".

Жменька перевірених ізраїльтянами палестинських бізнесменів зі старими зв'язками з Ізраїлем змогли приватно ввезти товари в Газу. Але це може мати катастрофічні наслідки, як у лютому, коли 112 людей були вбиті, намагаючись дістатися до допомоги у вантажівках, привезених палестинськими торговцями. А несертифіковані ізраїльтянами торговці змушені співпрацювати з кланами або сім'ями, щоб робити те ж саме. Корупція неминуче процвітає. "Ви дозволяєте цим шести чи семи особам контролювати економіку, - каже колишній чиновник Палестинської адміністрації. "Те, що розвивається, - це військовий авторитаризм, і це вирішує Ізраїль".

Наш телеграм

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Пащека / Світові новини
Пащека / Світові новини@pascheka

13KПрочитань
0Автори
111Читачі
На Друкарні з 15 березня

Більше від автора

  • Болото замість козиря

    Фінансовий скандал у Граці, корупційні розслідування у Відні, посадові махінації в колишніх синіх міністерствах, контакти з російськими олігархами - FPÖ Кікля опинилася у вирі справ.

    Теми цього довгочиту:

    Корупція
  • "Наша Європа може померти": Страшне послання Макрона континенту

    Макрон попередив про загрозу майбутньому ЄС та закликав до більш "суверенної" Європи. Він запропонував ідеї зміцнення ЄС, такі як збільшення бюджету та оборонні преференції. Промова розглядається як передвиборча агітація на тлі відставання партії Макрона в опитуваннях.

    Теми цього довгочиту:

    Європейський Союз

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається