Задоволення заради задоволення

Читаючи книгу «Дофамінове покоління. Де межа між болем та задоволенням», я спіймала себе на роздумах, якими хочу поділитися з вами.

Авторка розповідає про власний досвід компульсивного поглинання любовних романів й відзначає: «Парадокс у тому, що гедонізм (прагнення до задоволення заради задоволення) призводить до ангедонії (нездатності отримувати будь-яке задоволення). Читання завжди було моїм головним джерелом задоволення й втечі від реальності, тому це стало для мене потрясінням і горем».

До цього я вже накидала лист власних таких тяг: тік-ток, дорами, солодощі, гра «три в ряд»  тощо (кількість часу витрачених на тік-ток та дорами жахає, радує тільки те, що це залишилось в минулому), але оця фраза про задоволення змусила поглянути на питання ширше.

Загалом мені подобається робити фотографії. Й з травня 2022 року я буквально годинами могла ходити пішки й фотографувати природу, архітектуру, тварин. Це була ідеально-відволікаюча активність: не було залежності ні від кількості грошей, ні від транспорту, ні від повітряних тривог. Лише я та море задоволення. Лише вдалі спроби відволіктися від усього, що відбувалось довкола.

Питання в чому: з вересня 2022 я не можу взяти фотоапарат в руки. Більш того, з якимось жахом думаю про те, щоб взяти його та йти знову на «полювання за кадром». Але, мені пощастило: останнім часом вже починають з’являтися думки, що було б добре повернутись до цього заняття. Тільки тепер розумію, що потрібна конкретна мета, чітка відповідь на питання – що хочу показати? що хочу донести? Саме це буде й надихати, й  стимулювати, й зменшувати оцей внутрішній супротив одночасно.

 

Відсутність сенсу поступово пригнічує.

Відсутність хоча б розуміння “для чого” поступово знищує.

Й змушує подивитися на власні активності під іншим кутом: де оце задоволення тільки заради задоволення? де необхідні для мене самої рамки? де імітація діяльності задля втечі від чогось?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Настя Хом'якова
Настя Хом'якова@Nastya_Homka

оповідач внутрішнього світу

381Прочитань
0Автори
12Читачі
На Друкарні з 3 жовтня

Більше від автора

  • І це не робить тебе гіршим або кращим…

    Пам’ятаю, як в дитинстві почула фразу: «Кожна людина, яка з’являється в житті, може тебе чомусь навчити». Не знаю, як тоді, але зараз я трохи з нею не згодна, бо, на мою думку, не кожен може чомусь навчити, але кожен може допомогти відчути, ким ти є та ким ти не є.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • З чого починаються зміни? – 2

    Зміни розпочинаються з відчуття себе. Марафон з розуміння основ турботи про себе. А що ж підкреслює, формує, підсилює відчуття себе? Поговоримо про це в серії дописів зі схожою назвою – з чого починаються зміни?

    Теми цього довгочиту:

    Психологія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається