Як красиво послати людину українською?

Знаєте, я обожнюю народну творчість. Вона проявляється у всьому: у мемах, у піснях, у картинах... І звісно у фразах. Тепер ближче до теми допису. Напевно, ви зустрічали в Tik Tok відео по типу «як називають цей предмет у вашій області». Я вважаю, що подібні відео дуже корисні. Особливо, тоді коли ми пізнаємо більш глибоко нашу культуру. Завдяки цьому люди діляться частинкою себе. І це прекрасно!  «Діалекти», хоч і вважаються «паразитами» літературної мови, але вони прекрасні. При чому, тут я говорю не тільки про специфічні слова, а й про вислови, фразеологізми. Для кожного регіону (або навіть міста, району, села чи сім'ї) вони можуть бути унікальними. Звісно, щось буде повторюватися. Але при всьому цьому це доволі індивідуальна штука, яка заснована на ментальності та історії. Подібна «діалективність» показує філософію місця, де воно стало популярним.

 Так ось до чого це я?

Нещодавно  побачила ролик «Як сказати українською мовою: Потеряйся».  І це просто шедевр. Я рекомендую вам почитати коментарі особисто. Там їх понад 13 000 тис. Тому ви точно щось знайдете для себе. А тут я виписала лише ті, які сподобалися мені особисто. І хочу цим поділитися! Тому ось, список цікавих українських аналогів виразу «Потеряйся».

1. Чухай ногу об дорогу (Сумщина).

2. Цілую в плечі і до встречі.

3. Зроби так, щоб тебе шукали і не знайшли.

4. Носок на очі - спокійної ночі.

5. Здрисни в тюбік (Каховка).

6. Шурши крильцями.

7. Бачиш двері, мацай клямку.

8. Верка Сердючка казала: «Бистрими скачками до своєї мами».

9. Стань грибочком, заховайся в лісі.

10. Знаєш одинадцятий маршрут? (Одеса)

11. Тягни ногу - плутай слід.

12. «Шляхуй» звідси.

13. Ось, ваша шляпа, там наші двері.

14. Взяв печеньку, йди потихеньку (Львів).

Мені дуже сподобалися вислови «Шурши крильцями» і «Знаєш одинадцятий маршрут?». До речі, про останнє. Чому так? В мене мама, хоч і прожила більшу частину життя в Лисичанську, але частину дитинства знаходилася в Одесі (приїжджала на літо, а її мама взагалі одеситка). Вона мені пояснила цей вислів. Суть у тому, що 11 - це дві ноги. Тобто, шуруй на своїх двох. Є ще одна деталь, яка заглиблює сенс фрази ще більше. Одинадцятий маршрут трамваю (що і може зазначатися у вислові) має кінцеву зупинку на вокзалі. Типу, аналог – «Чемодан, вокзал, москва (або інше місто)».  

Що ж сказати у висновках?

Як я вище зазначила, подібна інформація дозволяє краще пізнати власну культуру. Вона різнопланова, цікава і постійно розвивається. Щось з'являється нове, а щось це добре забуте старе. І тому я хочу, щоб ви продовжили список висловів. Пишіть у коментарях свій аналог «Потеряйся». Можливо, колись ми сформуємо власний словник цікавих українських висловів на різні теми. Хто знає?

Матеріал підготовлений в рамках проєкту UKR story.

Список джерел
  1. Оригінал відео
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Katya Kion
Katya Kion@kion_ukrstoty

399Прочитань
5Автори
8Читачі
На Друкарні з 28 квітня

Більше від автора

  • Огляд – «Пропала грамота». Чи варто дивитися?

    Значить так… Подивилася я тут на днях кінострічку, яка займає 12-у позицію у списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно – «Пропала грамота» (1972 рік).

    Теми цього довгочиту:

    Фільми
  • Гурт «Rohata Zhaba». Хто ж це такі?

    Сьогодні в нас музична тема. Якщо точніше поговоримо про український гурт «Rohata Zhaba». Я вже давненько хотіла розповісти про них, але якось руки не доходили до цього. Тому давайте не зволікати. Допис буде побудований таким чином:

    Теми цього довгочиту:

    Музика
  • #типу_огляд: Оповідання "0 чи 1?" та "Пляж"

    Сьогодні в нас буде ще один різновид огляду. Чи знаєте ви таку платформу як "Друкарня"? Це український проєкт, де люди можуть писати все що завгодно і про що завгодно. І тут доволі багатенько є письменників різного плану й майстерності.

    Теми цього довгочиту:

    Коротке Оповідання

Вам також сподобається

Коментарі (8)

Дуже цікаво! багато альтернатив знайшов !

Вам також сподобається