Ukrainian Future — Звіт за рік роботи

Зміст

Я — Дмитро Силенко, контент-менеджер і волонтер німецько-української асоціації Ukrainian Future. Ми вже більше року виконуємо нашу велику місію, допомагаємо українцям на чужині, підтримуємо тих, хто залишається в Україні. Асоціація, яку заснували спільними зусиллями більше року тому німці та українці, вже надала допомогу більше ніж на 1 мільйон євро. Ми не плануємо зупинятись, але я радий поділитись нашим звітом зі світом :)

No photo description available.

Як все починалось?

Асоціація Ukrainian Future була заснована майже одразу із початком війни. Нам вдалось обійти німецькі бюрократичні складнощі, зробити усе швидко і без пафосу почати роботу. Коли усе це відбувалось, я ще перебував в Україні, волонтерив в Чернігові і навіть не знав, чи поїду у Німеччину.

Штаб нашої асоціації знаходиться у серці Гамбурга — північному місті Німеччини, вільному і ганзейському. Тепер це столиця і нашої української волі, а ще — побратим Києва. До цього ми теж доклали руку! (підозрюю, що скоро цей список розшириться Одесою, а російський пітєр вже пішов за кораблем!)

Ганна Прайне-Косач – наш віце-президент. Вона родом з Ірпеня, але вже багато років проживає у Німеччині. Історія 24 лютого мене надихнула. Коли російські танки їхали до Києва, Ганна заявляла, що ми не здамося і не програємо. Ця війна не буде тривати три дні.

Це було абсурдом, але виявилось правдою. Я, навпаки, сидячи в підвалах Чернігова, уявляв собі нову Україну. Без армії, суверенітету, без українського кіно, мови і культури. Без українськості. Сіру, мляву, слабку.

Я не розумів, яку велику роль відіграють наші українці за кордоном. Але вже тут усвідомив, що це — велика праця.

Що було зроблено за рік Ukrainian Future

Найголовніші проблеми, які треба було вирішити:

Психологічна підтримка

Люди, які тікали від війни, були перелякані і перебували у стресі. Вони пережили жахливі події, вимушену міграцію, багато хто втратив близьких. Особливо важко усвідомити, що жінки, тікаючи в Європу, прощались із своїми коханими на кордоні, не розуміючи, чи побачаться вони знову.

Ukrainian Future створила гарячу лінію, на якій волонтери безкоштовно 24/7 надавали консультації. Там сиділи мої майбутні знайомі — дівчата, які на собі вивозили жахи війни, розповідь, сльози, страждання. Ці дівчата для мене справжні геройки, я пишаюсь знайомством із ними і вдячний за їх роботу. Соціальні мережі, дзвінки, особисті зустрічі… Це було сильно. Дуже сильно!

Окрім цього, був організований штаб психологічної підтримки – ми об’єднали психологів, педагогів, щоб на постійній основі безкоштовно надавати психологічні консультації та підтримувати емоційний стан усіх, хто потребує цієї допомоги

Юридична та інформаційна підтримка

Завдяки Brödermann Jahn Rechtsanwaltsgesellschaft mbH ми можемо надавати юридичні консультації та підтримувати біженців інформаційно. Більше 35 адвокатів працюють з нами на волонтерських засадах, а Prof. Dr. Eckart Brödermann став для нас справжнім чарівником-рятівником. Саме завдяки цій людині ми можемо провадити свою діяльність із дотриманням правових норм.

Допомога і консультації для українців у Німеччині

В наших соцмережах ми безкоштовно надаємо інформацію і консультуємо щодо усіх питань, які хвилюють біженців: житло, освіта, робота, медицина…

До речі, підписуйтесь на наші соцмережі, діліться із тими, кому це може бути корисним —

Instagram Ukrainian Future — https://www.instagram.com/ukrainianfuture/

Facebook Ukrainian Future — https://www.facebook.com/UkrainianFutureHilfeVerein

Співпраця із містом, благодійниками, церквами, організаціями

Німці дуже добре розуміють, що війна – це суспільний жах. Те, що зараз відбувається в Україні, не мало повторитись ніколи і ніде. Але повторилось. І лише завдяки співпраці і солідарності з німцями ми змогли надати первинну допомогу усім, хто шукав захисту в Німеччині і особливо – на півночі. Ukrainian Future працює у Гамбурзі, але ми маємо тісні зв’язки і підтримку з усіх куточків не тільки Німеччини, але і усього світу

Саме завдяки співпраці і підтримці церкові Гамбурга, Сенату міста, таких організацій, як F&W, Diakonie, Haspa, завдяки небайдужості німців, ми змогли почати свою діяльність у найкоротші терміни. І за цей рік, такий короткий, але водночас довгий, ми зробили справді багато!

Зліва направо: Представник Хаспа, Ганна Прайне-Косач, Екарт Брьодерман

Допомога українцям, які шукають захист у Німеччині

Кризова команда

Наші соціальні мережі стали хабом корисної інформації для допомоги біженцям. Там ми розповідаємо про життя в чужій країні, права, закони, можливості, традиції. Ми допомагаємо інтегруватись в чужій країні!

Український Великдень

Рік тому ми організували проведення українського Великодня. Це була масштабна акція, де ми роздали більше 1000 кошиків, освятили їх і підтримали наших співвітчизників.

Окрім цього, ми організували можливість безкоштовно відвідати цирк для українців. Загалом – цей день був для нас прибутковим – на посмішки, дитячий сміх, радощі!

Програми навчання українських жінок у сфері IT, робототехніки та маркетингу в соціальних мережах

Інтеграція – складний процес. Особливо, коли на руках діти, а чоловік – на фронті. Ми усвідомлюємо, що найкраще процес інтеграції в суспільстві відбувається через навчання і роботу. Також, ми врахували потребу українських біженців залишатись гнучкими. Саме тому, за підтримки наших партнерів, зокрема Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) ми запустили навчальну програму для українців. 

IT напрямок, реклама, просування у соціальних мережах – усе, що можна робити віддалено і отримувати гідну зарплатню. Ми вчимо і вчимося!

Недільна школа для українських дітей з безкоштовними заняттями

Окрім навчання дорослих, ми також піклуємось і про дітей. Наше прагнення – зберегти в них українську душу, світосприйняття. Діти – це наше майбутнє і наше сьогодення, заради якого ми живемо. Завдяки підтримці небайдужих німців, ми отримали можливість щотижня проводити заняття для дітей, організовувати майстер-класи

Наші педагоги викладають українознавство, малювання, робототехніку (про це трохи нижче) і англійську мову

Ми вкладаємо у дітей усе, що маємо. Діти для нас – найбільша цінність

Школа робототехніки та комп’ютерної графіки для дітей від 4 років

Навіть наймолодші з нас – діджиталізовані. Із самого дитинства ми починаємо мислити алгоритмічно, намагаємось розібратись у всьому, що нас оточує і це прагнення складно контролювати. Ми буквально прагнемо знати усе і про все

Робототехніка, програмування… Звучить занадто складно?

А ми успішно вчимо цьому дітей із 4 років. За гроші фонду, при українській школі, ми організували гурток робототехніки. Діти вчаться працювати за комп’ютером, будувати прості програми, вчаться розв’язувати задачі і соціалізуються

Психологічна підтримка матерів і дітей 

Психологічний стан – не менш важливий, ніж фізичний. Оскільки наша команда – це здебільшого волонтери, які приїхали із зони бойових дій – для нас психологічна стійкість це не пусті слова. Ми знаємо, як складно залишатись у рівновазі, а ще важче – триматись у чужій країні із дитиною на руках. Саме тому ми організували штаб психологічної допомоги, який безкоштовно працює у різних форматах:

  • Особисті зустрічі і консультації

  • Групові зустрічі

  • Вебінари

  • Відеоконференції

Але наша головна діяльність направлена насамперед на допомогу Україні та тим, хто там залишився. Гуманітарна допомога надається як на деокупованих, так і на тимчасово зайнятих територіях. Це – їжа, ліки, медичне обладнання, устаткування, засоби особистої гігієни…

Гуманітарна допомога, яка направлена в Україну

Автомобіль швидкої допомоги та медичного обладнання в Україну

Ми передали в Україну 1 броньовану “швидку” з обладнанням, яке уже рятує людей в небезпечних регіонах.

Партнерство з Міністерством Охорони Здоров’я України

Працюємо із Міністерством напряму, за контрактами. Це дозволяє нам оминати посередників і сконцентруватись на роботі. 

Кардіомонітори та монітор пацієнта, УЗД-апарати

Ми передаємо медичне обладнання, яке відіграє ключову роль у своєчасній медичній допомозі.

Закупівля медикаментів, обладнання та предметів гігієни

Це сумно визнавати, але потреба є фактично в усьому. Тому ми надсилаємо не тільки дороговартісне обладнання, але і звичайні серветки, ліки, туалетний папір. Базові речі для особистої гігієни — те, що в умовах блокади і війни є дефіцитом (я знаю, про що говорю. У нас туалетку продавали по 100 гривень/рулон)

Генератори для України

  • Потужний генератор 100 кВт для польового шпиталю

  • Генератор на 100 кВт для херсонської Військової Адміністрації

Обладнання для пологового будинку м. Києва та лікарень Україїни

  • 1 фетальний монітор TEAM3A

  • 1 підігрівач інфузійних розчинів та крові FT70

  • 1 Інфузійний насос VP1

  • 1 портативний сканер вен з мобільним штативом

  • Вакуумний аспіратор VARIO 18AC

  • Система обігріву пацієнта «РАМОНАК-03»

  • 300 світлодіодних налобних ліхтарів для лікарів (критично для проведення операцій за відсутності світла)

Теплі ковдри для Харкова

В кооперації із місцевою владою міста Харкова, нами були передано ковдри для людей, чиї будинки зруйновані внаслідок війни. Харків, не дивлячись на повну деблокаду, залишається гарячою точкою, оскільки знаходиться близько до кордонів із РФ.

Конвой заради українського майбутнього

Це наша найбільша партія. Усе завдяки небайдужості німців:

  • Броньований Landrover для медичного обслуговування; 

  • Jeep для медичного призначення

  • Mercedes Benz Ambulant Transport (авто швидкої допомоги)

  • Мобільний обігрівач MH Heizmobil

  • Дизельний генератор

  • Колона з двох вантажівок з гуманітарною допомогою: 

  • 3 теплогенератори;  

  • 2 генератори 9.8kw; 

  • 2 генератори 100kw; 

  • 18 палет тушкованого м’яса

  • 18 палет (по 500 кг) м’ясних консервів «Сніданок фермера»; 

  • 24 палети (по 500 кг) м'ясні консерви

Сюжет про цей конвой на ICTV

Загальна вартість допомоги – 650,000 євро.


У березні ми доставили:

  • Резектоскоп

  • Кольпоскоп

  • Транскутанний білірубінометр

  • Мобільний відеобронхоскоп

  • 3 силосні машини (водопостачання)

  • Mercedes Benz Sprinter (2008) з близько 40 ящиками дитячого одягу, іграшок та засобів гігієни

Я пишаюсь тим, що було зроблено. Впевнено дивлюсь у майбутнє і вірю, що попереду у нас ще більше перемог.

Боремось, працюємо, підтримуємо Українське Майбутнє!

Подяка від ГУР наостанок :)
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Дмитро Силенко
Дмитро Силенко@dmytro_sylenko

289Прочитань
0Автори
2Читачі
На Друкарні з 30 квітня

Більше від автора

  • Питна вода для України, проблематика і шляхи вирішення

    Ситуація з водопостачанням в Україні це лише одна з багатьох проблем, з якою ми зіткнулись під час повномасштабної війни. Нестача зброї і засобів до існування роблять нас вразливими перед російською агресією. Але ми проходили складні часи і зможемо пройти їх ще раз.

    Теми цього довгочиту:

    Питна Вода
  • Ukrainian Future: Питна вода для України

    Військові дії в Україні тривають. Шпальти газет давно бачили фотографії жахіть, які принесла ця війна, але ситуація залишається катастрофічною.

    Теми цього довгочиту:

    Війна В Україні

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається