З чого починаються зміни?

Нещодавно я наштовхнулась у книжці на фразу: безглуздо проживати чуже життя, замість того, щоб робити щось прекрасне зі своїм.

На мою думку, не менш сумним є проживання життя себе минулого, замість свого теперішнього. Й я не кажу про сум за минулим, тягар роздумів, жалю та помилок (тут кожен сам вирішує, скільки він готовий тягти на своїх плечах), а про відповіді на досить прості запитання:

Що мені подобається в цей проміжок часу? Що мене надихає? Як мені подобається відпочивати? На чому зараз сконцентрована моя увага?

Існує одна дуже проста вправа. Ви формулюєте факти про себе, які мають значення тут і зараз (тобто тільки про теперішнє без «я виграв у підлітковому віці медаль на чемпіонаті» та «через пару років я отримаю диплом»). Бо перше – це спогади, а друге – це сподівання та фантазія. Кількість фактів необмежена, як і час на виконання завдання (його ви встановлюєте собі самі).

А потім ви пишете або друкуєте, перечитуєте та прислухаєтесь до себе. Так розпочинається знайомство з самим собою, пізнання себе зараз. Коли я виконувала цю вправу, то просиділа декілька годин й назбирала 45 фактів про себе, перш ніж відчула, що досить. Ось деякі з них:

1.      Зараз в моєму фокусі знаходиться психологія стосунків: з собою, між батьками та дітьми, між чоловіком та жінкою.

2.      В мене є три татуювання, кіт й моя улюблена пора року – осінь.

3.      Мені подобається сповільнений внутрішній темп. Так я встигаю та якісно обробляю набагато більше.

4.      Я даю собі дозвіл на відчуття та проживання негативних емоцій, хоча й можу докоряти собі за це.

5.      Я можу плакати при перегляді фільму або мультфільму (для цього багато не треба). Але є тільки дві книги, завдяки яким в мене «очі на мокрому місці»: Бакман «Друге життя Уве» та Зусак «Крадійка книжок».

6.      Мені подобається вести записи від руки. Я отримую від усього цього задоволення. Тому в мене є слабкість до блокнотів та роздратування до ручок, які пишуть не так, як мені подобається.

7.      Я люблю варену кукурудзу та какао, але не люблю їх собі готувати.

8.      Зі своєю невпевненістю та страхами я спілкуюсь як з дітьми. Чую їх, даю їм ім’я, а потім показую розбіжність й чому варто спробувати. Часто це допомагає, часто – ні.

9.       Я позбавилася звички брати на себе відповідальність за іншу людину.

10.  Мені подобається пробувати щось нове. Хоча я злюсь, коли не виходить з першого разу. Й я досі не навчилась програвати в іграх.

 

Кожен з нас проходить через періоди в житті, коли хочеться лише одного: заплющити очі зі словами «хай, будь ласочка, буде все по-іншому», а після - побачити магію в дії. Й хоча та сама магія трапляється, але найчастіше зовсім в інших речах. Так що картинка залишається незмінною.

 

«Всі зміни починаються  з тебе».

Мені хочеться трохи змінити це речення: зміни починаються з відчуття себе.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Настя Хом'якова
Настя Хом'якова@Nastya_Homka

оповідач внутрішнього світу

364Прочитань
0Автори
11Читачі
На Друкарні з 3 жовтня

Більше від автора

  • І це не робить тебе гіршим або кращим…

    Пам’ятаю, як в дитинстві почула фразу: «Кожна людина, яка з’являється в житті, може тебе чомусь навчити». Не знаю, як тоді, але зараз я трохи з нею не згодна, бо, на мою думку, не кожен може чомусь навчити, але кожен може допомогти відчути, ким ти є та ким ти не є.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Задоволення заради задоволення

    Читаючи книгу «Дофамінове покоління. Де межа між болем та задоволенням», я спіймала себе на роздумах, якими хочу поділитися з вами.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Змістовно, без “води” і надихаюче😍🌿

Вам також сподобається