Як Друга світова війна отримала свою назву

Зараз усі знають її як Другу світову війну, але чи завжди так було?

В одному з епізодів британського науково-фантастичного серіалу "Доктор Хто", що мандрує у часі, є чудовий жарт. Доктор розмовляє з солдатом Першої світової війни й називає її саме “Першою світовою війною”. "Що ви маєте на увазі під Першою світовою війною?" - запитує солдат, жахнувшись.

Хоча в серіалі Доктор просить вибачення за історичні спойлери, він також порушує цікаве питання про дві світові війни. Коли їх почали називати Першою та Другою світовими війнами?

У Європі Першу світову війну зазвичай називали "Великою війною", як під час війни, так і в наступні десятиліття після неї. У США її спочатку називали "Європейською війною", доки вони не вступили в бій у 1917 році.

Після того, як США вступили у війну, загальною номенклатурною назвою для неї стала "Світова війна". У листі від 31 липня 1919 року президент Вудро Вільсон рекомендував, щоб ця назва стала офіційною назвою війни, і згодом вона була прийнята. Хоча багато британців продовжували називати її Великою війною, американський термін використав Вінстон Черчилль у своїх спогадах про події 1927 року.

Ще до початку Другої світової війни використання терміну "Друга світова війна" вже було поширеним, так само як зараз ми говоримо про "Третю світову війну". Насправді перший відомий приклад з'явився в газеті "Манчестер Гардіан" у 1919 році.

Читайте також: Наймолодші мови у світі

Коли саме Друга світова війна отримала свою нинішню назву — менш зрозуміло. По суті, вона стала відомою як "Друга світова війна" через силу звички. Не існує точної дати її першої появи, але є багато свідчень того, що в той час, як деякі люди і сьогодні називають війну проти нацистів "війною", інші почали називати її "Другою світовою війною" ще в 1939 році. У номері журналу "Time" від 11 вересня 1939 року йдеться про те, що "Друга світова війна розпочалася минулого тижня о 5.20 ранку (за польським часом) у п'ятницю, 1 вересня".

Патрульні літаки Королівських ВПС Великої Британії в польоті над невідомим місцем, 18 червня 1940 року, під час Другої світової війни.
Патрульні літаки Королівських ВПС Великої Британії в польоті над невідомим місцем, 18 червня 1940 року, під час Другої світової війни.

Патрульні літаки Королівських ВПС Великої Британії в польоті над невідомим місцем, 18 червня 1940 року, під час Другої світової війни.

Президент США Франклін Д. Рузвельт назвав її "Другою світовою війною" у 1941 році, хоча йому не дуже подобався цей термін.

Цього дня 1942 року він оголосив громадське опитування, щоб знайти кращу назву. Було отримано понад 1 500 пропозицій. Сам Рузвельт запропонував назвати війну "Війна за виживання", тоді як інші хотіли, щоб вона називалася "Війна за цивілізацію" або "Війна проти поневолення".

Зрештою, жодна з представлених альтернатив не захопила уяву американської громадськості, і тому вони повернулися до початкової назви — "Друга світова війна".

Коли війна наближалася до кінця, 10 вересня 1945 року президент Гаррі Трумен підписав запит військового міністра Генрі Л. Стімсона про офіційну назву війни "Друга світова війна".

NB: Росіяни зазвичай називають її "Великою Вітчизняною війною", але вони також вдають, що війна почалася лише в 1941 році, тому що до цього вони були на одному боці з нацистами. Але ж вони так не люблять, коли про це згадують.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion.shkurko

Державний службовець

13.4KПрочитань
16Автори
87Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (3)

До речі, технічно російська “Велика Вітчизняна” є третьою, бо царат устиг обізвати Першу світову Другою Вітчизняною.

Вам також сподобається