У що вірю, — те і стається. Або «Ефект Пігмаліона/Розенталя»

Іноді наші уявлення про те, що може статися повністю підтверджуються. І на перший погляд може скластися враження, що це передбачення майбутнього, або ж пророцтво.

Проте існує одне когнітивне упередження, яке пояснює, що це не передбачення, а закономірність.

Для початку зазначу, що будь-яке когнітивне упередження — це відхилення у наших судженнях, які можуть бути нелогічними та хибними. Проте в ці судження ми віримо і автоматично підтримуємо їх.

Іншими словами, ми не помічаємо, що потрапили під вплив когнітивного упередження, вважаючи те, що робимо раціональним та логічним.

Про «Ефект Пігмаліона».

Роберт Розенталь (в честь якого також часто можна почути назву цього явища), досліджуючи його, взяв за приклад давньогрецьку історію про Пігмаліона. Він бажав, щоб статуя жінки, яку він зробив, ожила. Так і сталося, його бажання збулося.

Ця історія дуже гарно передає суть «ефекту» — ми можемо реалізувати те, у що віримо, не усвідомлюючи своїх дій.

До прикладу, дівчина, яка почула від екстрасенса, що скоро знайде своє кохання, почне більше доглядати за собою. Вона може почати займатися спортом, щоб покращити свою фігуру; більше читати, щоб могти розмовляти на різні теми вільно; краще харчуватися, частіше виходити в люди, щоб знайти те кохання; більше спілкуватися відкрито, фліртувати.

В результаті, ця дівчина стане більш привабливою для чоловіків і до неї частіше будуть підходити познайомитись. Натомість сама вона подумає, що це і є те кохання, швидше даючи відповідь «так».

Збоку здаватиметься, що екстрасенс побачив майбутнє, але насправді дівчина сама робила ті дії, щоб підтвердити слова екстрасенса, в які вона повірила.

Цей приклад є дуже спрощеним способом пояснити «Ефект Пігмаліона», проте дослідження того ж Розенталя є хрестоматійним прикладом.

Він запропонував у школі одному із класів пройти тест на визначення рівня IQ, після чого повідомив результати вчителям. В списках, які він показав, були відмічені діти із особливо високими балами, хоча насправді це все вигадка і вибір вундеркіндів був просто надуманий.

Не повідомивши це вчителям, в кінці року перевірялася успішність учнів. Як і очікувалося у тих дітей, які були наче б то «вундеркіндами» рівень успішності був вищим. Але не через їхній IQ, а через те, що вчителі, думаючи про них, як про вундеркіндів, всіляко їм допомагали, підтримували і могли трішки підвищувати оцінки.

Висновки.

Наша сліпа віра може призвести до хибних вражень про людей; іноді це впливає на наше оцінювання інших, чим ми можемо змінити судження про людину в гіршу, або кращу сторону. Тому, важливо вміти критично дивитися на ту інформацію, яку ми отримуємо і не намагатися вірити одразу)

Посилання на джерела:
  1. https://lysty.net.ua/pigmalion/

  2. https://uk.m.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82_%D0%9F%D1%96%D0%B3%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%96%D0%BE%D0%BD%D0%B0

  3. https://uk.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D1%96%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B5_%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Олександр
Олександр@olek_sandr

532Прочитань
5Автори
10Читачі
На Друкарні з 20 травня

Більше від автора

  • Що таке «Афантазія»?

    Якщо я запропоную уявити, до прикладу, хвойний ліс на заході сонця? У багатьох людей перед очима одразу з'явиться картинка сосни, чи ялини на фоні помаранчевого неба.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається